Sportolók étkezése versenyek előtt és után

A sportolók étkezése meglehetősen óriási jelentőséggel bír, pláne valamilyen verseny előtt. A rendszeres, célhoz kötött edzés és a megfelelő étkezés nagyon fontos akkor, ha egy sportoló eredményeket szeretne elérni. Ahhoz azonban, hogy a siker ne maradjon el, a helyes táplálkozás és edzés egy következetesen kialakított életmód része kell, hogy legyen.

A sportolók étkezése meglehetősen óriási jelentőséggel bír,
A sportolók étkezése meglehetősen óriási jelentőséggel bír.

A szakértők szerint legalább fél év szükséges ahhoz, hogy a befektetett munka megtérüljön. Ehhez persze elengedhetetlen az, hogy az előre meghatározott étrend és edzésterv valóban be legyen tartva, ne történjenek kilengések. Vegyük sorra, milyen jellemzőkkel bír a sportolók étkezése!

Ilyen a sportolók étkezése

Egy jól kialakított étrend teljesen személyre szabott, megfelelően elégíti ki a szervezet tápanyag- és energiaigényét, ezzel együtt pedig támogatja a maximális teljesítmény elérését is. A sportolók étkezése kapcsán ugyanakkor a megfelelő időzítésről sem szabad elfeledkezni. Ez azt jelenti, hogy a szükséges tápanyagokat pontosan akkor kell bevinni, amikor arra a testnek a legnagyobb szüksége van. Ha ez nem így történik, a várt eredmények helyett akár ellentétes hatás is kialakulhat (például az, hogy a sportoló teste a saját izmait kezdi el lebontani).

Egy idő után az étkezések unalmassá és egyhangúvá válhatnak, hiszen mindig a pontosan kiszámolt mennyiséget és a jól megszokott ételeket szükséges fogyasztani. Néhány fűszer alkalmazásával azonban, amelyek felfedezhetőek Alföld Íze termékek között is, a változatosság könnyen biztosítható.

A rendszeres, időzített étkezés a megfelelő edzésekkel kombinálva meghozza majd a kívánt sikert. Egy héttel a verseny előtt azonban még ezen felül is módosulhat egy sportoló életvitele annak érdekében, hogy az adott pillanatban képes legyen a maximumon teljesíteni. 

Szabályok, amelyeknek meg kell, hogy feleljen a sportolók étkezése

A tudatosságon kívül van néhány extra szabály, amelyeket érdemes betartani annak érdekében, hogy a forma az adott pillanatban lehető legjobb legyen. Az egyik a pihenés fontossága. A sportolók hajlamosak túlhajtani magukat és addig edzeni, ameddig csak bírnak. Ez azonban sérülésekhez, betegségek kialakulásához vezethet, sikerhez azonban csak a legritkább esetben.

Az edzések intenzitását a versenyt közvetlenül megelőzően egyéb okokból is le kell csökkenteni, hiszen csak így biztosítható, hogy a glikogénraktárak fel legyenek töltve. A szervezet alapvetően csak kevés glikogén tárolására képes, pedig nagyban függ tőle az optimális teljesítmény elérése. A verseny előtt tehát az elegendő szénhidrát bevitelét és az edzések számának csökkentését kell szem előtt tartani. A glikogénraktárak feltöltése kéz a kézben jár a megfelelő hidratáltsággal is. Fontos ezért a folyadékfogyasztás és az edzésintenzitás limitálása verseny előtt.

Vannak olyan sportágak is, amelyeknél nincs lehetőség arra, hogy a verseny előtt egy teljes hetet készüljenek a sportolók a versenyre. Ilyenkor is érdemes azonban követni a fentiekben ismertetett szabályokat, vagyis: elegendő időt hagyni a pihenésre, feltölteni a glikogénraktárakat és biztosítani a kellő folyadék bevitelét. Ezt az étrendhez és az edzéstervhez hasonlóan ajánlott előre tervbe foglalni, így a sportolók étkezése valóban hatékony lehet.

Számos edző beleesik abba a hibába, hogy a verseny közeledtével nemhogy csökkentené, sokkal inkább növeli az edzések számát. Bizonyos, nagy precizitást igénylő sportágaknál még az utolsó pillanatban is elvégeztetik például a különböző gyakorlatokat. Ezzel azonban csak növelik a bizonytalanságot és feszültséget keltenek a sportolóban.

Ennél sokkal hatékonyabb, ha az önértékelés erősítésére és a bizalom megteremtésére, fenntartására törekednek. Ezekre érdemes figyelni mind a profi, mind pedig az amatőr sportolók kapcsán is. Ha ez még kipihentséggel is párosul, a siker garantáltan nem marad majd el!