INTERJÚKKÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

A dán szurkolói klubbok és az önkéntesség

A dán sportélet nem működhet önkéntesek nélkül, ezért arra gondoltunk megszólaltatjuk oldalunkon a Team Esbjerg szurkolói csoportjának vezetőjét, Torben Andersent, aki már több mint 40 éve segíti az esbjergi és a környékbeli sportklubbok munkáját önkéntesként.

A Team Esbjerg szurkolói csoportja a "The Red Phoenix" Fotó / Kiemelt kép: privát
A Team Esbjerg szurkolói csoportja a “The Red Phoenix” Fotó / Kiemelt kép: privát
Egy nonprofit szervezet

Bemutatnád röviden a szurkolói klubot?

“2016-ban alapítottuk és „The Red Phoenix”-nek kereszteltük el, a klub a Team Esjberg csapatát támogatja, buzdítja. Én öt évvel ezelőtt, 2018-ban lettem az elnök. Három éve kb. 20-25 tagunk volt. Ma már 180 tagot számlálunk, és 5 elnökségi tag segíti a szurkolói klubunkat.

Mennyibe kerül egy teljes éves tagság és milyen előnyökkel jár?

A klubtagság 200 koronába kerül. (1 korona = 50 Ft). A tagok 25% kedvezményt kapnak minden árucikkre és kedvezményt az éves bérletekre azoknak, akik a szurkolói zónában ülnek (C3 szektor). Ezen kívül tartunk tagsági esteket, a hazai mérkőzéseken a szurkolói sarokban kisebb összejöveteleket. Nagy kedvezményt kapnak a tagok az idegenbeli utazásokra, ami általában 100-150 koronába kerül. Ebbe beletartozik a busz, a belépőjegy, a szendvicsek és az italok ára.

A The Red Phoenix kizárólag a tagdíjakból és a saját szponzorainktól származó adományokból tartja fenn magát. Néhány más szurkolói klubnak az anyaklub közvetlen támogatást nyújt, mint például az Odense vagy a NFH, de hogy mennyit, azt nem tudom.”

Egymást inspiráljuk, és megosztjuk az ötleteinket

Milyen az együttműködés más szurkolói klubokkal?

“Van egy közös fórumunk a neten, ahol tapasztalatokat cserélünk, és új ötleteket osztunk meg egymással. Néhányan tagok vagyunk egymás szurkolói csoportjaiban is, hogy támogassuk és inspiráljuk egymást. Ilyen ötlet például, hogy megpróbáljuk egységesíteni a külföldi utak árát. Az Odensénél minden egyes út 1500 koronába kerül. Sajnos mi ezt nem tudjuk megvalósítani. Ha bejutunk a Final Fourba, akkor 3500 korona lesz a túránk Budapestre. A klubunknak vannak szponzorai, akik a belföldi túrák során biztosítanak sört/üdítőt a buszon utazó szurkolóknak. Ezt például az Odense nem biztosítja.”

Vannak külföldi csapatok is, akikkel együttműködtök? Esetleg magyar csapatok?

“Igen, többek ilyen kapcsolatunk is van. A Bajnokok Ligája-jegyek és -utazások terén több klubbal is kapcsolatba kerültünk. Franciaország (Metz), Norvégiára (Vipers), de idetartozik Magyarországon az FTC is. Volt szerencsém, hogy a 2020-as Európa-bajnokságon én lehettem a magyar női válogatott idegenvezetője, ami nagyon sok jó kapcsolatot biztosított Magyarországon.”

Rengeteg munka amelyért nem jár fizetség.

Milyen feladatokat kell ellátnod, mint elnök?

“Az utazások szervezése, a szponzorokkal és a tagokkal való kapcsolattartás, ezeket szerettem csinálni, és volt rá elég időm. Viszont júniusban a közgyűlésünkön lemondok, de minden feladatot írásban rögzítettem, így könnyen át tudják tőlem venni a stafétabotot.”

 Mi a legemlékezetesebb élményed a szurkolói klubbal kapcsolatban?

“Minden bajnoki és kupagyőzelem emlékezetes, nem tudok kiemelni különlegeset. Rengeteg csarnokban megfordultam Dániában és Európában egyaránt. De akár otthon játszunk a Dokkenben, akár idegenben, mindig élményt jelentenek a csodálatos szurkolók és a jó hangulat, amit a csapatainknak teremtettünk.”

Évi ezer óra önkéntes munka

Önkéntesként is dolgozol immár több mint 40 éve. Mit csinálnak az önkéntesek a hazai mérkőzéseken?

“A Dokkenben én vagyok a biztonsági vezető. Minden mérkőzésünkön van egy önkéntesekből álló szervizcsapatunk, amelyben kb. 80 ember tartozik. Ez a 80 ember 3 csapatra van osztva, így kb. 30-an dolgoznak minden alkalommal, amikor itthon játszunk. Ők azok, akik a mérkőzések előtt előkészítik a csarnokot, értékesítik a szendvicseket és italokat a büfékben. Majd a mérkőzés végén összetakarítanak a szurkolók után. Az önkéntesek mellett a SEP, a csarnok tulajdonosa biztosít 2 fő hivatásos biztonsági őrt, de komolyabb Bajnokok Ligája-mérkőzésen 4-8 biztonsági őr is lehet. Ez az önkéntes munka amit a Team Esbjergnél végzek nagyjából heti 20 órát tesz ki, azaz éves szinten elérheti az ezer órát is.

Torben Andersen mint biztonsági vezető a Team Ebjerg – CSM Bucuresti mérkőzés előtt. Fotó: Dániasport

Milyen előnyökkel jár ez a munka az önkéntesek számára?

“A Team Esbjerg szervizcsapatának önkénteseként ingyenes állóhelyet kapunk azokon a meccseken, ahol nem dolgozunk, pólókat, szendvicseket, sört/vizet/kávét minden alkalommal, amikor dolgozunk. Ezen kívül meghívást kapunk a karácsonyi ebédre és az évzáró rendezvényünkre is amin részt vesz a csapat és az összes szponzor. Végül pedig egy ingyenes utazást egy vidéki mérkőzésre, vagy a Szuperkupára, ha a Team Esbjerg kvalifikálja magát.”

Estavana Polman távozása nagy viharokat kavart. Mi a véleményed/véleményetek, hiszen egy közönségkedvencet veszített el a klub?

“A szurkolói klubban megoszlanak a vélemények Polman ügyéről, de abban mindenki egyetért, hogy nem volt megfelelő az a mód, ahogyan a távozott. Hogy kinek van igaza és ki mit tett, azt nem szeretném kommentálni, így a véleményemet megtartanám magamnak.”

Ahogy a cikk elején is említettük, a dán sportélet egyik alappillére a stabil és széles önkéntesekből és társadalmi munkásokból álló közösségek, akik fizetség nélkül munkájuk után látják el feladataikat. A kisebb-nagyobb sportkluboknál tevékenykedő önkéntesek legfőbb motivációja, hogy a helyi közösségek sportolási lehetőséghez jussanak, a klubokban folyamatos legyen sportélet.

Erre utalt egyik Instagram posztjában is a háromszoros világbajnok dán edző, Nikolaj Jakobsen is. Egy kisebb kézilabda klub elnöke szerint éves szinten annyi önkéntes segítséget kapnak – rendszerint a klubban sportoló gyerekek szüleitől-, hogy azt 14 főállású (!) munkaerővel tudnák csak helyettesíteni.

Készítette: Gál Sándor/Daniasport.hu

Kapcsolódó tartalom: