KÉZILABDALEGFRISSEBB

Challenge a kézilabdában: a dán ligában tesztel az IHF

Ebben a szezonban csak a bíróknak volt lehetőségük videót használni a mérközések alatt,ez jövőre változni fog…Foto/TV2 Sport.

A világon először a dán kézilabda-bajnokságban vezetik be a teniszből már jól ismert challenge-rendszert.

A Dán Kézilabda Szövetség (DHF) szakmai bizottsága csütörtökön döntött arról, hogy bevezeti egy új videórendszer alkalmazását a női és a férfi élvonalban

„A nemzetközi szövetség vezetésének már régóta szándékában állt, hogy kipróbálja a challenge-rendszert, és tőlünk is megkérdezte, segítenénk-e a tesztelésben. A szakmai bizottság most rábólintott minderre” – erősítette meg Per Bertelsen elnök a dán Tv2-nek.

Egyetlen probléma, hogy egyelőre csak tévés bajnokikon lehet majd használni, hiszen a rendszer a TV 2 SPORT kameráin alapul.

A 2018–19-es idényben már alkalmazták a videobírót, de eddig a játékvezetők dönthettek arról, mikor és melyik szituációt szeretnék visszanézni. Az új szabályok szerint azonban az edzők úgynevezett challenge-hez jutnak, azaz mérkőzésenként lesz egy-egy olyan alkalom, amikor ők kérhetik, hogy a bíró nézze vissza az esetet.

A challenge kikérésével egy időkérési lehetőséget elveszít a csapat, ebből adódóan az a szakvezető, aki már háromszor időt kért, nem élhet ezzel.

„Ha nem kerülne semmibe, állandóan állna a játék. Így viszont az edzőknek el kell gondolkodniuk azon, ér-e annyit a helyzet, hogy egy challenge miatt elveszítsenek egy időkérést” – tette hozzá  Bertelsen.

A piros gombot felváltja a zöld gomb…Foto Tv2 Sport.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szerző,: daniasport.hu

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!

Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!