KÉZILABDA

Bemutatkozik a Team Esbjerg: Beállók

Az EB végeztével folytatódnak a női kézilabda bajnokságok, és a Bajnokok Ligája. Ennek kapcsán készítettünk egy 5 részes összeállítást a Team Esbjerg csapatáról, amiben röviden bemutatnánk a játékosokat. A most következő harmadik részben a beállókról szedtünk össze némi információt.

Vilde Mortensen Ingstad
Vilde Mortensen Ingstad Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Vilde Mortensen Ingstad Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

A norvégok kétszeres Világbajnok beállója a 2016/17-es szezonban érkezett Esbjergbe a norvég Oppsal csapatából. Így ez már a hetedik szezonja amit Esbjergben tölt, ezzel ő lett a csapat legrégebbi játékosa, a jelenlegi mezőnyből.

A kemény védekezése, és a beálló poszton nyújtott harcossága miatt hamar a szurkolók kedvencévé vált. Ez a 2018/19-es idényben csúcsosodott ki, amikor a liga második legjobb MEP értékét érte el, Estavana Polman mögött. A liga góllövő listáján is az 5. helyre sikerült beérnie 144 lőtt góllal, és 80%-os lövő százalékkal. Egy valóságos „Vilde-láz” vette kezdetét. A szurkolói boltban több Ingstad mez fogyott, mint Polman.

De mint ahogy az lenni szokott ennek a harcos kemény játéknak, ahogy Vilde szokott játszani, nagy a sérülés veszélye. A 2019-es év végén hátsérülést szenvedett, így a szezon hátra lévő részét ki kellett hagynia. Majd a következő szezonokban is kisebb húzódások, ujjsérülések miatt nem tudott teljes szezont játszani. Ebben az idényben eddig a sérülések elkerülték, így ismét meghívást kapott az EB-re utazó norvég válogatottba. A 4 évvel korábbi formáját idézve, a védők rémálmává vált. Az EB álomcsapatába nem került be, pedig nyolccal több gólt dobott mint Foppa, de Vilde így is boldog egy újabb EB aranyéremmel.

Kathrine Heindahl
Kathrine Heindahl Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Kathrine Heindahl Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

Kathrine nem összekeverendő a skandináv mitológiából, vagy a Marvellből ismert Heimdahllal. Igaz még csak ez az első szezonja az Esbjergnél, így az isteni képességekkel lehet csak később fog előrukkolni.

Korábban játszott a GOG, Holstebro, Randers és Odense csapataiban, de 2020-ban szerette volna magát kipróbálni külföldön. Így a CSZKA Moszkva csapatához szerződött. A 2022-es idény végén visszavonuló Marit Frafjord helyére keresett egy rutinos védekező játékost az Esbjerg és Kathrine igent mondott a klub ajánlatára. Így férjével visszatértek Dániába, és egyelőre nem terveznek több külföldi kalandot.

Dinah Eckerle kapcsán már említésre került a klub szponzorációs modellje, amiben három top játékost tudnak a szponzorok támogatni. Mivel Dinah Eckerle ebben a szezonban már várhatóan nem lép pályára, így az eddig neki nyújtott támogatást Kathrine kapta meg.
A csapatban a Marit Frafjord által eddig betöltött szerepkört kellene átvennie, ami a kezdeti nehézségek után egyre inkább úgy fest, hogy sikerülni fog neki.
A dán válogatottban is stabil helye van, több mint 100 szoros válogatott, és az Európa Bajnokságon is ott volt a dán válogatottal, ahol az EB legjobb védőjének választották meg. A legtöbb blokkot is tőle láthattuk az egész EB-n, számszerűen 16-ot, amivel torony magasan nyerte ezt a kategóriát.

Kaja Kamp
Kaja Kamp Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Kaja Kamp Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

Teljes nevén Kaja Kamp Nielsen, de a Nielsent nem használja. Néhány honlap viszont K. Nielsen néven említi, és ilyenkor kissé elbizonytalanodik az ember, hogy talán új játékost igazolt az Esbjerg. De nem erről van szó, hiszen Kaja Kamp már 2020/21-es szezonban érkezett a Holstebro csapatától.

Terveiben egy külföldi szerződés szerepelt, de a távozó Clara Monti Danielson helyére kellett egy beálló, aki rutinosan meg tudja oldani a gyakran sérült Vilde Ingstad pótlását is. Így inkább az Esbjerg ajánlatát fogadta el. Bár meg kell jegyezni, hogy a COVID miatti lezárások, utazási korlátozások is kedvét szegték a külföldi kalandtól.
Kaja egy rendkívül sokoldalú játékos, így a beálló pozíció mellett gyakran feltűnik a balszélső poszton is, valamint a büntető végrehajtást is szokta vállalni. Többek között ez a sokoldalúság járult hozzá ahhoz, hogy Jesper Jensen behívta őt a dán válogatott keretbe a 2020-as EB előtt, viszont az EB-re utazók közé már nem került be. Így volt ez a 2022-es EB előtt is, itt viszont mint tartalék játékos, elutazhatott Szlovéniába. Bár pályára nem lépett, de az ezüstérmet ő is beteheti a vitrinjébe. Valószínű nem ez volt számára az utolsó alkalom amikor bekerült a válogatott keretében, hiszen az EB -re utazó három poszttársa is idősebb nála.

Szerző: Gál Sándor / Daniasport.hu

Kapcsolódó tartalom: