KÉZILABDAKIEMELT HÍR

Dániában közelebb kerül egymáshoz a norvég kézilabdapár

Henny Reistad, a norvégok 22 éves, Európa-bajnok kézilabdázója alig várja, hogy nyártól új csapatában folytassa pályafutását. Nem mintha rosszul érezné magát a Vipersben, de dániai szerződésével közelebb kerülhet szerelméhez.

Aksel Horgen és Henny Reistad az új sportoló pár. Fotó NTB Bjørn S. Delebekk
Aksel Horgen és Henny Reistad az új sportoló pár. Fotó NTB Bjørn S. Delebekk

Henny barátja, Aksel Horgen szintén Dániában él, a 24 éves, négyszeres norvég válogatott jobbszélső tavaly nyáron igazolt a Drammenből a Bjerringbro-Silkeborg csapatába.

A pár régóta ismeri egymást, Aksel korábban a Haslum csapatában együtt játszott Jon Halfdan Reistaddal, azóta az ismeretség.

„Henny ambiciózus, sok szempontból csodálatos lány” – nyilatkozta róla barátja a VG-nek.

A Vipers 22 éves irányító-átlövője tagja volt a tavaly decemberi, dániai Európa-bajnokságon aranyérmet nyert norvég válogatottnak. Akkor még azt mondta, hogy bár elképzelte, milyen lenne váltani, de minden attól függ, hogy mi lesz a csapatával.

„Most jól állunk és szeretek itt játszani, de természetesen nem titkolom, izgalmas lenne kipróbálni magam külföldön” – tette hozzá. Néhány hét múlva aztán bejelentette, hogy 2021 júliusától a Team Esbjergben kézilabdázik tovább.

„Amikor új klubot választottam, nem ez volt a legfontosabb, de ez is olyan tényező, ami segített a döntésben. A Dániába vezető lépés leginkább a saját fejlődésemről és a karrieremről szól. Csak bónusz, hogy így közelebb kerülök hozzá” – mondta a VG-nek.

Esbjerg és Silkeborg között 120 km távolság, ami azért könnyen legyőzhető.

„Akik ismerik Hennyt, tudják, hogy olyan játékos, aki éhes a sikerre, aki a legjobb akar lenni és százszázalékosan elvégzi az ehhez szükséges munkát. Olyan döntést hozott, amelyet alaposan megfontol. Most úgy érzi, hogy újabb lépést tehet előre játékosként” – nyilatkozta róla Aksel Horgen.

Nagyon jó, hogy Dániába érkezik, de természetesen vannak dolgok is, amelyek többet jelentettek. Ez csak egy plusz. Megpróbáltunk különbséget tenni a magánember és a kézilabdázó Henny között.”

Henny Reistad szerint előny lehet, hogy van egy barátja, aki sokat tud azokról a kihívásokról, amelyekkel kézilabdázóként szembesül. „De az sem lenne probléma, ha nem kézilabdázó lenne” – hangsúlyozta.

Ami Akselt illeti, jelenleg Kristian Björnsen és Kevin Gulliksen mögött csupán a harmadik számú jobbszélsőnek számít a norvég válogatottban, de nagyon jó helyen érzi magát a Bjerringbro-Silkeborgban, ahol a jobb oldalon olyan klasszis mellett kézilabdázhat, mint a kétszeres világbajnok átlövő, Nikolaj Öris.

A norvég a szezonban eddig 93 gólt szerzett a dán bajnokságban, múlt szombaton háromszor is betalált a Bajnokok Ligája-résztvevő Aalborg kapujába, ez volt a Bjerringbro-Silkeborg hatodik győzelme sorozatban.