KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Anna Kristensen: Aki Final Fourba juttathatja a Team Esbjerget

Az Európa-bajnokság után készítettünk egy ötrészes összeállítást, amiben a Team Esbjerg játékosait mutattuk be. A kapusposzton ez idő alatt nagy változások történtek. Rikke Poulsen sérülésével már csak Amalie Milling maradt bevethető, ezért a Team Esbjergnek lépni kellett. Anna Kristensen leigazolásával egy fiatal tehetség érkezett Esbjergbe, az utóbbi hetekben igazolja nem véletlenül tartják a világ egyik legtehetségesebb kapusának.

Anna Kristensen Fotó/Kiemelt kép: tophaandbold.dk
Anna Kristensen Fotó/Kiemelt kép: tophaandbold.dk

Név: Anna Kristensen
Nemzetiség: dán
Születésnap: 2000. október 25.
Életkor: 22 év
Magasság: 183 cm
Lövőkéz: Jobb
Poszt: Kapus

Karrier a Ligában

Anna Skanderborgban született, és ott is kezdett el játszani. Bár a csapat a női liga alsó házában szerepel, de nagyon jó utánpótlásbázissal rendelkezik. Az idei évben az U-19-es női bajnokságot aranyéremmel zárták. Így nagyon jó alapokat kapott, hogy egy komolyabb felnőtt klubba, a Viborgba igazoljon. A 2019/20-as szezonban már be is mutatkozott új csapatában. Ez annyira jól sikerült, hogy 43%-os védési mutatót produkált, amivel a liga legjobb kapusa lett. A következő két idényben már nem tudta hozni ezt a teljesítményt, de így is a 4. és 6. legjobb kapus lett a ligában.

A dán válogatottban

Az utánpótlás-válogatottban 2017. augusztus 13-án épp Magyarország ellen debütált. Közel 50 mérkőzést játszott a korosztályos csapatokban, és 2019 márciusában egy Golden League-mérkőzésen, a norvégok ellen léphetett pályára a felnőtt válogatottban. Nagyon nehéz dolga van bekerülni Sandra Toft és Althea Reinhardt mellett. De ha sikerül lehetőséghez jutnia, akkor él vele. Legutóbb a svédek elleni válogatott mérkőzésen az első félidő végén megsérülő Sandra Toft helyett beállva 58%-os védési mutatót produkált. A mérkőzést közvetítő TV2 újságírója, Mikkel Asferg szerint: “Ha Anna így folytatja, akkor nem vagyok biztos benne, hogy ő csak a 3. számú kapusa lesz a válogatottnak.”

Út a Team Esbjerghez

2022 augusztusában Anna Kristensen aláírt egy szerződést, miszerint 2023. július 1. től csatlakozik az Esbjerg csapatához. Ezzel egyidejűleg a Viborgnál lejáró szerződését meghosszabbította további egy évvel. Az Esbjergnél akkor még nem volt gond a kapusposzton, de decemberre ez a helyzet megváltozott. Rikke Poulsen sérülése folyamatosan kiújult. Amalie Milling pedig nem tudott egyedül helytállni, az utánpótlásból felhozott cserekapussal pedig nem lehet esélyesként indulni egy BL-trófeáért. Az Esbjerg vezetősége és a szponzorok úgy döntöttek, hogy kivásárolják Anna Kristensent a szerződése hátra lévő részéből, és egy fél évvel hamarabb csatlakozhat a Team Esbjerg csapatához. A januári mérkőzéseken még szoknia kellett a légkört, de ezután sorba hozta az 50% közeli védési eredményeket. Április elején csapata legjobbjaként már kupagyőzelmet ünnepelhetett a Dán Kupában.

Anna Kristensen a Santander kupa főszereplője. Fotó/Kiemelt kép: Kasper Glintborg tophaandbold.dk
Anna Kristensen a Santander kupa főszereplője. Fotó/Kiemelt kép: Kasper Glintborg tophaandbold.dk
Sok döntő jöhet még

Michael Bruun, aki kapusedzőként olyan játékosokkal dolgozott együtt mint Sandra Toft vagy Niklas Landin, elismerően beszélt Annáról a Jydske Vestkystennek: “Amikor kap egy feladatot, szó nélkül elvégzi. Ha hibázik is, ugyanazt a hibát nem követi el újra. Még nagyon sok döntő vár rá. De szerencsére ő csendes szerény típus, aki kétl ábbal a földön jár” – mondta.

A Jydske Vestkysten megszólaltatta Anna Kristensent is az Esbjergben eltöltött valamivel több mint 100 napjáról: “Nagyon jó három szezonom volt a Viborgban, nagyon jó barátnőkkel, akiktől búcsút kellett vennem, de nem mondhattam nemet az Esbjergnek. A klub elengedett, így nincs lelkiismeret-furdalásom. Nagy céljaink vannak, amit úgy érzem, hogy el tudunk érni. A ligában a csoportunk élén kell végeznünk, hogy elkerüljük az Odensét az elődöntőben” – nyilatkozta a rájátszás második fordulójában, a Koppenhága elleni mérkőzés előtt.

Kitér a Ligakupa-győzelemre is, ahol az elődöntőben és a döntőben is a mérkőzés legjobbjának választották: “Fantasztikus hétvége volt. Amikor az ember egy jó csapatban játszik, csak nyerni lehet. És mi ezt tettük” – mondta a Jydske Vestkysten podcastjában.

A 22 éves kapusra a hétvégén nagy feladat hárul majd, hiszen a BL-ben a Final Fourba kerülésért a román CSM Bucurestivel kell felvennie a harcot. Minden bizonnyal élete egyik, hanem a legfontosabb mérkőzéséhez érkezett karrierje során. A vasárnap 16 órától megmutathatja, hogy a decemberi világbajnokságon Jesper Jensen a válogatottnál is számíthat majd rá.

Szerző: Gál Sándor / Daniasport.hu

Kapcsolódó tartalom: