KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

„Olyanok vagyunk, mint néhány boldog amatőr”

Forrong a dán kézilabda, amiért mégsem zárult (még) le a bajnokság.

Teljes a káosz a dán kézilabdában, ahol egy hónapja ugyan úgy döntött a szövetség, hogy lezártnak tekinti a 2019-2020-as idényt, azonban kedden az első fokú fellebbviteli bizottság úgy döntött, minden ezzel kapcsolatos határozatot töröl.

Ami az előzményeket illeti: április 7-én a dán szövetség (DHF) – a koronavírusra hivatkozással- úgy döntött, a félbeszakított bajnokságot nem folytatják. A férfiaknál az Aalborg, a nőknél a Team Esbjerg lett a bajnok, előbbi ligában kiesett a Nordsjælland és feljutott a TMS Ringsted, utóbbinál az EH Aalborgot a másodosztály éllovasa, a Vendsyssel váltotta.

Egy hónapig ebben a tudatban is éltek a klubok, amikor jött a váratlan fordulat. A fellebbviteli testület kedden azt a következtetést vonta le, hogy a szövetség szabályai szerint a szakmai bizottság nem rendelkezik hatáskörrel ilyen döntés meghozatalára.

Per Bertelsen, a szövetség elnöke azt mondta, három hét múlva végleges döntés születik, a terveik szerint a lehető leghamarabb összehívja a felügyelő bizottság tagjait, akik döntést hoznak a szezon befejezéséről.

Per Bertelsen a DHF elnöke szerint jogos döntés hoztak.  Fotó:Sportxpress / Ritzau Scanpix

„A döntés meghozatala előtt konzultáltunk az ügyvédeinkkel, és úgy ítéltük meg, egyértelmű jóváhagyási lehetőségünk van. Szinte halálos ítélet, hogy most egy ilyen döntés született” –mondta Per Bertelsen.

Az elnök azt mondta, szeretnék módosítni a szabályt, hogy egyértelművé váljon: ha legközelebb ilyen helyzet alakul ki, akkor a döntést kizárólag a profi bizottság hozhassa meg.

Abszolút rossz döntés

A váratlan fordulat bosszantja Kasper Jørgensent, a liga (Divisionsforeningen) elnökét is. „Ez abszolút rossz döntés, a profi bizottságnak kell határoznia, nem hiszem, hogy ez valaki másra tartozna. Akik a kézilabda szakmai munkájában napi szinten részt vesznek, azoknak kell dönteniük. A profi klubokra tartozik, nem az amatőr csapatoknak kell ebben állást foglalni, majd döntést hozni.-mondta.

A professzionális kézilabda-bizottság a liga és a szövetség három-három tagjából áll, azaz azokból, akik az elit kézilabdával foglalkoznak. Ugyanakkor a szövetség képviselőtanácsa az ország összes kézilabdaklubjának kiválasztott tagjaiból, tehát teljesen más embereknek kell döntést hozniuk majd.

A döntés lehet eltérő, de teljesen azonos is. Ami biztos, hogy jelenleg nem tudjuk, ki a bajnok, a kieső és a feljutó” – tette hozzá.

Jensen: Hihetetlenül szerencsétlen 

Jesper Jensen szövetségi kapitány és klubedző is egyben, a (majd nem) bajnok Team Esbjergnél. Fotó: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Jesper Jensen a dán női kézilabda válogatott szövetségi kapitánya és a Team Esbjerg női csapatának edzője sajnálja, hogy a fellebbviteli testület megsemmisítette a prof bizottság határozatát.

„Hihetetlenül szerencsétlen a dán kézilabda számára ez a döntés, akkor is, ha eltekintek attól, hogy az Esbjerg edzője vagyok. Olyanok vagyunk, mint néhány boldog amatőr”nyilatkozta a dán tv2 sportnak.

Hozzátette, nagyon sajnálja, hogy hiányosságot találtak a jogszabályokban, de egyértelmű, hogy a profik bizottságának kellene döntenie.

Természetesen azt fogják mondani, elfogult vagyok, de remélem, hogy a felügyelő bizottságugyanarra a döntésre jut majd” – mondta.

Aalborg és a Norsdsjælland is örül a döntésnek

Természetesen örülünk, de csak három hét múlva lesz döntés az ügyben, ez sok idő, nem értjük miért kell ennyi ideig várni. Nem mindegy, melyik osztályra kell felkészíteni a csapatunkat jövőre”- mondta a nőknél kieső helyen álló Aalborg EH csapatának igazgatója Henrik Skals.

Ambivalens érzésünk van, boldogok vagyunk, hogy nyert a fellebbezésünk, izgalommal várjuk az új döntést kíváncsiak vagyunk mi lesz az”– mondta a férfiaknál kieső helyen álló Nordsjælland csapatának sportigazgatója Jørn Blom Hansen.

Mindkét klub azt a javaslatot terjesztette elő, hogy ne legyenek kiesők, csak feljutók, ezáltal minden csapatnak két mérkőzéssel többet kéne játszani a következő szezonban, ami ebben a helyzetben megoldható szerintük.

Azok után, hogy fellebbviteli testület megállapította, hogy a profi kézilabda bizottságnak nem volt joga a döntés meghozatalára kíváncsian várjuk milyen döntést hoz a DHF felügyeleti bizottsága három hét múlva.

Kiemlet kép: DHF.dk, forrás: TV2 sport, dhf.dk