KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Újabb videós segítséget kapnak a dán kézilabdabírók

A szoros kézilabda-mérkőzéseket nem szabad az utolsó másodpercekben hozott rossz játékvezetői lépésekkel eldönteni – ez járhatott a dán szövetség vezetőinek fejében. A következő szezontól a kézilabdabírók több segítséget kapnak, a televíziós mérkőzések utolsó 30 másodpercében videós segítséget kérhetnek a szabálytalanságok és technikai hibák megítélésére.

Kézilabdabírók Henning Bagger Scanpix Denmark.
Kézilabdabírók Henning Bagger Scanpix Denmark.

„A nemzetközi (JHF) és az európai szövetséggel (EHF) folytatott hosszas vita után változtattunk és most harmonizáltuk a szabályokat” – nyilatkozta a dán Tv2-nek Jörn Möller, aki az IHF-ben egy szabálycsoport tagjaként a nemzetközi játékszabályok megreformálásában is segített.

„Az nonszensz, hogy ha lehetőségünk van videón ellenőrizni egy lefújás előtt három másodperccel kialakult szituációt, akkor az egy rosszul megítélt szabaddobás alapján dőljön el” – magyarázta.

A dán bajnokság televíziós mérkőzésein 2018 óta van lehetőség videón átnézni egy-egy szituációt, ha nem biztosak az ítéletben. De akadtak olyan helyzetek, amikor a kézilabdabírók nem tették meg ezt.

Az Ikast játékosai ezt megtapasztalhatták a Viborg elleni bronzcsata második mérkőzésén. A játékvezetők az utolsó másodpercekben támadóhibát ítéltek a norvég Ingvild Bakkerud ellen, noha góljával 24-24-re alakította az állást, ami biztosította volna a bronzérmet az első meccset megnyerő Ikastnak.

A találatot érvénytelenítették. Azaz egy olyan mérkőzést eldöntő kényes ítélet született, amelyet az Ikast-játékosok hiába szerették volna, hogy a játékvezetők videón is ellenőrizzenek, a szabályok akkor ezt nem tették lehetővé.

REKLÁM:

Kérjen részletes tájékoztatót a Dániasporttól a VEO-kamerákról és vásároljon 50%-os kedvezménnyel!
Referenciáink közt magyarországi labdarúgó és kézilabda topklubok is megtalálhatóak!
Írjon nekünk még ma az info@daniasport.hu-ra!
 A DÁNIASPORT a VEO KAMERÁK AMBASSADÖR PARTNERE!

Mostantól viszont már igen, ezzel 11 olyan szituáció van a televíziós meccseken, amikor egy játékvezető dönthet a visszajátszás megtekintése mellett.
 1. Gól vagy nem gól? – a labda teljes terjedelmével áthalad-e a gólvonalon?
 2. Gól vagy nem gól? – a játékidő lejárta előtt a labda teljes terjedelmével áthalad-e a gólvonalon?
 3. Súlyos vagy sportszerűtlen esetek – a játékvezetők látóterén kívül eső, labda nélküli vitatott szituációk
 4. Kizárás – ha kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy melyik játékost kell végleges kizárással büntetni
 5. Dulakodás a pályán – ha több mint kettő játékos vesz részt benne, és a játékvezető nem tudja megállapítani, hogy kit kell megbüntetnie
 6. Piros vagy kék lap? – ha a játékvezetők nem tudnak dönteni az ítélet súlyosságát illetően
 7. Színészkedés – ha a játékvezetők bizonytalanok abban, hogy egy játékos rájátszik az esetre vagy sem.
 8. Utolsó 30 másodperc – ha a játékvezetők nem biztosan egy szabaddobás vagy technikai hiba megítélésében
 9. Időkérés – ha technikai problémák merülnek fel az elektronikával kapcsolatban, azzal, hogy ki nyomta meg a gombot, és egyáltalán lehetősége volt-e az időkérésre
 10. Rossz csere – hibás csere és/vagy több játékos pályára lépése esetén, amikor nem állapítható meg egyértelműen
 11. Reklamálás
A videózás nem az egyetlen változás a következő szezon szabálykönyvében, kisebb reformot hajtottak végre a csapatkapitányok pénzfeldobási gyakorlatában is.

„Ha a mai játékszabályokat nézzük, akkor az a helyzet, hogy a feldobást megnyerő játékos egyrészt előnyt élvez, mert megválaszthatja a térfelét is, másrészt övé a második félidei kezdés joga. Ezen most változtatunk, így a játékos dönthet, hogy kezdést vagy térfelet választ. A következő szezonban teszteljük Dániában, és meglátjuk, hogyan működik” – magyarázta Möller.

Új szabályok is jönnek

Az IHF novemberben három jelentős változtatást fogadott el: a passzív jelzés utáni átadások számát hatról négyre redukálták, már nem csupán hetesnél és szabaddobásnál ér két percet. Ha a kapus fejét lövés éri, illetve a kezdődobást már nem feltétlenül a kezdőkör közepén kell megtörténnie, hanem bárhol a középkörben.

Dániában az új kézilabdaszezon kedden kezdődik. A bajnok és kupagyőztes közötti Szuperkupa-mérkőzésekkel: 18.30-kor a az Odense Handball és a Team Esbjerg női csapatai találkoznak, majd 20.30-tól a a GOG és az Aalborg Handball méri össze erejét.

A bajnoki szezon augusztus 30-án rajtol.

A DÁNIASPORT AJÁNLJA: