KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

A csőd széléről a Bajnokok Ligájába? – a Bodö/Glimt sikersztorija

Hihetetlen történet a kis norvég klubé: a Bodö/Glimt 12 éve még a csőd szélén állt, de az utóbbi két évben megnyerte az Eliteserient, negyeddöntőbe jutott a Konferencia Ligában, idén pedig a Bajnokok Ligája ajtaján kopogtat.

Bodö/Glimt Fotó:Frederik Varfjell / Riztau
Scanpix
Bodö/Glimt Fotó:Frederik Varfjell / Riztau
Scanpix

Menekülés a csőd elől

2010-ben a klub 40 millió norvég koronás (mintegy 1,6 milliárd forintos) adóssággal küzdött. Ekkor fejezte be aktív pályafutását Runar Berg, a csapat egyik legjobb játékosa. Ő és testvére Örjan, aki az igazgatótanács tagja volt, úgy döntöttek, hogy megmentik a klubot a csődtől. Számlát nyitottak, amelyre a szurkolók és a vállalkozások pénzt utalhattak.

„Teljes őrültség volt, de rengeteg adomány érkezett. Az emberek sorsjegyeket és tűzifát árultak, egy halász felajánlott 200 kg friss tőkehalat. Többen odaléptek hozzám az utcán egy 200 koronás bankjeggyel, hogy adjam a Glimtnek” – emlékezett vissza Runar.

A klubhűség

Freddy Toresen, az Avisa Nordland újságírója már évek óta követi a klubbot, szerinte ez a klubhűség az 1970-es évektől él a helyiekben.

„1975-ben a Bodö/Glimt megnyerte a norvég kupát, és a KEK-ben játszhatott a Napoli ellen. Következő évben feljutott az élvonalba. Ebben az időben a legjobb norvég csapat volt. Az 1975 és 1977 között mutatott teljesítmény alapozta meg ezt a klubhűséget, amit 2010-ben ismét megtapasztalhattunk” – mondta.

Lélegzetelállító, amit műveltek.

Úton a sikerek felé

A Bodö/Glimt 2016-ban lett 100 éves, de nem volt sok ünnepelni való, a klub ugyanis abban az évben kiesett. Aasmund Björkan vezetőedzőt mégsem menesztették, ő pedig meghálálta a bizalmat és a következő évben visszavezette a csapatot az élvonalba. És ami a legfontosabb, behozta Kjetil Knutsent másodedzőnek.

2018-tól Knudsen vette át a vezetőedzői posztot, és egy nagyon erős stábot hozott létre. A csapat viszont a gólszerzéssel hadilábon állt. De ekkor jött a változás: „A 2019-es szezon előtt végignéztem az összes edzést, és láttam, hogy a játékosok nagyon motiváltak , már a felkészülés első hetében. Még a szabadságukat is a felkészüléssel töltötték. Az első edzésen látni lehetett, hogy jó szezonunk lesz. A szakértők kiesést jósoltak nekünk, ám végül ezüstéremmel zárt a csapat” – mondta Toresen.

Érkezett a dán segítség

A legjobb játékos, a dán Philip Zinckernagel sérülésmentes szezont produkált 2019-ben, a jó játéka ekkor még csak egy ezüstéremre volt elég.

„Valami hiányzott. A klub próbálta megtalálni a kirakós utolsó darabját, és a 2020-es szezonra leigazolta a dán Kasper Junkert. Személyében egy gólerős csatár érkezett, így aztán minden a helyére került, és a csapat minden addigi rekordot megdöntött” – emlékezett vissza Toresen.

A Bodö-Glimnt a 30 mérkőzésből 26-ot megnyert, 3 döntetlennel és 1 vereséggel, valamint egy elképesztő 103-32-es gólkülönbséggel zárt. A 2021-es bajnokság előtt Junker és Zinckernagel is eligazolt, de ez sem okozott gondot, és sikerült megvédeni a címet – igaz, sokkal szorosabb csatában.

REKLÁM

Kérjen részletes tájékoztatót a Dániasporttól a VEO-kamerákról és vásároljon 50%-os kedvezménnyel!
Referenciáink közt magyarországi labdarúgó és kézilabda topklubok is megtalálhatóak!
Írjon nekünk még ma az info@daniasport.hu-ra!
 A DÁNIASPORT a VEO KAMERÁK AMBASSADÖR PARTNERE!

A nemzetközi porond

A 2020-as bajnokság megnyerésével kijutott a nemzetközi porondra is, ahol a Konferencia Ligában egészen a negyeddöntőig menetelt, ahol az AS Roma csapata állította meg. Hiába nyert kétszer is nagynevű riválisa ellen, először 6-1-re a csoportmérkőzéseken hazai pályán, majd az egyenes kieséses szakaszban 2-1-re, 4-2-es összesítéssel az olaszok jutottak tovább, később pedig meg is nyerték a Konferencia Ligát.

A nagy durranás azonban csak most jöhet. Múlt heti, Dinamo Zagreb elleni 1-0-s siker után már csak egy lépés választja el a csapatot attól, hogy a Bajnokok Ligája főtáblájára kerüljön.

„Legyen szó Bajnokok Ligája- vagy az Európa Liga-csoportkörről ebben a szezonban, hatalmas összegek érkezhetnek a Bodö/Glimt számára. 12 éve még 40 millió koronás adóssággal küzdött a csapat a túlélésért, most viszont szép bevételek várnak rá. Lélegzetelállító, amit művelt!”- vélte Toresen

Szerző: Gál Sándor / Dániasport

Kapcsolódó tartalom: