KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Bemutatkozik a Team Esbjerg: Átlövők

Az EB végeztével folytatódnak a női kézilabda bajnokságok, és a Bajnokok Ligája. Ennek kapcsán készítettünk egy 5 részes összeállítást a Team Esbjerg csapatáról, amiben röviden bemutatnánk a játékosokat. A negyedik részben az átlövőkről hozunk egy kisebb összeállítást.

Kristine Breistöl
Kristine Breistöl Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Kristine Breistöl Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

A norvég balátlövő Kristine a 2018/19-es szezonban érkezett a Team Esbjerghez a norvég Larvik csapatától, ahol Sanna Solberg csapattársa volt. Az első esbjergi szezonja nem sikerült a legjobban. Igaz sikerült 102 gólt dobnia, de mindezt 212 kísérletből, ami egy nem túl jó 48%-os lövés hatékonyság. De ezután egyre erősebb szezonok következtek számára, amire a norvég válogatottnál is felfigyeltek, és a 2019-es év végén újra meghívót kapott a válogatottba.

Ekkor még nem sikerült dobogóra állnia a norvég válogatottal, de 2020-ban Európa bajnok, és 2021-ben Világbajnok lett. Ebben az évben pedig ismét EB aranyérmet nyert a norvégokkal.

A 193 cm-es magasságával még a norvég válogatottból is kimagaslik. Ezt a magassági fölényét és a 74cm-es súlypontemelkedését kihasználva gyakran 9-10 méterről dobja védhetetlenül a kapuba a labdát. Ebből láthattunk néhányat az EB-n is. A 2021/22-es szezonra a csapat második legjobb gólszerzője lett 153 góllal, és a Bajnokok Ligájában is 83 gólt dobott, amivel majdnem megduplázta a korábbi években elért teljesítményét.

A 2022/23-as szezont egy sérüléssel kezdte, és a csapat nagyon megérezte a hiányát. Sérüléséből felépülve eddig úgy fest, hogy ott folytatja ahol tavaly abbahagyta.

Mette Tranborg
Mette Tranborg Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Mette Tranborg Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

A 2020/21-es szezonban érkezett Mette az Odensétől a jobb átlövő posztra, ahol Rut Jonsdottir játszott Line Jörgensennel. Nagy teher zúdult Mettére, hiszen Rut visszatért hazájába Izlandra és Line pedig babát várt, így Mette jóformán csere nélkül játszotta le a szezont. Ez viszont nem sikerült rosszul, hiszen a legtöbb akciógólt ő szerezte, összesen 147 gólt. Valamint a Bajnokok Ligájában is elég jól szerepelt a maga 77 góljával. A tavalyi szezonban már nem villogott ennyire, viszont így is jó teljesítményt nyújtott a 119 dobott góljával.

Mette kislányos megjelenése ellenére egy igen kemény védekező játékos is egyben. Ehhez hozzájárul 192cm magas termete is, bár az útlevele szerint 196cm magas.
Ezt a szezont egy kisebb sérüléssel kezdte, így csak a harmadik fordulóban tudott először pályára lépni. Azóta egyre jobban formába lendül, de a két évvel ezelőtti formáját még nem sikerült elérni.
A válogatottban is alapembernek számít. 2014-es debütálása óta immár több mint 100 szoros válogatott, és a novemberi EB-n is a dán keret tagja volt. A dán válogatottban kivállóan szereplő szélsők után ő volt a legeredményesebb 24 góllal. Ezzel a teljesítménnyel sikerült egy EB ezüstérmet nyernie. A tavalyi évben szerzett VB bronzzal már csak egy aranyérem hiányzik a kollekciójából.

Michala Möller
Michala Möller Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Michala Möller Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

A mindössze 22 éves Michala a 2021/22-es szezonban érkezett az Esbjerghez az Ikast csapatától, mint balátlövő. Az Ikastban viszont inkább irányító szerepkörben játszott. Michala a csapat legfiatalabb tagja, igaz csak másfél hónappal fiatalabb, mint Amalie Milling.

Az első szezonját korához képest érett játékkal kezdte és összesen 79 gólig jutott 60%-os lövés pontossággal, és a Bajnokok Ligájában is sikerült 27 gólt összeszorgoskodnia. Ebben a szezonban már kicsit magasabbak az elvárások, de a szezont elég rosszul kezdte. Breistöl sérülése miatt sokkal több teher zúdult rá, amit nehezen viselt. Eddig összesen 24 gólt dobott a bajnokságban, amit 50 lövésből sikerült elérnie.

Fiatal kora ellenére Michala már huszonháromszoros dán válogatott, és tagja volt a 2021-ben VB bronzérmes dán válogatottnak, mivel Mie Rej súlyos sérülést szenvedett, így Michala mint tartalék játékos vette át a helyét. Majd a történelem ismételte önmagát, és Mie Rej újra megsérült, így Michala újra megkapta a lehetőséget, hogy szerepeljen az Európa Bajnokságon a válogatottban. Leginkább biztos kezű büntető végrehajtóként emlékezhetünk rá, 8/9-es eredménnyel.

Nora Mörk
Nora Mörk Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Nora Mörk Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

Ő az a játékos, akit talán még az is ismer, aki soha az életében nem látott kézilabdát. Hatszoros Európa bajnok, kétszeres világbajnok, hatszoros Bajnokok Ligája győztes, ebből háromszor a Győrrel. Több tornán is beválasztották a torna All Star csapatában, volt még gólkirálynő, és a legjobb jobbátlövő. Esbjergbe a norvég Viperstől érkezett egy frissen szerzett Bajnokok Ligája trófeával. A már korábban említett top játékos szponzorációt is kap a Team Esbjergtől, mivel Estavana Polman távozásával felszabadult egy hely. De valószínű nem az anyagiak illetve a szakmai kihívás volt a legnagyobb motivációs tényező ebben a klubváltásban, hanem inkább az, hogy a párja a svéd balszélső Jerry Tollbring a GOG csapatában játszik, így közel lehetnek egymáshoz.

A szezon kezdet kicsit sem sikerült számára úgy, ahogy ezt egy ilyen szintű topjátékostól elvárja az ember. A Liga által vezetett statisztikákban csak egyben sikerült az élre törni, az pedig a technikai hibák száma. Összesen 18 ilyen hibát vétett az első három mérkőzésén. Természetesen mentségére szóljon, hogy irányítót kellett játszania a sérülések miatt. Újak voltak a csapattársak és nem szoktak össze rendesen, meg ott van még az a makacs comb sérülése is. De az ember nem ezt várja egy ilyen világsztártól és természetesen ő sem volt elégedett a saját teljesítményével. Viszont igazságtalanok lennénk, ha nem említenénk meg azt is, hogy ezen az első három mérkőzésen 16 gólpasszt osztott ki, ami azért elég szép teljesítmény. A sérüléséből visszatérve, az EB-n már azt a Nora Mörköt láthattuk akit ő szeretne megmutatni. 50 dobott góljával a torna legeredményesebb játékosa lett. Bár a torna álomcsapatába nem került be, de egy újabb aranyéremmel vigasztalódhatott.

Szerző: Gál Sándor / Daniasport.hu

Kapcsolódó tartalom: