Női kézilabda EB: Mi ez, Krumpli Kupa? Ez egy vicc!

Kézilabda Európa-bajnokság: azt régóta tudjuk, hogy egy sportesemény házigazdája bizonyos esetekben előnyöket élvez, kézilabdában például egy-egy világverseny sorsolásánál hatással lehet a csoportbeosztásra, de még a játéknapok megválasztásában is.

Kézilabda Európa-bajnokság:Thomas Axner a svéd válogatott szövetségi kapitánya Fotó Henning Bagger
Kézilabda Európa-bajnokság: Thomas Axner a svéd válogatott szövetségi kapitánya Fotó Henning Bagger
Így történt ez az idei női kézilabda Európa-bajnokság során is, ahol úgy alakították a programot, hogy a két társrendező, Norvégia és Dánia két- (sőt háromnaponta) lépjen pályára. Bár a norvég és a dán meccsnapokat meghatározták, a mérkőzések sorrendje hirtelen megváltozott.

A címvédő Franciaország kedden 23-20-ra győzött Dánia ellen, azonban amíg a középdöntőt már csütörtökön meg kell kezdenie Spanyolország ellen, majd péntek délután is pályára lép az oroszokkal szemben, addig a dánok csupán péntek este folytatják (a svédekkel).

Olivier Krumbholz szövetségi kapitány nagyon dühös emiatt, hiszen joggal érzi úgy, nem egyenlők a feltételek. „Egyszerűen nem értem. Megváltoztatták a programot? Sajnálom, de véleményem szerint ez így helytelen. Sőt, ez őrület és botrány”dühöngött a szakember.

A dán Tv2 szakértője, a korábbi szövetségi kapitány Klavs Bruun Jörgensen teljesen megérti kollégája felháborodását. „Én sem tudom megérteni, miért nem olyan a program, hogy mindenki számára tisztességes legyen” – mondta.

A másik szakértő, a korábbi 51-szeres dán válogatott Laerke Möller egyetértett vele: „Franciaországnak két mérkőzése van egymás után, ami nagy akadály. Miközben a dánoknak mindig van szabadnapjuk.”

A svédeknél is nagy a felháborodás (pedig kétnaponta játszhatnak), a csapat a tervek szerint csütörtökön Montenegróval kezdett volna, aztán pénteken Dánia, kedden pedig Franciaország következne. Azonban a módosítással a pénteki, dán meccs lesz az első.

Kézilabda Európa-bajnokság: Jesper Jensen a dán válogatott szövetségi kapitánya. Fotó Henning Bagger Ritzau Scanpix
Kézilabda Európa-bajnokság: Jesper Jensen a dán válogatott szövetségi kapitánya. Fotó: Henning Bagger Ritzau Scanpix

„Mi ez, ahol játszunk? Krumpli Kupa? Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek”mondta Tomas Axnér svéd kapitány, miután kedden éjfél körül értesült a változásokról.

Ugyancsak elégedetlenségének adott hangot Henk Groener német szövetségi kapitány, aki szintén sportszerűtlennek találja a középdöntős menetrendet.

„Ez egy vicc” mondta a 60 éves holland szakember. „Szerintem ez egyáltalán nem korrekt. Ha összehasonlítja a különböző csapatok menetrendjét, játszik a sportszerűtlenség. Négy nap alatt három meccsünk van, míg Norvégia csütörtökön, szombaton és kedden játszik, azaz jelentősen több szabad napja lesz.”

Jesper Jenesen szerint a Franciaországnak nem kéne reklamálnia

“Franciaország befoghatja a száját, hiszen nekik is járt ez az előny a 2018-as Európa-bajnokságon.”mondta Jesper Jensen a dánok szövetségi kapitánya.

Közönségsport vagyunk, és a szórakoztatóiparban vagyunk, ezért olyan dolgoknak kell alávetnünk magunkat, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy megéljünk sportunkból.

Már a torna elött köztudott volt, hogy változhatnak az időpontok annak ismeretében, hogy a két házigazda bejut-e középdöntőben, ez befolyásolhatta volna a jegy eladásokat. Franciaország is ezt tette amikor ők rendezték meg az EB-t.”- mondta Jensen

“Elismerem, nem mindegy, hogy hány napot pihensz két mérkőzés között, de ezek a feltételek eddig is ismertek voltak.”– fejezte be a mondandóját Jesper Jensen

Kiemelt fotó: Henning Bagger