KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Olimpiai körkép – Skandináv szemszögből

A párizsi játékok selejtezőjének, valamint az olimpiai csoportkör sorsolásának lezárultával körülnéztünk a nemzetközi sajtóban, milyenek az elvárások az északi országokban született szövetségi kapitányok részéről.

Jesper Jensen Fotó/Kiemelt kép: Nász Nikolett
Jesper Jensen Fotó/Kiemelt kép: Nász Nikolett
Dánia

Ahogy a magyarok, úgy a dánok is 2012 után szerepelhetnek ismét mindkét csapatukkal az olimpián. A TV2 Sport szakértője, Bent Nyegaard szerint a férfiak jobban jártak, mint a nők. Ha meghallgatjuk a két szövetségi kapitányt, nekik is hasonló véleményük van.

A női válogatott

“Norvégia, Dánia és Svédország a csoport első két helyéért fog küzdeni. A negyeddöntőben valószínűleg mindkettőjüknek elfogadható ellenfele lesz. Szerettem volna elkerülni Szlovéniát, akik szerintem lényegesen erősebbek, mint Spanyolország. Az utóbbi időben jól játszottunk, és erős csapatunk van, úgyhogy azzal az álommal megyünk, hogy érmet szerezzünk. Ehhez kétség sem férhet. Dánia, Norvégia, Svédország, Franciaország és Hollandia kiemelkedik a mezőnyből, de ezek közül a csapatok közül valamelyik nem jut be az elődöntőbe, mi pedig mindent megteszünk azért, hogy ne mi maradjunk alul a negyeddöntőben” – mondta Jesper Jensen szövetségi kapitány a Danskhaandbold.dk–nak.

Bent Nyegaard is szívesebben látta volna Dániát Spanyolországgal játszani Szlovénia helyett. Szerinte egy Ana Grosszal felálló szlovén válogatott sokkal erősebb, mint a spanyolok.

“A németek formálódó csapattal jönnek, nem szabad, hogy Dániának gondot okozzanak. A csoport két legjobb csapata a norvég és a dán, hiába vannak ott a svédek is. Dánia sokszor játszott már szoros meccset Norvégiával. Remélem, az olimpián végre sikerül őket legyőzni.”

A dán férfi válogatott

Nikolaj Jacobsen férfi válogatott szövetségi kapitánya leginkább a házigazdákat emeli ki:

“Akárhogy alakulhatott volna a sorsolás, mindenféleképpen nehéz csoportba kerültünk volna. Ez igazán kemény olimpia, mert ilyen erős házigazda nemzet mellett nem sok könnyű meccs van. Nagyon élesnek kell lenni a továbbjutáshoz, és ügyesnek kell lenni, hogy jó kiindulási alapot teremtsünk ahhoz, hogy messzire jussunk a tornán” – nyilatkozta a danskhaanbold.dk-nak

“Nagyon sok nagyon jó csapat van és két nagyon erős csoportról van szó. Megértem, hogy Franciaország miért Dánia csoportjába került, annak ellenére, hogy Dánia és Franciaország a legnagyobb favorit” – mondta Bent Nyegaard a TV2 Sportnak.

“Fontos, hogy az első vagy a második helyen végezzünk a csoportban, mert a másik oldalon nagyon erős csoport van. Horvátország, Spanyolország és Svédország játszik majd az első helyekért. Azt hiszem, Dánia elégedett lehet a sorsolással. Ha Dánia a második helyen végez, akkor a másik csoport harmadik helyezettjével találkozik, majd a Horvátország, Spanyolország vagy Svédország elleni negyeddöntő jelenti a maximális kihívást” – teszi hozzá a szakértő

Hollandia

A Magyarországgal egy csoportba került Hollandia szövetségi kapitánya, valamint a szezon végéig a Győri ETO vezetőedzője Per Johansson első blikkre a következőket mondta a csoportbeosztásról:

„Az olimpián minden csapat erős, de a kézilabdában az a legfontosabb, hogy kivel játszunk a negyeddöntőben. Jó eredményt kell elérnünk a csoportban, hogy elkerüljük a legerősebb csapatokat, de felvesszük a kesztyűt, hogy a legelőnyösebb helyzetbe kerüljünk. Örülök neki, hogy végre kiderült, kikkel fogunk megmérkőzni, így elkezdhetjük a felkészülést az előttünk álló hónapokra.”

Per Johannson Fotó/Kiemelt kép: HandballPlanet
Per Johannson Fotó/Kiemelt kép: HandballPlanet
Svédország

A női csapat kapitánya, Tomas Axnér végül nem kényszerült szerzetesnek állni, ugyanis megverték a briteket és kijutottak az olimpiára. Debreceni selejtezőben a hétgólos japán győzelem már egy kis arányú magyarok elleni vereség is azt jelentette, hogy Svédország is két csapattal lesz kint Párizsban. Ahol többek közt a honfitársa, Henrik Signell vezette Dél-Korea lesz az ellenfelük.

„Az erősebb csoportban kötöttünk ki, de ezzel együtt arra is megvan a lehetőségünk, hogy jó helyzetbe kerüljünk a kieséses szakaszban. Olyan országokkal is játszunk, amelyeket legyőztünk már korábban és ezt képesek vagyunk ismét megtenni. Így természetesen a továbbjutás a célunk, de egyúttal az is, hogy a lehető legkedvezőbb pozícióval kezdjünk a nyolc közt. Ha az első háromban végzünk, akkor jó eséllyel elkerüljük a jelenlegi olimpiai és világbajnok Franciaországot az elődöntőbe jutásért” – nyilatkozta Thomas Axnér a handbollslandslaget.se-nek

Thomas Axnér a svéd válogatott szövetségi kapitánya Fotó/Kiemelt kép: Henning Bagger

Norvégia

A norvég lányok izlandi szakvezetője, Thorir Hergeirsson is pozitívan gondolkozik, miután minden skandináv együttes egy csoportba került:

Szerző: Gál Sándor/ Roland Buzas Dániasport.hu