KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

„A gyermekeink ne úgy gondolkodjanak, hogy az életet elrendelt sikerként kell megélni”

„Furcsa módon ma is felkelt a nap” – nyilatkozta talán gúnyosan, talán reményvesztettem (ki tudja?) Kasper Hjulmand a dán labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya azt követően, hogy csapata csúfosan leszerepelt a katari világbajnokságon.

Kasper Hjulmand a sajtótájékoztatón: Fotó/Kiemelt kép:  Lars Poulsen
Kasper Hjulmand a sajtótájékoztatón: Fotó/Kiemelt kép: Lars Poulsen

A legutóbbi vébén nyolcaddöntős, tavalyi Európa-bajnokságon elődöntős csapattól nagyon sokat vártak, a keret erősségét és a szinte tökéletes selejtezőket tekintve titkos esélyesként számoltak vele. Ehhez képest a csoportkörös sima kiesés nagy pofonnak számított.

A válogatott a kvalifikáció során úgy nyerte meg az F csoportot kilenc győzelemmel és egy vereséggel, 30-3-as (!) gólkülönbséggel, hogy az egyetlen zakót az utolsó körben, Skóciában szenvedte el, amikor már régen kiharcolta a továbbjutást.

Ezek után Katarban gól nélküli döntetlent játszott Tunéziával, 2-1-re kikapott Franciaországtól, majd a mindent eldöntő utolsó meccsen 1-0-ra alulmaradt Ausztráliával szemben is.

Nagyon csalódott

„Túl sok bennem az érzelem ahhoz, hogy tisztán gondolkodjak. De kétségtelen, hogy nem volt meg bennünk az a minőség a pályán, amire képesek vagyunk. Egy dolog, ami teljesen biztos: ez az én felelősségem” – mondta Hjulmand.

„Nagyon csalódott vagyok. Egy évet töltöttem az életemből a vb-re való felkészüléssel, egy éve kvalifikáltuk magunkat, azóta erre koncentráltam. Gyakorlatilag minden ébren töltött órámban igyekeztem a lehető legjobban felkészülni. Most megint négy év, mire ismét világbajnokságot rendeznek.”

Arra nem tudott válaszolni arra, hogy idővel hogyan fog visszaemlékezni a 2022-es téli, katari vb-re. De a stábbal és a játékosokkal való közös munka öröme sokat jelentett neki.

Nem lehet minden fekete vagy fehér

Kasper Hjulmand szövetségi kapitány elismerte, hogy a válogatott kudarcot vallott a világbajnokságon, de nem titkolta, várja az Eb-t, azaz nem fél attól, hogy a szövetség megköszöni a munkáját.

Sőt, azt mondta, a visszaesést akár mindent elpusztító katasztrófaként is értékelhetik, de még egy kiábrándító világbajnoki szereplés sem változtathatja meg a természet menetét.

„Furcsa módon ma is felkelt a nap. Persze, a minden szempontból frusztráló kiesés után nehéz volt. Sok mindent meg kell vizsgálnunk, ha meg akarjuk magyarázni, miért történt mindez. De ha bárki is úgy gondolta, hogy a játékosokból hiányzott az akarat, akkor tévedett” – mondta Hjulmand.

A kiesést követően szólt a fiatalabb generációhoz is, amikor a sajtóhoz fordulva annak felelősségét is firtatta.

„Érdekes időket élünk, aminek a sajtó is a része. Ez egy olyan időszak, amikor minden fekete vagy fehér. Minden vagy siker, és akkor mindent meg kell nyerni, vagy ez egy hangos kudarc. Sok gyermekünk ma már ezt így érzi. De én mindenkinek ajánlom, aki otthon ül és nézi a csapatot, hogy a gyermekeink ne úgy gondolkodjanak, hogy az életet elrendelt sikerként kell megélni. Azt nem lehet megcsinálni. Igenis lehet hibázni”mondta.

Tanulni kell a leckéből

A következő nagy lehetőség a németországi Európa-bajnokság lesz 2024-ben, és bár semmit sem vesz természetesnek, a kapitány készen áll a folytatásra. Peter Möller, a dán szövetség sportigazgatója azt mondta, nincs ok pánikra, és ha rajta múlik, Hjulmand sokáig folytathatja a munkáját.

„Vannak jó dolgok az úton, és mi ehhez tartjuk magunkat, még akkor is, ha most nem sikerült a vébé” – jelentette ki.

Hogy mi az oka a dán válogatott összeomlásának, azt egyelőre nem tudni. Hjulmand mindenesetre úgy fogalmazott, a keret összeállításával nem hibázott, mindig, minden döntését alaposan átgondolja. És biztos benne, hogy ha újra kellene terveznie, akkor is így tenne.

Sokkal inkább aggasztotta a játékosok energiahiánya, amely jelentős volt. „Úgy tűnt, arckifejezésünk nélkülözi azt a szikrát, amellyel általában játszunk” – mondta.
Ugyanakkor még mindig tele van reményekkel a válogatott jövőjét illetően.

„Ez egy erős csapat fiatal játékosokkal, akik komoly leckét kaptak és ebből tanulni fognak.”

Nehéz lábak, lomha döntések

Az Ekstrabladet szakírója, Michel Wikkelsö Davidsen úgy fogalmazott, szerinte Kasper Hjulmandnál jobb szövetségi kapitányt nem találna Dánia, ugyanakkor a szakember elvéti a célt, amikor azt mondja, nem szabadna, hogy a sajtó keményen fogalmazva kínos vb-kiesést emlegessen.

Szerinte Dánia saját magának tette magasra a lécet az Eb-elődöntővel, a kiváló vb-selejtezővel és azzal, hogy a Nemzetek Ligájában kétszer is legyőzte Franciaországot. És mit mondott maga Kasper Hjulmand, amikor Dohában landolt? Azt, hogy Dánia mindig arról álmodozik, hogy nyerjen valamit – így aztán érthető, hogy a válogatott a vb-aranyat tartotta szem előtt. Márpedig ilyen nyilatkozatok és eredmények után az elvárások megemelkednek, és ezért a pofon is kicsit hangosabban szól.

„Kasper Hjulmand a legutóbbi dohai sajtótájékoztatóját egy hosszú tirádával kezdte arról, hogy miként válik minden feketévé és fehérré a sajtóban, és ez a hozzáállás hogyan hathat a társadalomban élő fiatalokra. Nem lehet úgy élni, hogy ne hibázzon az ember – ez valóban igaz. De jelen helyzetben ez csak egy kísérlet arra, hogy elvegyük a fókuszt a vb-tervekről. Márpedig egy ponttal kiesni azt jelenti, hogy a dán válogatott ezen vb-szereplése koromsötét volt és lesz…A hibák hozzátartoznak az élethez, de az is, hogy rámutassunk a hibákra és kritikát fogalmazzunk meg” – írta.

A Jyllands Posten szakértője, a PSV és a Dortmund korábbi 62-szeres válogatott, Európa-bajnok csatára Flemming Povlsen azt írta, „az a csapat, amelyik nem beszél, halott – és Dánia ilyen volt.”

„A válogatott a világbajnokság előtt semmilyen botránnyal nem szembesült. Ez volt az első alkalom, hogy csapásokba ütközött, ez pedig azonnal nehéz lábakat, lomha döntéseket eredményezett. Az összetartás pedig eltűnt a csapatból.”

Csalódás, mészárlás, impotencia

A nemzetközi sajtó is értetlenül állt a történtek előtt. A francia L’Equipe rettenetes csalódásról írt, és azt ecsetelte, mivel a csapat hiányosságaira már a csoportkörben fény derült, gyorsan kiesett a világbajnokságról.

A spanyol Marca is többet várt, szerinte óriási csalódást keltett a csapat, hiszen győzelem nélkül kell hazakullognia.

A norvég NRK ennél keményebben fogalmazott, a dánok kiesését kiábrándítónak és igazi mészárlásnak nevezte.

A Guardian egyszerűen tehetetlennek és impotensnek titulálta a csapatot, amely 270 perc alatt mindössze egy gólra volt képes.

Kapcsolódó tartalom: