Milyen SUP deszkát válasszak kezdőként?

Kezdőként a SUP-ozás világába csöppenve bizonyára bennünk is azonnal felmerül a kérdés, hogy milyen deszkát válasszunk, hogyan vásároljunk? A piaci kínálat hatalmas, ebben eligazodni pedig egyáltalán nem egyszerű, ha még nem ismerjük igazán a sport csínját-bínját. Az alábbi írás azonban segít megkönnyíteni a választást.

SUP típusok – melyiket válasszuk?

Alapvetően kétféle SUP létezik. Az egyik a merev típusú, amíg a másik felfújható. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Ám a felfújható típus általában olcsóbb, mivel azokat kezdőknek és átlagos felhasználásra tervezték. A merev SUP azonban jóval strapabíróbb és ellenálló a zordabb vízi körülményeknek is. Mivel kezdőként szeretnénk vásárolni, ezért eleinte még nincs értelme azonnal a legdrágább SUP-ot megvennünk. Ez igaz a SUP evező típusokra és persze a ruházatra is. Lehet, hogy egy szezon után úgy döntünk, mégis más sport felé néznénk, és akkor csak kidobott pénz lesz az egész. Ezért a komolyabb felszereléseket inkább csak akkor vásároljuk meg, ha valóban elköteleződtünk a SUP szépségei iránt.

Mire figyeljünk oda kezdőként a vásárláskor?

A SUP deszka kiválasztásakor nagyon fontos, hogy a magasságunknak és súlyunknak megfelelőt válasszunk. A SUP deszka ugyanis sokféle méretben kapható. Azonban ne aggódjunk, van segítség bőven, ha nem tudjuk kiválasztani a megfelelőt. Például online SUP vásárlás esetén minden deszkához pontosan odaírják a maximális terhelhetőséget, és a rider, azaz a leendő használó magasságát. Vagyis nekünk csak a súlyunk és a magasságunk alapján ki kell választani a megfelelő deszkát. Ezen kívül, amire érdemes odafigyelnünk szintén, az a márka és a minőség. A minőségi SUP deszkák olyan márkáktól származnak, amelyek világszinten elismertek. Ezt könnyen ellenőrizhetjük, ha például a kinézett termék márkájára rákeresünk. A honlapjukon és a kereső megjelenített soraiban is azonnal látni fogjuk, melyik márka milyen kategóriába sorolható. Azonban a legegyszerűbb az, ha egy megbízható webáruháztól vásárolunk, ahol garancia és gyors ügyfélszolgálat vár minket.