KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Eb-álmokat dédelget a feröeri kézilabda

Elképzelhető, hogy többet nem fordul elő olyan nemzetváltás, mint aminek hatására Jóhan Hansen a feröeri kézilabda válogatott helyett a dánt választotta, és nyert azóta két világbajnoki aranyat, egy olimpiai ezüstöt és egy Eb-bronzot. Feröer-szigetek ugyanis a semmiből előretört, és éveken belül komolyabban is számolni kell majd vele.

Feröeri kézilabda Grafika: Christian Poul Hansen Fotó Ritzau Scanpix

„A fejlődés robbanásszerű, főleg ifjúsági szinten a válogatott már nagy nemzetek ellen is felveheti a versenyt. Őrület” – mondta Bent Nyegaard, a dán Tv2 szakértője.

Elég csak ránézni az elmúlt hat hónap eredményeire:
• az U18-as és U20-as férfiválogatott egyaránt debütált a korosztályos Európa-bajnokságokon
• az U20-as csapat történelmi sikert aratva legyőzte Dániát!
• az U18-as nők először vettek részt világbajnokságon
• a férfi felnőtt válogatott vb-pótselejtezőt vívhatott Németország ellen (gaz, kettős vereséggel elvérzett)

Az eredmények azért is tűnnek hihetetlennek, mert az ország lakossága nem sokkal haladja meg az 50 ezer főt – ugyanakkor közülük 2500-an kézilabdáznak.

Ennyi kell a fejlődéshez?

De mi történt, hogy ilyen ugrásszerű fejlődésnek lehetünk szemtanúi? Sonni Larsen, aki 2017 2021 között a férfiválogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, jelenleg pedig a női csapatot irányítja, úgy véli, a magyarázat három pontra bontható.

Egyrészt a stabil gazdasági háttér szükséges, hiszen 10-12 éve még csődközeli állapotban volt a szövetség, nem volt stabilitás. Most évi nyolcmillió korona (430 millió forint) akad bevételi oldalon, a pénzügyek rendbe jöttek, ez pedig azt jelenti, hogy van lehetőség az utánpótlás-játékosokkal való közös munkára és főállású alkalmazottakra.

Másrészt a helyi kézilabda komoly inspirációt kapott külföldről, elsősorban Izlandról és a Dániából. A játékstílust modernizálták, sokkal dinamikusabbá, gördülékenyebbé és kreatívabbá vált.

Harmadrészt a közösség ereje: a fiatal játékosok példaképei elérhető közelségben vannak a mindennapokban is. A legnagyobb feröeri klubnál, a H71-ben a legjobb játékosok a korosztályos csapatoknál edzősködik. Így a fiatalok naponta találkoznak a sztárokkal, és joggal álmodozhatnak arról, hogy elérnek ugyanarra a szintre. A kézilabda-szövetség elnöke pedig néha még arra is vállalkozik, hogy a válogatott összetartásokra beálljon szakácskodni.

A feröeri kézilabda legnagyobb tehetsége Óli Mittún Dánia ellen lő kapura. Fotó Harald Bjorgvin
A feröeri kézilabda legnagyobb tehetsége Óli Mittún Dánia ellen lő kapura. Fotó Harald Bjorgvin
Irány az Eb?

A célirányos munka eredményeként egyre több feröeri játékos szerepel külföldi klubokban, ami a fejlődés folytatása szempontjából meghatározó lehet.

Így vélekedik a jelenlegi szövetségi kapitány, a dán Peter Bredsdorff-Larsen is: „Egyre több külföldi csapat és edző veszi fel velem a kapcsolatot, mert látják, hogy Feröeren különleges tehetségek találhatóak. A következő szezonokban még jobb klubokhoz fognak csatlakozni a játékosaink, és ez jót tesz a feröeri kézilabdának.”

Jelenleg a feröeri kézilabda két legnagyobb tehetségét Óli Mittúnnak és Elias Ellefsen á Skipagötunak hívják. 17 és 20 évesek, unokatestvérek, a svéd Sävehof játékosai.

„Sosem váltanék válogatottat. A Feröer-szigetekről származom, és nagyon szeretném képviselni a saját hazámat. Úgy gondolom, hogy a szint egyre magasabb nálunk” – nyilatkozta Mittún, aki hét meccsen 80 gólt szerzett a múlt héten véget ért U18-as Európa-bajnokságon, ahol a torna legértékesebb játékosának választották.

Elmondása szerint a legnagyobb álma, hogy az ország történetében először felnőtt válogatottal eljusson egy világversenyre.

„Azt hiszem, már 2024-ben már ott lehetünk az Európa-bajnokságon” – vélte.

REKLÁM

Kérjen részletes tájékoztatót a Dániasporttól a VEO-kamerákról és vásároljon 50%-os kedvezménnyel!
Referenciáink közt magyarországi labdarúgó és kézilabda topklubok is megtalálhatóak!
Írjon nekünk még ma az info@daniasport.hu-ra!
 A DÁNIASPORT a VEO KAMERÁK AMBASSADÖR PARTNERE!

Peter Bredsdorff-Larsen szövetségi kapitány megerősítette, hogy ez lehet a következő nagy cél.

„Az az álom, hogy egyszer egy jelentős tornán indulhatunk. Még nagyon fiatalok azok a játékosok, akik főszerepet vállalhatnak ebben, de az idő nekünk dolgozik.”

A feröeri válogatottnak legközelebb 2024-ben lesz lehetősége erre, a németországi Eb-re Románia, Ukrajna és Ausztria ellen lehet kiharcolni a kvalifikációt.

„Öt éve az ember nem gondolt volna másra, mint arra, hogy a negyedik helyen végez a csapat egy ilyen csoportban. De 2024-ben az álom valóra válhat” – tette hozzá a Tv2 szakértője, Bent Nyegaard.

Kapcsolódó Tartalom