KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Bemutatkozik a Team Esbjerg: Szélsők

Az EB végeztével folytatódnak a női kézilabda bajnokságok, és a Bajnokok Ligája. Ennek kapcsán készítettünk egy 5 részes összeállítást a Team Esbjerg csapatáról, amiben röviden bemutatnánk a játékosokat. A második részben a szélsőket mutatjuk be.

Sanna Solberg
Sanna Solberg  Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Sanna Solberg Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

Igen, ő egy balszélső a Team Esbjerg csapatában, és nem összekeverendő az ikertestvérével Silje Solberggel, aki a Győri Audi ETO jelenlegi, valamint a Siófok KC korábbi kapusa. Sanna 2017-ig a Larvik csapatát erősítette, majd a 2017/18-as szezonban kezdett el játszani az Esbjergben, és azóta szinte kirobbanthatatlan a balszélső posztról. A norvég válogatottban is meghatározó szerepet tölt be, a 2010-es Junior VB-n az All-Star csapatba is bekerült. A norvég válogatottal nyert többek között 2 VB aranyérmet, egy ezüstérmet, 3 Európa Bajnoki aranyérmet, és 2 olimpiai bronzérmet. Viszont ebben a szezonban már nem ő az első számú balszélső az Esbjergben, és a válogatottban sem tölti be a korábban megszokott szerepét. Természetesen nem a játéka romlott le, vagy a formája hanyatlott, hanem Dinah Eckerle-hez hasonlóan, ő is babát vár. Mivel a szerződése 2024-ig tart, így nagy valószínűséggel még jövőre láthatjuk újra játszani.

Beyza Türkoglu
Beyza Türkoglu Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

Jelenleg az egyetlen bevethető balszélső a csapatban a 25 éves török kézilabdázó, aki a török Kastamonu együttesétől érkezett Esbjergbe a 2021/22-es szezonban. Amolyan kakukktojás ő a norvég és dán játékosok között, de sikerült hamar beilleszkednie a csapatba. A szurkolók kissé értetlenül fogadták a leigazolását, hiszen az addig a helyén remekül játszó, esbjergi születésű (de délszláv felmenőkkel rendelkező) Elma Halilcevic nagy közönség kedvenc volt. Elma akkor a Nyköbing csapatába igazolt, és ott jelenleg is vezeti a házi góllövő listát, így Türkoglunak nehéz örökséget kellett átvennie.
A szezont elég jól kezdte, de a Ferencváros ellen hatalmasat hibázott. Talán sokan emlékeznek is rá, amikor tavaly a Ferencváros – Esbjerg mérkőzés utolsó percében egy támadó szabálytalanság után nem adta vissza a labdát időben, így a kiállítás sorsára jutott. Ezt kihasználva a Fradi ki tudott egyenlíteni. Jesper Jensen ezután hónapokig jegelte, majd csak a tavaszi fordulókra kezdte újra beépíteni a csapatba.

Marit Rösberg Jacobsen
Marit Rösberg Jacobsen Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

Ő is egy világ és Európa Bajnok norvég kézilabdázó, akárcsak Sanna Solberg. De mivel Marit 4 évvel fiatalabb, így neki még csak 1-1VB illetve EB aranyérme van. Marit egy évvel Sanna Solberg után a 2018/19-es évben érkezett a Byasentől az Esbjerg csapatához. Ahol rögtön az első évben a liga 8. legjobb MEP mutatóját (Most Effective Player) hozta, első az akkori csapattársa, és a liga legjobb játékosa Estavana Polman lett.
Gondolhatnánk, hogy azért ez nem rossz egy szélsőtől, de Marit ezt másként gondolta. Következő szezonra már ő érte el a legmagasabb MEP értéket, 2020/21-es szezonban szintén, és ekkor már a liga 3. legjobb eredményét hozta. 2022 tavaszán megsérült a bal hüvelykujja, így már nem tudta azt a teljesítményt hozni amit korábban, valamint a csapat is észre vette hiányát.
Az elmúlt 4 szezonban szinte minden mérkőzésen 60 perceket játszott. Olyan csere játékos, aki közel azonos teljesítményt tudott volna nyújtani a jobb szélső poszton, nem volt a csapatban. Így a sérülése komoly gondokat okozott Jesper Jensennek, és a csapatnak. Line Jörgensen mint jobb átlövő, Kaja Kamp (beállós) vagy a jobb kezes Türkoglunak kellett jobb szélsőt játszni.

Hogyan is lehet egy 166cm-es játékos a csapat „leghatékonyabb” játékosa? Ez leginkább a kiválló játékinteligenciájával magyarázható. Rengeteg labdát szerez védekezésben. Gyakran az az ember érzése, hogy hamarabb tudja mit tervez az ellenfél irányítója, mint a csapattársai. Ez a képessége robbanékonysággal párosul, ahogy azt a norvégoktól megszoktuk.
Viszont hiába ez a remek teljesítmény, hiába a csapata legjobb góllövöje, és hiába övé a legmagasabb MEP a csapaton belül, mégis kimaradt az EB-n aranyérmet szerzett norvég válogatottból. A fiatal norvég Emilie Hovden a Viborg játékosa, még nála is jobb eredményeket produkált, így ő lett válogatott új jobbszélsője. De a VB –n látott norvég szélsőjátékot elnézve, valószínűsíthető, hogy Marit hamarosan újra a válogatott tagja lesz.

Anne Tolstrup Petersen
Anne Tolstrup Petersen Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Anne Tolstrup Petersen Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

A Marit Rösberg Jacobsennel történt sérülés után a vezető edző egy rutinos jobbszélső keresésébe kezdett. A fiatal játékosok, mint Pernille Johannsen a kiélezett helyzetekben gyakran hibáztak, így nem jelentettek biztos megoldást. A vezetőedző így Anne Tolstrup Petersent kérte fel, hogy jöjjön Esbjergbe, aki erre boldogan igent mondott.
Anne a pályafutása elején jobbátlövőként kezdett az Aarhusban, de mivel csapattársa volt a közel 20cm-rel magassabb Mette Tranborg is, így a jobbszélre szorult.
Az Aarhusi évek után Koppenhágába ment egyetemre, és közben az Ajax Köbenhavnt és a Köbenhavn handbold csapatát erősítette. 2021-ben keresztszalag szakadást szenvedett, majd a rehabilitációt követően kölcsönben a svéd Savehof csapatánál játszott, és egy bajnoki aranyérmet sikerült szereznie.
Beilleszkedési gondjai nincsenek, hiszen Mette Tranborggal jó barátnők, valamint a várost is ismeri, mivel édesapja Esbjergben született, és a család egy része is a környéken él.
A csapatban egyelőre csak kiegészítő szerepet kap. Viszont amikor több játéklehetőséget kap, mint történt a Köbenhavn Handbold ellen, 5 góllal és remek játékkal vette ki a részét a volt csapata ellen aratott győzelemben.

Szerző: Gál Sándor / Daniasport.hu

Kapcsolódó tartalom: