KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Bemutatkozik a Team Esbjerg: Kapusok

Az EB végeztével folytatódnak a női kézilabda bajnokságok, és a Bajnokok Ligája. Ennek kapcsán készítettünk egy 5 részes összeállítást a Team Esbjerg csapatáról, amiben röviden bemutatnánk a játékosokat. A sorozat első részében a kapusokat vesszük górcső alá.

Dinah Eckerle
Dinah Eckerle Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Dinah Eckerle Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

A német válogatott kapus 2021-ben érkezett a Metz csapatától Esbjergbe. A Team Esbjergnél alkalmazott szponzorációs rendszer lehetővé teszi, hogy 3 top játékost támogassanak minden szezonban. Ebben az évben az egyik top játékos támogatást Dinah Eckerle nyerte el. Szüksége is volt a csapatnak egy klasszis kapusra, hiszen Sandra Toft 2019-es távozása óta nem volt olyan, aki betöltse az általa hagyott űrt.

A 2021/22-es szezonban a tophandbold.dk statisztikája szerint csak a 23. legjobb kapus volt a dán bajnokságban, ami azért jóval az elvárt teljesítmény alatt alakult. A kapujára érkező összesen 674 lövésből mindössze 198-at tudott hárítani. Ezt a statisztikát elnézve talán a Siófoknál sem bánkódnak annyira, hogy a 2020/21-es szezonban, 2020 októberében szerződést bontott.

A 2022/23-as szezon kezdetén érkezett a hír, hogy Dinah Eckerle anyai örömök elé néz. Így ebben a szezonban már nem lép pályára, és nem tudja bebizonyítani, hogy sokkal jobb kapus annál, mint amit a statisztikák mutatnak.

Rikke Poulsen
Rikke Poulsen Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Rikke Poulsen Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

A 2019-es szezonban távozó Sandra Toft pótlására érkezett a Viborg csapatától a 73-szoros dán válogatott hálóőr. Az első idényében egy 37,7%-os védési mutatót produkált, amivel a negyedik legjobb kapus lett a ligában, de a 2020/21-es szezontól, a teljesítménye visszább esett. 2022-ben bejelentette visszavonulását az akkor már 35 éves hálóőr, de Dinah Eckerle szülési szabadsága miatt, szüksége volt a Team Esbjergnek egy rutinos játékosra a kapus poszton. Így Jesper Jensennek és az Esbjerg vezetőségének sikerült rábeszélnie, hogy még egy évet maradjon.

A tavalyi év végi kissé motiválatlan, visszavonulást fontolgató játékos főnixmadárként éledt újjá. A tavalyi szezonban 31%-ot éppen meghaladó védési mutatóból erre az évre, igaz még csak a szezon kezdetén tartunk, de 39% lett.

Amalie Milling
Amalie Milling Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

A 2022/23-as szezonban érkezett a Team Esbjerg csapatához a Köbenhavntól, ahol 4 évet játszott. A még mindig nagyon fiatal 22 éves kapus, remek védési statisztikát produkált az utóbbi szezonokban, ezzel felkeltve a vezetőedző és a vezetőség figyelmét. A remek adottságokkal rendelkező 186 cm magas játékos hosszú távú megoldást jelenthet a Team Esbjerg kapus posztjára.

Amalie bemutatkozhatott a dán válogatottban is, és már négy válogatott mérkőzés van a háta mögött. Ez nagy teljesítmény, hiszen Sandra Tofttal és Althea Reinhardttal kell versenyre kelnie. De kétségünk ne legyen afelől, hogy idővel lesz ő még a dán válogatott első számú kapusa is. Remek lehetőség számára ez a szezon, kipróbálhatja a Bajnokok Ligáját, úgy hogy egyelőre nem ő az első számú kapus, és közben Rikke Poulsentől is rengeteget tanulhat.

Szerző: Gál Sándor / Daniasport.hu

Kapcsolódó tartalom: