Vegyszeres vízkő eltávolítás: igen vagy nem?

A vegyszeres vízkő eltávolítás – bár elsőre egyszerű és gyors megoldásnak tűnik -, a legtöbb esetben több kárt okoz, mint hasznot. Az erős kemikáliák ugyanis nagy mértékben rongálhatják az alkatrészeket és a különböző eszközöket, ráadásul az egészségre is ártalmasak. Nézzük meg, milyen hatással rendelkeznek pontosan!

Vegyszeres vízkő eltávolítás: igen vagy nem?
Vegyszeres vízkő eltávolítás: igen vagy nem?

A vízkőlerakódás esztétikai és működésbeli problémákhoz is vezethet, hiszen a gépek, berendezések és az épületgépészet elemei is károsodhatnak általa. A lefolyócsövekben felhalmozódva csökkenti azok keresztmetszetét, ami idővel dugulást idézhet elő. Ezeken kívül a vizet használó, kisebb háztartási gépek működését is megzavarhatja a vízkő. A legtöbben rögtön valamilyen kémiai hatású anyaggal kezdenek kísérletezni az azonnali eredmény érdekében.

Ám a vegyszeres vízkő eltávolítás többnyire nem ajánlott, ugyanis:

  • a használata és az előállítása mérhetetlenül károsítja a környezetet,
  • abszolút nem hatékony, hiszen a kemikáliának ideje sincs hatni, miközben gyorsan végigfolyik a csövön,
  • károkat okozhat a régi típusú, cementből készült csatornában,
  • az acél, ólom és öntöttvas csatornákat pedig nagy mennyiségben alkalmazva kilyukaszthatja.

Nemcsak a lefolyót, de a háztartási gépeket, berendezéseket sem érdemes vegyszerrel kezelni. Ezek ugyanis károsíthatják az eszközt és az egészségre is rendkívül ártalmasak. Ráadásul maró hatásuk miatt rendkívül veszélyesek is, ha belélegezzük őket vagy ha a bőrünkhöz érnek. Ha mégis a használatuk mellett döntünk, viseljünk gumikesztyűt és a vízkőtelenítés után szellőztessük át alaposan a helyiséget.

A vegyszeres vízkő eltávolításnak csupán néhány esetben van helye: fűtésrendszereknél vagy ívóvízhálózatok tisztítása során a vegyszert hosszasan keringtetik a rendszerben, így van ideje alaposan elvégezni a vízkőoldást. Fürdőszobai csempéken és WC-kagylókon lévő makacs vízkőlerakódás feloldása is sikeres lehet vegyszer használatával, ám használata előtt mindenképpen érdemes megpróbálkozni ecetes vagy citromsavas tisztítással. Ezek is hatékonyan képesek feloldani a vízkőlerakódást. A durva, vegyszeres vízkő eltávolítást pedig tartsuk meg arra az esetre, mikor már tényleg semmi más nem segít.

További tanácsokért látogassa meg Ádámszki Gyula duguláselhárító honlapját.

Cikk: szponzorált tartalom!