KÉZILABDA

Még akár orvos is lehet a Veszprém világbajnok kézise

Rasmus Lauge a nyáron távozik Veszprémből, hazatér családjához Dániába (illetve a Bjerringbro-Silkeborg csapatához). Az idei világbajnokság döntőjében tíz gólt szerzett klasszis álma, hogy orvos legyen. Az irányító-átlövővel a Dán Olimpiai Bizottság honlapja készített rendhagyó interjút.

Rasmus Lauge. Fotó/Kiemelt kép: Claus Bech Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge. Fotó/Kiemelt kép: Claus Bech Ritzau Scanpix

Zsinórban harmadszor nyert vb-aranyat…

„… aki hatalmas és fantasztikus dolog. Ez azt jelenti, hogy az apró Dániának van egy rekordja, amellyel teljesen egyedülálló a világon. Őrült bravúr, hiszen még soha nem történt ilyen.”

Egy könnycseppet ejtettem a vb-döntő után…

„…az út miatt, amelyet bejártam. Korábban kihagytam néhány döntőt sérülés miatt, és a vébén sem volt szerencsém, mert az első meccs előtt meghúzódott a vádlim. Egy ilyen kezdés után így visszatérni, igazán elsöprő volt.”

Nikolaj Jacobsen a…

„…a világ legjobb edzője. Úgy gondolom, ahogy megérkezett a válogatotthoz, ahogy átvette és hozzátett a maga módján, egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a csapatunk győztes mentalitású legyen.”

A sérülések nem késztetnek feladni, mert…

„… nem vagyok az a típus, aki feladja. Mindig bele vetettem magam a kihívásokba, és soha, de soha nem hagytam abba, amíg el nem értem a célomat. És biztos vagyok benne, hogy az akarat és a hozzáállás is segített abban, hogy minden sérülésből vissza tudtam jönni.”

Rasmus Lauge elkezdte az orvosi tanulmányait mielőtt Kielbe igazolt. Bár azután otthagyta az egyetemet, nem zárja ki, hogy „Lucky Lauge” beceneve egy napon „Doktor Lauge” lesz.

A legjobb meccsem …

„… nos, elnézve azt a 30 percet, amit a vb-döntőn játszottam, az egyértelműen a pályafutásom csúcsát jelenti. Mind a teljesítmény, de a körülmények miatt is.

A legjobb dolog abban, hogy hazatérek Bjerringbro-Silkeborgba, az lesz…

„… hogy hazajöhetek a családhoz és a barátokhoz. Sportolóként általában sok mindenről lemaradsz – még akkor is, ha Dániában élsz. De az teljesen más, ha közel lehetsz a családodhoz és a barátaidhoz, és a közösség részévé válhatsz.”

A legjobb dolog a válogatottságban, hogy…

„… az országodat képviselheted. Az a bajtársiasság és összetartozás, ami a válogatottban megvolt az elmúlt években, teljesen egyedi és nagyon különleges.”

A legjobb tanácsom, amit fiatal kézilabdázóknak adhatok, hogy…

„… próbálják élvezni a játék. Ez egyértelműen a legfontosabb. És ne feledjék, hogy a kézilabdán kívül is van élet.”

Amikor nem kézilabdázok, akkor…

„…családos ember vagyok. És szeretek golfozni is nyaranta”

Ha a Dancing with the Stars című táncos sorozattól hívnak, akkor a válaszod…

„…nem! Nem fog megtörténni.”

Kedvenc ételem a…

“… nehéz választanom, mert mindent megeszek. Az egyik jó öreg klasszikus, ami a listám élén szerepel, egy jó paprikás vagy tejszínes marharagu. De bármit meg tudok enni.”

Ha nem kézilabdáznék, akkor…

„… remélem, hogy már jócskán belevágtam volna az orvosi tanulmányokba, vagy már orvos lennék. Valójában már azelőtt megkezdtem a tanulmányaimat, hogy 2013-ban ajánlatot kaptam Kieltől. De mivel sok a gyakorlati tantárgy és a kötelező részvétel, túl nehéz lett volna. Így hát elvetettem, és megpróbáltam megvalósítani az álmomat, hogy külföldön kézilabdázzam. De most aláírtam egy hosszú szerződést a Bjerringbro-Silkeborggal, és soha nem tudhatod, hogyan változnak a dolgok, ha egyszer befejezem.”

A példaképem…
„… Tom Brady és Tiger Woods, ha általában a sportról van szó. A kézilabdában Nikola Karabatic.”

Azt nem tudtad rólam…
„…hogy egy titkos számítógépes játékos énem is van. Nagyjából a Call of Duty első megjelenése óta játszom vele, kisebb-nagyobb kihagyásokkal. De ez egy kis bűnös öröm számomra.”

  • Név: Rasmus Lauge
  • Kor: 31 år.
  • Sportág: Kézilabda.
  • Klub: Veszprém. 2023-tól Bjerringbo-Silkeborg.
  • Legjobb eredményei: VB-arany 2019 és 2023. EB-arany 2012. 

Kapcsolódó tartalom: