Erre szolgál a raktárirányítási rendszer

A raktárirányítási rendszer feladata az árukészlet és az információáramlás folyamatos biztosítása a raktáron belül.  Így a döntések pontosan ott és akkor kerülnek meghozatalra, amikor és ahol arra szükség van. A raktárirányítási rendszer többek között az áruk be- és kiszállításával, raktáron belüli mozgatásával, valamint készletezésével foglalkozik.

Erre szolgál a raktárirányítási rendszer
Szponzorált tartalom: Erre szolgál a raktárirányítási rendszer

Egy cég életében biztosan elérkezik az a pont, amikor a meglévő logisztikai módszerekkel már nem képes kiszolgálni a növekvő vásárlószámot, gazdálkodni a rendelkezésre álló kapacitással és kezelni a gyarapodó áruforgalmat. A Smartindy Kft. célja a kis- és középvállalkozások hatékony működésének szolgálata. Segítségükkel most kivesézzük, hogyan járul hozzá a vállalatok eredményességéhez a WMS raktárirányítási rendszer. 

A WMS raktárirányítási rendszer funkciói

A WMS raktárirányítási rendszer rendkívül összetett, minden olyan funkciót képes ellátni, amelyre egy vállalat raktárában csak szükség lehet. Az áru átvétele, a feladatok kiosztása és elvégzése, valamint a szállítás is nyomon követhető és elvégezhető a segítségével. A termékek koordinációja a személyzet bevonásával, segítségével és irányításával valósítható meg.

Mindezek a tevékenységek könnyedén kivitelezhetőek az egyszerűen kezelhető és átlátható kezelői felület használatával, amely széleskörű tájékoztatással is segíti a munkatársak dolgát. A WMS raktárirányítási rendszer nemcsak gyors és hatékony, de szükség esetén akár a már meglévő vállalatirányítási rendszerekbe is implantálható.

A raktárirányítási rendszer képes tehát:

  • a termékjellemzők kezelésére,
  • több raktár és telephely ellátására,
  • az áruátvétel, a termékáthelyezés, a tárolás, a kiszállítás és a selejtezés elvégzésére,
  • a raktári műveletek naplózására,
  • a mozgatási feladatok kiosztására,
  • leltározásra,
  • a készletek nyilvántartására,
  • különböző csomagolási egységek egyidejű kezelésére,
  • minőségellenőrzésre.

A raktárirányítási rendszer előnyei

Főként a kis- és középvállalkozások szembesülnek előbb-utóbb azzal a problémával, hogy nem működik megfelelően a logisztika, túlnő rajtuk a raktár. A rendelések késnek, bent ragadnak vagy éppen tévesen mennek ki, túltelítődik a készlet, a felhalmozás miatt pedig helyhiány lép fel. A személyzet papír alapon és számítógépen is rögzíti a termékek felvételét és kiadását, ami növeli a hibalehetőségeket. A raktározás sokszor csak egy emberhez tartozik, akit szinte lehetetlen helyettesíteni.

Raktárirányítási rendszer alkalmazásával az említett nehézségek kiküszöbölhetőek, köszönhetően az automatikus azonosításnak, amelyre képes. Használatával a készletnyilvántartás pontos és a valóságnak teljes mértékben megfelelő lesz. A papír és számítógépes rögzítés kiiktatásával megszűnik a duplikáció, az adminisztráció ezáltal pontossá és akkurátussá válik. A készletfelhalmozás elkerülésével a raktárban több hely lesz, nő a kapacitás. Gyorsabban mozog majd a készlet, az árumozgatás eredményesebb és gyorsabb lesz, a termékek ott és akkor állnak rendelkezésre, ahol és amikor szükség van rájuk. A téves- vagy elfeledett szállítások megszűnnek majd ugyanúgy, ahogy a késések is. A rendszer alkalmazása hosszú távon a vevőket is elégedetté teszi.

Láthatjuk, hogy a raktárirányítási rendszer bevezetése számos előnnyel jár. Sok vállalat mégis idegenkedik tőle, hiszen nem olcsó mulatság. A megfigyelések szerint a költségek mintegy 6 hónap – 2 év között minden esetben megtérülnek, így összességében a raktárirányítási rendszer gyorsan és hatékonyan hoz eredményt.

Image: https://www.freepik.com/premium-vector/warehouse-with-boxes-employees-managing-goods-inventory-stock-warehouse-shelves-product-storage_22186376.htm#query=storage&from_query=rakt%C3%A1r&position=24&from_view=search