KÉZILABDAKIEMELT HÍR

Bemutatkozik a Team Esbjerg: Irányítók és az edző

Az EB végeztével folytatódnak a női kézilabda bajnokságok, és a Bajnokok Ligája. Ennek kapcsán készítettünk egy 5 részes összeállítást a Team Esbjerg csapatáról, amiben röviden bemutatnánk a játékosokat. A sorozat utolsó részében az irányítók mellett bemutatnánk a csapat edzőjét is.

Julia Böe Jacobsen
Julia Böe Jacobsen Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Julia Böe Jacobsen Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

A fiatal norvég irányító a norvég Byasen csapatátol érkezett Esbjergbe. Néhány honlap tévesen dánnak nevezi, de ő egyelőre norvég állampolgár, és valószinű az is marad. A szezon kezdetén szükség volt egy irányítóra a csapatban, mivel Anette Jensen távozásával ez a szerep egyedül Henny Reistadre hárult volna. Julia örömmel vállalta a lehetőséget, de a legnagyobb motiváció talán az jelentette számára, hogy közel lehet párjához, a szintén norvég William Aarhoz, aki az esbjergi férficsapat a Ribe-Esbjerg HH játékosa.

A szezon elején rögtön be lett dobva a mélyvízbe Henny Reisted sérülése miatt, így neki és Nora Mörknek kellett helyettesíteni norvég klasszist. Ez az összeszokottság hiánya miatt kemény diónak bizonyult. Néhány szakértő megkérdőjelezte Julia helyét a csapatban, de Henny visszatérésével a kiegészítő ember szerepkörében remekül helytáll. Kilenc mérkőzésen lőtt 17 gólja 23 kisérletből elég jónak mondható. Viszont az összesen nyolc gólpasszon még van mit javítania. A Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott, ahol már a Buduchnost ellen sikerült is két gólt lőnie.

2018-ban junior VB ezüstérmet szerzett, ahol a magyar válogatott győzte le őket a döntőben. A junior válogatott szereplés után még a felnőtt válogatottság várat magára. De nagyon nehéz is bekerülni egy olyan válogatottba, ahol egy Stine Oftedal vagy egy Henny Reistad játszik a posztján.

Henny Reistad
Henny Reistad Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Henny Reistad Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

A 2021/22-es szezonban érkezett Henny a norvég Vipers Kristiansand csapatától, ahol előző évben Bajnokok Ligáját nyert. A Team Esbjerg a már korábban említett top játékos szponzorációból egyet neki ítélt oda, amivel az esbjergiek nagyon jól jártak. Henny minden egyes mutatóban a csapat legjobbja lett. 208 dobott góljával és a 162,58 MEP pontjával a liga legjobbja is lett.

A BL-ben is 104 gólt dobva a Final4-ig vezette az Esbjerget. Egyértelműen a csapat vezéregyénisége lett, és jól érzi magát Esbjergben, ahol az idén lejáró szerződését már meg is hosszabbította. Ebben a szerződéshosszabbításban nagy szerepe lehetett annak is, mint néhány korábban említett játékosnak, hogy párja, a szintén norvég Aksel Horgen a Bjerringbro-Silkeborg csapatában játszik, így közel lehetnek egymáshoz.

A klubcsapataiban nyújtott remek teljesítménye és a már Juliánál is említett junior VB-n szerzett ezüstérem után bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban is. 23 évesen már VB és EB aranyérem valamint egy olimpiai bronzérem van a vitrinjében. Ezt a novemberi Európa Bajnokságon egy újabb aranyéremmel gyarapította. Valamint ő lett a torna legértékesebb játékosa.

Az Esbjergben kialakult vezér szerepe kissé megdőlni látszott Nora Mörk érkezésével, akit a Handball Planet augusztusban megválasztott a világ legjobb női kézilabdázójának, és a második helyre Hennyt tették. Ennek kapcsán készült interjúban az europamester.dk –nak Nora Mörk kiemelte:

„Lehetsz a világ legjobbja bármiben, de a legtökéletesebb játékos az Henny.”

Henny és Nora Mörk kettőse már a Vipersszel elért egy Bajnok Ligája győzelmet. Ha ezt a közös játékot megint tudják hozni, akkor akár ebben a szezonban is sikerülhet.

Jesper Jensen
Jesper Jensen Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk
Jesper Jensen Fotó/Kiemelt kép: teamesbjerg.dk

Jesper Jensen Aarhusban született és ott ismerkedett meg a kézilabdával. Élvonalbeli játékos a Team Esbjerg csapatában lett. Természetesen akkoriban volt egy férfi csapata a Team Esbjergnek. 1999-ben a Skjernhez igazolt, és ott is fejezte be a pályafutását 2013-ban. Összesen 120 szoros dán válogatott. Tagja volt a 2006- ban bronzérmes, majd 2008-ban Európa-bajnok dán válogatottnak, és a 2007-ben világbajnoki bronzérmes csapatnak is.

A játékos karrirerje után a Vejennél, majd az Aalborgnál kezdett edzői karrierbe, majd 2017-ben került a Team Esbjerghez. Kezdetben másodedzőként dolgozott, majd Lars Frederiksen elküldése után, ő lett a vezetőedző. 2020-ban pedig a dán női válogatott szövetségi kapitánya is. Edzőként is kifejezetten eredményes. Az Esbjerggel kétszeres dán bajnok, EHF kupa döntős, és tavaly a Bajnokok Ligája Final4-ig jutott. A válogatottal már sikerült egy VB bronzérmet, és most novemberben egy EB ezüstérmet nyernie.

Ez a kettős megterhelés közel évi 80 nap távollétet jelent számára, ami megnehezíti, hogy eleget tegyen családapai szerepkörének. Jesper nős és van három gyermekük. Felesége Lotte Haandbaek szintén kézilabdázott, még 1996-ban ismerkedtek össze, amikor mindketten Esbjergben játszottak.

Érdekesség még, hogy Jesper Jensen húga is kézilabdázott. Trine Skovgaard Nielsen (született: Trine Jensen) jelenleg az Odense Haandbold sportigazgatója. Így az Esbjerg – Odense bajnoki párharcnak van egy családi rivalizálás vonatkozása is.

Szerző: Gál Sándor / Daniasport.hu

Kapcsolódó tartalom: