KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

2002: Dánia kiejtette a világbajnokot, majd nagy pofont kapott Angliától

November 20-án, Katarban kezdetét veszi az idei labdarúgó-világbajnokság, amelyen a dán labdarúgó-válogatott is részt vesz. A válogatott története során hatodszor jutott ki a legrangosabb tornára, a Dániasport megpróbálja felidézni az eddigi fellépéseket. Az 1986-os debütálás és az 1998-as szép játék után nézzük, mi történt 2002-ben!

A dán labdarúgó-válogatott a 2002-es világbajnokságon. Fotó: Ulla Voig
A dán labdarúgó-válogatott a 2002-es világbajnokságon. Fotó: Ulla Voigt

Az 1998-as labdarúgó-világbajnokság 8. helye után Dániával szemben megnőttek az elvárások a következő Európa-bajnokságra., Ugyan a selejtezősorozat nagyon szorosan alakult, végül a 15 pontos olaszok mögött Dánia jutott pótselejtezős lehetőséghez (ugyanúgy 14 ponttal zárt, mint Svájc, de egymás elleni eredményekkel jobb volt).

Izrael nem volt ellenfél, 8-0-s összesítéssel sikerült elgázolni, és ha akkor valaki azt mondja, ezt a különbséget visszakapja a csapat az Eb-n, kinevették volna. Pedig ez történt, Franciaország és Hollandia egyaránt 3-0-ra, Csehország 2-0-ra verte, ez sima kiesést jelentette.

Ugyan Johansson már 1999-ben nyilvánosságra hozta, hogy a torna után nem folytatja a csapatot, de a gyenge szereplés ellenére is népszerű maradt. A kiesést követően a dán szurkolók megtapsolták, a november 28-án már 80 éves szakember összességében 40 mérkőzésen át edzősködött, ami 17 győzelmet, 9 döntetlent és 14 vereséget eredményezett.

Az utód a korábbi kiváló középső védő, Morten Olsen lett, aki a 2002-es vb-szerepléssel kezdte meg hosszú uralkodását.

Sikeres játékosból sikeres edző

Az 1949-es születésű védő iskolapéldája annak, hogy ha valaki jó játékos volt, akkor jó edzővé is válhat. Aktív korában az Anderlechtben ért el nagy sikereket 1980 és 1986 között: háromszor volt bajnok, 1982–1983-ban UEFA-kupát nyert, egy évvel később döntőt játszott a belga csapattal, 1983-ban, majd 1986-ban is az Év játékosának választották Dániában.

36 évesen, az 1986-os világbajnokságot követően elhagyta az Anderlechtet és a Kölnhöz szerződött, ahol söprögetőből visszakerült a korábbi védekező középpályás pozíciójába. Csapatát 1988-ban bronz-, egy évvel később ezüstéremhez segítette a Bundesligában, ahol 1989. júniusi visszavonulásáig 80 meccset játszott és két gólt szerzett.

A válogatottban 102 mérkőzésen játszott, ott volt az 1984-es és az 1988-as Eb-n, és az 1986-os világbajnokságon is.

Edzői pályafutását két dán aranyéremmel kezdte a Bröndbynél (1990, 1991), majd 1993-tól két szezonban is benntartotta a Bundesligában a Kölnt. A végzetét egy szerencsétlen kupameccs jelentette, amikor csapata egy amatőr ellenféllel szemben kiesett, ekkor menesztették. Majdnem két évet kellett várnia, amíg a holland Ajax 1997 júliusától szerződtette, ő pedig az utolsó aktív évét töltő Michael Laudrup segítségével holland bajnok és kupagyőztes lett. A klubnál töltött második éve már nem volt ilyen sikeres, az öltözői feszültségeket rossz eredmények követték, Olsent pedig 1998 decemberében kirúgták.

Csoportgyőztesként jutott tovább

De ez a lépés jó hírrel szolgált a dán szövetségnek, hiszen Johansson távozását követően nem kellett sokat kutakodni az új kapitány miatt. 1999 őszén Olsen kétéves szerződést írt alá a Dán Labdarúgó Szövetséggel, de a munkát csak 2000 júliusában kezdte meg. A régi jó emlékekre hagyatkozva asszisztensének Michael Laudrupot kérte fel, és együtt egy nagyszerű csapatot raktak össze.

Dánia egy nem túl erős selejtezőcsoportba került, amelyet veretlenül nyert meg, ami kicsit fájó pont lehetett, hogy a gyengécske északírek elleni oda-vissza csak 1-1-es döntetlenek sikerültek. De így is összejött 22 pont, amivel megelőzte a 20 pontos cseheket és a 17 pontos bolgárokat.

A Japánban és Dél-Koreában rendezett világbajnokságra egy kifejezetten rutinos csapatot sikerült összerakni. Jan Heintze, Dennis Rommedahl és Kasper Bögelund a PSV Eindhovenben, Martin Laursen és Thomas Helveg az AC Milanban futballozott, az idősebb korosztályt Stig Töfting (Bolton) és René Henriksen (Panathinaikos) képviselte, de ott volt a csapatban Thomas Gravesen (Everton), Jesper Grönkjaer (Chelsea), Jon Dahl Tomasson (Feyenoord), Martin Jörgensen (Udinese) és Ebbe Sand (Schalke) is.

Az A csoport nem tűnt könnyűnek, azonban a címvédő Franciaország gyengélkedése sokat segített. A gallok a nyitómérkőzésen a sérült Zinedine Zidane nélkül 1-0-ra kikaptak az újonc Szenegáltól, másnap viszont a dánok Tomasson duplájával a 2-1-re nyertek Uruguay ellen.

A két győztes a következő körben 1-1-es döntetlent játszott egymással, de a franciák Uruguay ellen sem tudtak javítani (0-0), így a 3. fordulóban ki-ki mérkőzés következett. Roger Lemerre válogatottja azonban nem tudta magát összeszedni, a dánok nagyszerű futballal, Rommedahl és Tomasson góljaival 2-0-ra nyertek, és csoportgyőztesként jutottak be a nyolcaddöntőbe.

Túl sok hiba

Ilyen szenzációs rajt után a legjobb 16 között jött az arcul csapás, Niigata városában ugyanis Anglia egy félidő alatt átgyalogolt azon a csapaton, amely a 12 vb-selejtezőn és a három csoportmeccsen mindössze nyolc gólt kapott.

Az 5. percben David Beckham bal oldali szögletét Rio Ferdinand bólintotta a hálóba (1-0), a 22. percben Michael Owen egy szép passzolhatás után közelről növelte az előnyt, a 3-0-s félidei (és mint később kiderült vég-) eredményt a 44. percben Emile Heskey egy 17 méteres bombával állította be.

Bár Thomas Sörensen kapus magára vállalta az első gólt, Niclas Jensen, a Manchester City védője szerint fizikálisan és a gyors gól után lelkileg is mélypontra kerültek.

„Németország, Brazília, Spanyolország és a többi nagy válogatott végig képesek csúcsformában futballozni, olyan erősek. Dániának és a kisebb nemzeteknek a legjobb formában kell játszaniuk már az elejétől kezdve és ez extra fizikai és lelki erőfeszítést igényel. Hittünk abban, hogy 50-50 százalék az esély az angolok ellen, de fizikailag és nem utolsósorban pszichésen meghaltunk. Ezért túl sok hibát követtek el” – mondta.

A generáció még kvalifikálta magát a 2004-es Eb-re, ahol a nyolcadik lett, de a 2006-os, németországi világbajnokság kimaradt: a kiegyensúlyozott selejtezőcsoportban Ukrajna (25 pont) és Törökország (23) mögött Dánia csak a harmadik lett 22 ponttal. és még a görögöknek is volt 21 pontjuk…

Kapcsolódó tartalom: