KÉZILABDA

Challenge a kézilabdában, itt vannak a szabályok.

Történelmi jelentőségű, új kézilabda szabályok kerülnek bevezetésére.

Új kézilabda szabáyok jönnek. A videóbíró használata eddig is ismert volt.  Fotó TV2 Sport.dk
Új kézilabda szabáyok jönnek. A videóbíró használata eddig is ismert volt Dániában. Fotó TV2 Sport.dk

Mint ahogy már honlapunk korábban beszámoltunk,a világon először a dán kézilabda-bajnokságban vezetik be a teniszből már jól ismert challenge-rendszert.

Akkor még pontosan nem lehetett tudni a részleteket, mára már minden szabályt kidolgoztak a challenge használatához.

Challenge-szisztéma bevezetése a dán kézilabda bajnokságba egy már meglévő, a tavalyi szezonban már használt úgynevezett “video-proff“-szisztéma továbbfejlesztett változata lesz.

Az előző szezonban minden tv-mérkőzés alkalmával a bíróknak volt lehetőségük visszanézni a kétes szituációkat, az edzőknek nem, és ez változik most meg.

Egy challenge lehetőseg az edzőnek is.

Dániában augusztus 27-én a Super Kupával megkezdődik a kézilabda szezon, itt használhatják először az edzők a challenge-szisztémát.

Érdemes áttekinteni pontról-pontra az új szisztéma használatát, ebben a dán tv2 sport nyújt segítséget nekünk.

-Mindkét edzőnek egy-egy challenge lehetősége van, ha igaza van ha nem.

-Ha az edző felhasználta a challenge lehetőségét, akkor egy timeout-ot a háromból elveszít ha nincs igaza, ha igaza van a timeout-ot visszakapja, de a challenge-t nem.

-Az edző nem használhatja a challenge-t, ha már elhasználta a három időkérését!

-A challenget egyből a vitatott szituáció után kell kérnie az edzőnek.

-Ha az edző kikéri a challenge-t, és a csapatánál van a labda, akkor ott folytatódik a játék, ahol véget ért, függetlenül attól milyen eredményt hoz a challenge.

-Az az edző, aki kikéri a challenge-t, de nem a csapatánál van a labda, akkor két lehetőség adódhat. Az első, az edzőnek igaza van, akkor ott folytatódik a játék ahol megszakították. A második, az edzőnek nincs igaza, akkor hétmétereshez jut az ellenfél! Ha egy edző a challenge-el egy egyértelmű gólhelyzetet akadályoz meg, azt kiállítják és Fegyelmi Bizottság elé hívják ahol eltiltással szankcionálhatják.

Az edzők NEM minden bírói ítélethez vehetik igénybe a challenge-t !

Kilenc pontban összefoglaltjuk melyek azok az esetek, amit a szabály tartalmaz.

Kézilabda szabályok a challenge használatához:

-rossz csere esetleg több ember a pályán

-belépés a hatosra

-kétszer indulás

-támadó hiba

-2 perces kiállítás az edző saját csapatánál a mérkőzés utolsó 5 percében.

-piros lap

-gól vagy nem gól

-hétméteres

-egy dobás szabályos kivitelezésnél.

Az edző olyanért kér challanget amiért nem kérhetne, akkor az ellenfél jön szabad dobással. Amikor gól helyzetet akadályoz meg, mert nem kérhetett volna challenget, akkor hétméterest kap az ellenfél.

Ha egy edző olyan esetben kér challenget, amely nem tartozik a felsorolt esetekhez akkor elveszíti a challenge-t vagy egy timeout-ot az egész mérkőzés idejére.

A dán szövetség az IHF kérésnek tesz eleget azzal, hogy bevezeti a challenge szisztémát, hiszen nem titkolt célja a Nemzetközi Kézilabda Szövetségnek, hogy a jövőben, Világbajnokságon, EB-n és Olimpián már használni szeretnék. A challenge-szisztéma segítené a kézilabdaszabályok jobb megértését is.

Kíváncsian várjuk, hogyan fog működni ez a gyakorlatban, és mennyire könnyíti meg majd az edzők dolgát.

Ígérjük olvasóinknak, hogy a tájékoztatni fogjuk őket a challange-szisztéma gyakorlati használatáról a jövőben.

Forrás, kiemelt kép, fotó: tv2 sport.dk

Fordítás : daniasport.hu

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!