INTERJÚKKÉZILABDA

Négy pontos meccs vár a Ferencvárosra Dániában.

Igazi dán-magyar kézilabda csemegét ígér a hétvége Dániában. Két mérkőzést az EHF-kupában, és egyet a Bl-ben játszanak a női kupa csapataink.

Team Esbjerg csapata a 2019/2020-as szezonban. Fotó : teamesbjerg.dk

Mindegyik mérkőzés tétje a csoportból való továbbjutás, ezért garantált az izgalom, legfőképpen a Ferencváros vendég játéka ígérkezik extrém fontosnak, hiszen Elek Gáborék szeretnének bejutni a legjobb 4 közé a csoportban. Beharangozónkban a Team Esbjerg edzőjét Jesper Jensent kérdeztük a vasárnapi mérkőzésről.

De elösször lássuk időrendben a két EHF-kupa párharcot.

Szombaton 15.00-óra

Érd vendégeskedik Odensében.

Trine Østergaard . Fotó: odensehaandbold.dk

Jelenleg kiismerhetetlen az Odense HC csapata. Jan Pytlick felmentése óta nyerni tudtak Érden, igaz egy szerencsés utolsó másodperces góllal. Ezután egy bajnoki vereség következett, otthon kaptak ki a Viborgtól. Az Ajax Koppenhágától is vereséget szenvedtek, ez az eredmény a bajnokság egyik legnagyobb meglepetésének számított, hiszen három magabiztos győzelmük volt a két említett mérkőzés között. Az múlt hétvégi EHF-kupa fordulóban Romániába is kikaptak két góllal, így a hétközi Ikast elleni idegenbeli mérkőzésükre nem a legjobb előjelekkel készülhettek, és ha még hozzá tesszük azt is, hogy csak egy kapust tudtak nevezni, mert Tess Wester a holland világbajnok kapus, még a nadrágját sem tudta felhúzni, derék fájdalmai miatt, akkor nem sok minden jóra számíthattak. Ennek ellenére Reinhardt, Groot, Østergaard és Stine Jørgensen vezérletével simán nyerni tudtak az Ikast-Herning ellen.

A csoport állása:

 • Odense Håndbold: 6 p.
 • ÉRD: 5 p.
 • CS Gloria 2018 Bistrita-Nasaud: 4 p.
 • MKS Lublin S.A.: 1 p.

Vasárnap 14.00

Siófok KC látogat a dán fővárosba Koppenhágába.

A továbbjutás szempontjából a hazai csapatnak a København Håndboldnak fontos lenne a győzelem, mert pontvesztés esetén akár tét nélküli mérkőzésre utazhatnának Kaproncára az utolsó fordulóba. Hétközben nyertek idegenben a Horsens otthonában 28-19-re. Mia Rej továbbra is ontja a gólokat, így rá félszemmel biztosan figyelni kell. Az első meccsen sima győzelem született és mivel azóta a Balaton partiak a Győr skalpját is begyűjtötték, meglepetés lenne számukra egy hazai győzelem.

 • Siófok KC : 6 p.
 • Podravka V. : 6p
 • København : 4P
 • Magura C: 0p

Vasárnap 16.50

Története során először, bajnokok ligája mérkőzésen lép pályájára a Ferencváros Női Kézilabda csapata Esbjergben. A csoportba 1 ponttal érkező, magyar válogatottakkal felálló FTC a szezon legjobb játékát nyújtva verte a CSM Bukarestet a múlthéten, és ezzel becsekkoltak a továbbjutásért folyó harcba.

Ez lehet a célja a dán bajnoknak, a Team Esbjergbnek is, és mivel ők is nyertek Norvégiában a Vipersnél, majd hétközben az Aalborgot is könnyedén győzték le, elmondhatjuk igazán jó mérkőzésre van kilátás.

Team Esbjerg pirosban a CSM Bukarest ellen.©Photo-andersen.dk

Jesper Jensent a hazai csapat edzőjét kérdeztük a mérkőzésről.

Sikerült nyernetek az előző BL-mérkőzésen, mondhatjuk azt, hogy jó formában várjátok az FTC-t?

-“Természetesen nagyon örülünk a Vipers elleni két pontnak.Az FTC ellen is szeretnénk ezt megismételni, de tudjuk, hogy nagyon kemény meccs vár ránk. Nyertek a Bukarest ellen, ami azt jelenti visszatértek azok a csapatok közé, akik a legjobb 8-ba szeretnének kerülni. Ezért is extrém izgalmak várhatóak.”

Igen 10 góllal nyertek a román csapat ellen, azt gondolom most ők két pontért jönnek Esbjergbe. Milyen meccs vár rátok mit gondolsz?

-“Fizikálisan kemény, ebben biztos vagyok, emellett sok jó invidualista (jól cselező, kezdeményező) játékosuk van, ráadásul a magyar válogatott gerincét is ők adják.”

Mit gondolsz az FTC csapatáról ?

-“Nagy tiszteletben tartjuk az eredményeiket, ők egy európai top csapat, évek óta a nemzetközi kupák résztvevője. Tradiciónális klub, mely ellen mindig nehéz játszani, mind a játékosai és a szurkolói is tudják mi kell a sikerhez az európai kupákban

Már beszéltünk arról, hogy jó formában vagytok, vezetitek a dán bajnokságot, második helyen vagytok a bajnokok ligájában. Mi a siker titka?

Igen nagyon jó őszt tudhatunk magunk mögött, nyertünk meccseket a dán HTH ligában, Rosztovot és a Bukarestet is legyőztük a Bl-ben. Ezért kedvező helyzetből várhattuk a folytatást 2020-ban, aminek nagyon örültünk és reméljük ez a forma folytatódik a tavasszal is. Sok jó játékosunk van akik amellett, hogy kiváló kézilabdázók nagyon jó emberi tulajdonságokkal, értékekkel rendelkeznek, csapatként is rendkívül erős egységet alkotnak. Azt gondolom elsősorban a felsoroltak miatt vagyunk sikeresek mostanában.

Mit gondolsz hol lehettek majd a csoport küzdelmek után, van pontos célkitűzésetek a BL-ben ?

-“Nehéz erre most válaszolni. Most jó érzés a második helyezettnek lenni, de a csoportunkban van európa 10 legjobbjából hat csapat, itt minden megtörténhet. Ami a célkitűzést illeti természetesen szeretnénk továbbjutni, de azért egy kicsit álmodozunk a Final 4-ról is”

Milyen eredménnyel lennél elégedett vasárnap este?

-“Mint mindig, most is győzni szeretnénk, nem lesz ez most sem másképpen, hiszen hazai pályán játszunk, csalódott leszek ha nem nyerünk, ámbár minden tiszteletünk és elismerésünk az FTC kézilabda csapata felé.’

A két csapat még nem találkozott egymással eddig, viszont van egy magyar játékos, Benyáts Beatrix, aki mind a két csapat színeiben megfordult korábban, így őt kértük fel egy kis esély latolgatásra:

-“Én egy kőkemény meccsre számítok. Két nagyon felkészült csapat fog összecsapni. Nyilván az Esbjerg élvezni fogja a hazai pálya előnyét, de egy lendületesen játszó és jól felkészített Fradi, szerintem bárhol képes egy győzelmet kiharcolni.
Egyébként 8 éve (amióta abba kellett hagynom a pályafutásomat a térdem miatt) nem követtem a kézilabda világ alakulásait, elzárkóztam, de most a kisfiam miatt újra kicsit közel kerültem hozzá. Ez lesz az első élőben nézett meccsem azóta, és kicsit aggódok is, nem tudom milyen érzelmeket fog kihozni belőlem. Remélem ha könnyeket is, akkor azok csak öröm könnyek lesznek. Hajrá Fradi!

Várhatóan a legjobb összeállításában léphet pályára az Esbjerg, amely egy igen nemzetközi összetételű csapat, hiszen a hat dán játékos mellett találunk ugyan ennyi norvégot és egy-egy svéd, holland, osztrák és izlandi játékost is.

A kapus Rikke Poulsen rutinja sokat ér mostanában a Bl-meccseken, széleken két norvég válogatott játékos Marit Røsberg Jacobsen, Sanna Søljberg játszik őket két fiatal játékos pótolhatja.

A dán csapat legnagyobb sztárja természetesen a világbajnok és MVP Estavana Polman, aki felépült kisebb combízom sérüléséből.

A dán csapat legnagyobb sztárja Estavana Polman

Több válogatott játékos neve mellett sem mehetünk el, hiszen a norvég beállosok Marit Frajord és Vilde Ingstad alap emberek támadásban és védekezésben is, mint ahogyan a dán jobb átlövő Line Jørgensen is. Az osztrák válogatott irányító Sonja Frey sebessége és váratlan megoldásai sokszor okoznak problémát az ellenfeleknek.

A BL csoport állása az első kőr után.:

 • Metz : 8p
 • T Esbjerg : 6p
 • Kristianstand : 5p
 • Rostov : 5p
 • Ferencváros : 3p.
 • Bukarest : 3p.

Kiemelt kép : Frank Cilius © Scanpix)

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!