KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Az ágyúsok dán bombázója

Egyre nagyobb és nagyobb a felhajtás Chidozie Martin-Obi körül, aki az Arsenal ifjúsági csapataiban és a dán utánpótlás-válogatottakban is remekel. A 16 esztendős támadó ipari mennyiségben termeli a gólokat, miközben egyre közelebb és közelebb kerül a valódi rivaldafényhez, melyet a Premier League jelent.

Chidozie Martin-Obi az dán fiatalját nem lehet megállítani. Fotó Kiemelt kép: Arsenal FC
Chidozie Martin-Obi az Arsenal FC dán fiatalját nem lehet megállítani. Fotó Kiemelt kép: Arsenal FC

Az Arsenal akadémiájának egyik legújabb nagy népszerűségnek örvendő sztárpalántája Chidozie Martin-Obi, vagy csak Chido Obi.

Bár a név nem hangzik dánul, a csatár Koppenhága nyugati külvárosában, Glostrupban született és ott is nevelkedett, s a dán ifjúsági válogatottban játszik, bár Anglia és Nigéria színeit is képviselhetné. A 16 éves támadó sorra lövi a gólokat, melynek legemlékezetesebb találkozója az őszi Liverpool elleni U16-os meccsen volt, melyen tízszer talált be, és azóta is konzisztens eredményességével hívja fel magára a figyelmet. Márciusban két egymást követő U18-as meccsen négy gólt szerzett, nemrég pedig ötöt a West Ham ellen.

De mitől is ennyire megállíthatatlan a csatár?

Erre a kérdésre az egyik legjobb válaszadó Jeorge Bird, akinek saját honlapja van, ahol szorosan követi az Arsenal akadémiai játékosait. Őt kérdezte a Tipsbladet a fiatal tehetségről:

„Chido egyik legjobb tulajdonsága, hogy igazi higgadt, nyugodt befejező. Voltak már korábban is ifjúsági játékosok, akik sok gólt lőttek, de ő ezt olyan könnyedén teszi, mint még senki sem. Megdöntötte az Arsenal játékosainak U18-as szintű gólrekordját, ami szinte példa nélküli.”

A csatár az U18-as korosztályban az utolsó öt mérkőzésén 16 gólt szerzett, és ebben a szezonban 14 mérkőzésen összesen 20 alkalommal volt eredményes ugyanebben a korosztályban. De az U21-es együttesben is voltak percei, és az első csapattal is edzett már.

„A játékstílusa a befejezéseit tekintve kicsit hasonlít (Erling) Haalandéra, mivel sokat dolgozik a büntetőterületen belül. Van némi hasonlóság (Nicolas) Anelkával is. Az U21-es csapatban való sikerességhez még meg kell erősödnie, így még van hová fejlődnie, de az első csapat edzői stábja szemmel tartja őt. Határozottan megvan benne a potenciál, hogy nagyon messzire jusson. De érdekes lesz látni, hogyan teljesít majd, amikor egy vele egyforma termetű ellenféllel kell megmérkőznie. A mozgása és a technikája olyan magas színvonalú, hogy szerintem képes lesz megbirkózni vele. Ha jól teljesít az U21-es szinten, akkor a következő szezonban közelebb kerülhet akár a Premier League-hez is” – mondta Bird.

Az idén 17 éves Chido Obi eddig semmi mást nem mutatott, csak azt, hogy minden megvan benne, ami kell, hogy a legmagasabb szintre is eljuthasson.

Amellett, hogy klubszinten gólgép, a válogatottban is nagyon jól teljesít. A támadó Angliában és Nigériában is játszhat, de ő Dániát választotta, ahol 22 ifjúsági nemzetközi mérkőzésen 14 gólt szerzett U16-os és U18-as szinten. Az itteni egyik edzője, Jesper Mikkelsen októberben mesélt róla a bold.dk oldalának a fiatal tehetségről:

„Obi már most 188 centiméter magas, de fizikuma miatt igazán domináns. Nem hiszem, hogy ez az egyetlen oka. Kétségtelen, hogy nagy és erős, de emellett meglehetősen mozgékony is. Ügyesen vezeti a labdát, nehéz tőle elvenni, mellette pedig ügyesen cselez és könnyedén alakít ki magának helyzeteket. Ezek összessége teszi őt kiemelkedővé, és érdekes lesz látni, hogy ez a fizikum mennyire tudja őt előrevinni a magasabb szinten való áttörés felé.”

Azt tudni lehet, hogy miután betöltötte a tizenhatot, ösztöndíjszerződése van az Arsenallal, amely a 2024-25-ös szezon kezdetétől indul. A nemzetközi színtéren azonban jövője még kérdéses, mivel Obi-Martin még nem kötelezte el magát teljes mértékben a három nemzet egyikéhez sem, amelyet képviselhet. A háttérben csendes civakodás folytatódik, miközben a hírneve tovább növekszik.

Szerző: Tükörszélső

Ez is érdekelheti: