KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Eriksen még lazább lett egy évvel azután, hogy összeesett a pályán

Christian Eriksen a tavalyi szívrohamát követően sokkal nyugodtabban áll az élethez és a futballhoz. Június 12-én, vasárnap volt egy éve, hogy a dán klasszis a Finnország elleni Európa-bajnoki mérkőzésen szívmegállást szenvedett a Parken gyepén és pár másodpercre gyakorlatilag meghalt a pályán.

Christian Eriksen a földön, barátai, csapattársai körbeállják.  Fotó Wolfgang Rattay AFP
Christian Eriksen a földön, barátai, csapattársai körbeállják. Fotó Wolfgang Rattay AFP

Egy évvel később a dán válogatott játékos visszatekint arra az útra, amelyet ő és családja a dán nemzeti arénában történt szörnyű incidens óta átélt, és amelyet a televízió élőben közvetített.

Eriksen még lazább lett

A mindig kiegyensúlyozott fynni (Fyn-sziget Dániában – a szerk.) férfi sok tekintetben ugyanannak az embernek és a focistának érzi magát mint előtte, de azt is mondja, hogy a halálközeli élmény óta még nyugodtabb lett az élethez való hozzáállása.

“Amikor játszom egyáltalán nem gondolok arra, hogy pár másodpercre meghaltam. Az eset az életem része lett, de nem negatívan, hogy visszatartson! – mondta Eriksen egy év után a dán TV2 Sportnak

“Talán még lazább lettem azóta, de előtte sem voltam stresszes. Más perspektívákba helyeztem a dolgokat. Egy kicsit mentálisan is változtam, még zártabb lettem, bár előtte sem volt jellemző rám, hogy annyira nyitott lettem volna a nagy társaság számára.

Persze néhány dolgot másképpen is látok, mert a mindennapjaim egyik pillanatról a másikra a feje tetejére álltak. Azóta persze visszatértem a normális életembe, és úgy gondolom, jó helyen vagyok, jól átvészeltük ezt az évet együtt”– mondta Eriksen

Christian-Eriksen. Fotó: Christina Bruna/ Ritzau Scanpix
Christian-Eriksen. Fotó: Christina Bruna/ Ritzau Scanpix
Hjulmand érzi a változást

Kasper Hjulmand a dán labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is észrevette, hogy Eriksen nyugodtabb lett a pályán a visszatérése után, és ezt pozitívan kell értékeli.

“Láttam és éreztem, hogy megnyugodott a játéka. Könnyedén és lazán játszik az edzéseken és a meccseken, akkor is amikor a nehezebb dolgokat csinálunk. Jó vele dolgozni. Nagyon szeret játszani, és hálás, hogy újra itt lehet” – mondta Hjulmand Eriksenről.

Természetes”, hogy visszatért

“Nem vagyok meglepve azon, hogy milyen természetesen jött vissza minden mozdulat. A legmegnyugtatóbb az volt, hogy az orvosok zöld utat adtak. Ezután már csak fizikai rehabilitáció volt, nem értem a labdához, amíg nem láttuk, mire képes a szívem.

Labdarúgás szempontjából nem volt semmi gondom a magam részéről. Végül is tudtam, hogy nem sérültem meg, és nem volt semmi, amire vigyáznom kellett volna. Amint teljesen készen állt a szívem, csak arra koncentráltam, hogy mit tudok csinálni majd a labdával, és ott sem felejtettem el semmit“- mondta Eriksen.

Zöld út a játékhoz

Ahogy zöld utat kaptam, tudtam, hogy szeretnék visszatérni és játszani a válogatottban, a világbajnokságon. Az, hogy már márciusban ott voltam a válogatottban, gyorsabb volt, mint amiről álmodni mertem. Ez annak is köszönhető, hogy a Brentfordban meg tudtam mutatni azt, hogy tudok még futballozni.

Eriksen visszatérése remekül sikerült, klubjában Eriksen-faktoról beszélnek amiről ebben a cikkünkben már írtunk.