KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Szörnyű tragédiát élt át a dán válogatott játékos, Stine Jörgensen

Drámai vallomást tett Stine Jörgensen, a Köbenhavn Handbold világbajnoki bronzérmes kézilabdázója: a 32 éves játékos egy podcastben elmesélte a kényszerű abortusz utáni nehéz időszakát, még odensei korszakából.

Stine Jörgensen Fotó Bo Amstrup Ritzau Scanpix

Az irányító 2017 és 2020 között volt az Odense játékosa, és úgy tűnt, férjével, az egykori tollaslabdázó, Jan Ö. Jörgensennel szülők lehetnek, ám 2019-ben elveszítették első gyermeküket. A tarkóredő-vizsgálat során ugyanis kiderült, a magzatnak nincs szívverése.

Stine már a 10. héten közölte akkori klubjával, hogy terhes.

„Megkértek, hogy álljak a csapat elé, és mondjam el, hogy terhes vagyok. Az edző, Jan Pytlick azt nem mondta, hogy elnézést kell kérnem, de azt igen, hogy sajnálkozva közöljem a hírt csapattársaival. Ez volt a kezdet” mesélte.

A felek között az volt a megállapodás, hogy a vizsgálat után sajtóközleményt adnak ki, amelyben nyilvánosságra hozzák a terhességet, hogy a klubnak ne kelljen további kifogásokat találnia. Addig Pytlick többek között egy Achilles-ín sérülést jelölt meg játékosa távolmaradása okaként.

Ám amikor a vizsgálat kimutatta a tragédiát, már nem kellett sajtóközleményben gondolkodni.

Innentől kezdve a klub ellenségesen viselkedett vele, az akkori vezetés ujjal mutogatott rá, és azzal vádolta, hogy szerződésszegést követett el. Ezenkívül a vezetőség tudni akarta, hogy megpróbál-e újra teherbe esni.

Az egykori válogatott játékos meggyőződése, hogy amikor 2020-ban a német SG BBM Bietigheimhez szerződött, a pozícióját jelentősen rontotta, hogy a tárgyalások során nyíltan beszélt arról, hogy újra megpróbálkozna a gyerekvállalással.

Emellett nyomást tapasztalt a válogatottban is, ahol úgy érezte, hogy választ keresnek arra, hogy most akar-e terhes lenni. Stine a podcastben azt mondta, azért mesélte el a történetét, hogy másoknak ne kelljen átélniük ugyanezt, mint neki.

A podcast megjelenése után a dán Tv2 megkérdezte Jan Pytlicket, akinek válaszából az derült ki, hogy teljesen másképp látta a kialakult helyzetet.

„Brestben, egy fontos Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt megkérdeztem Stinét, hogy szeretné-e elmondani a csapatnak, hogy terhes, ezért nem tud játszani. Ugyanez volt a helyzet Jessica Quintinóval is, úgy éreztem, a mérkőzés annyira fontos, hogy a többiek meglepődnének, ha a két játékos az egész meccset a kispadon töltené. Ezért megkérdeztem őket, hogy el akarják-e mondani” – mondta.

Bár az Odense és válogatott korábbi edzője azt tagadja, hogy Stine Jörgensentől megkövetelték volna, hogy sajnálkozó hangon közölje a hírt csapattársaival.

„Ez egyszerűen nem igaz” – jelentette ki. Hozzátette tiszteletben tartotta, hogy Stine nem akart játszani, és azt is, hogy a két játékos felé soha nem volt semmilyen kényszer vagy rosszindulatú szándék vezette kérése.

Stine Jörgensen 148 válogatottság után 2020-ban vonult vissza a nemzeti csapattól. Tavaly nyár óta Köbenhavn Handboldban szerepel.

Az idei bajnoki szezon alapszakasza után az év balátlövője lett, formája alapján dán válogatott is lehetne, ahol évekig ő volt a csapatkapitány.