KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Extra adókedvezménnyel robbanthat a dán klubkézilabda

Hétfőn hivatalosan is bemutatta új játékosát, Mikkel Hansent az Aalborg férfi kézilabdacsapata. A tíz év után hazatérő klasszis márciusban tüdőembóliát kapott, jelenleg is vérhígító gyógyszert szed, így még mindig nem áll készen a játékra, de az edzéseket már megkezdte.

Mikkel Hansen bemutatása Aalborgban Fotó: Henning Berg Ritzau / Scanpix
Mikkel Hansen bemutatása Aalborgban Fotó: Henning Berg Ritzau / Scanpix
“Tudóstörvény”

Az hogy ekkora sztárt meg tud fizetni a klub annak köszönhető, hogy Hansen tíz év után tér haza, ami azt jelenti, hogy kedvező adózási sávba kerülhet, azaz kevesebb adót kell majd fizetnie. Az úgynevezett „tudóstörvényt” eredetileg nem a sportolóknak találták ki, most viszont az is tud belőle profitálni: az adóhivatal adatai szerint tavaly 156 sportolót foglalkoztattak így ebből 126 labdarúgó és 27 kézilabdázó volt.

Eddig is akadt néhány példa, hiszen Jesper Nöddesbo tíz barcelonai szezon után így tért vissza 2017-ben a Bjerringbro-Silkeborg, míg Morten Olsen 2020-ban a GOG csapataihoz. De Mikkel Hansen után is érkeznek még világklasszisok, Niklas Landin (Aalborg), Rasmus Lauge (Bjerringbro-Silkeborg) és Henrik Tot Hansen (Mors-Thy) személyében.

Az ún. tudóstörvény lehetőséget ad a vállalatoknak, hogy jól képzett munkaerőt csábítsanak haza egy jól jövedelmező megállapodás alapján, amelyben mindössze 27 százalékos adót kell fizetniük (már amennyiben a munkavállaló átlagban legalább bruttó 70 400 dán koronát keres havonta)

Ehhez az 1992-ben bevezetett, és azóta többször módosított rendszerhez csupán azok csatlakozhatnak, akik az elmúlt 10 évben nem Dániában éltek.

„Nem titok, hogy ez óriási előny. Hiszen ha valaki ezzel a kedvezménnyel haza tud jönni, nekünk is jó, de a játékosoknak is, hiszen kevesebb adót kell fizetniük” – magyarázta az Aalborg Haandball igazgatója, Jan Larsen.

A dán Tv2 egy számítással azt is megmutatta, hogy a program mekkora előnyt jelent a klubok – és a játékosok – számára.

Bár Mikkel Hansen jövőbeni, aalborgi fizetése titkos, az biztosan tudható, hogy a dán válogatott sztárja minimum havi 70 400, tehát évi 844 800 koronát keres. De más források szerint a fizetése valószínűleg sokkal nagyobb, és milliókban kell számolni. És minél nagyobb a fizetés, annál többet spórolnak a klubok – jelen esetben az Aalborg.

Nettó fizetések

Amennyiben Mikkel Hansen évi nettó egymillió koronát kap, az Aalborg hozzávetőleg 540 ezer koronát takarít meg azzal, hogy a játékost a tudóstörvény hatálya alatt alkalmazzák, nem pedig a hétköznapi adózási szabályok szerint. Ha a nettó fizetése kétmillió korona, a megtakarítás körülbelül évi 1,16 millió korona lesz a klub számára.

Henning Boye Hansen adószakértő hangsúlyozza. Ezek a számítások azért leegyszerűsítettek, mert sok minden meghatározhatja még egy egyén adókulcsát. Például ha házas vagy az evangélikus Dán Népegyház (Den Danske Folkekirke) tagja.

De az alaperedményhez nem fér kétség. Minél magasabb valakinek a nettó fizetése, annál többet spórol a klub. A külföldről hazatérő sportolók esetében pedig gyakran éppen a nettó fizetés a döntő tényező.

„A legtöbb játékos nettó koronát emleget, amikor fizetésről beszélünk. Nem igazán érdekli őket, hogy mennyi adót kell fizetniük. Ezután visszafelé kell számolnunk” – magyarázta Jan Larsen.

REKLÁM:

Kérjen részletes tájékoztatót a Dániasporttól a VEO-kamerákról és vásároljon 50%-os kedvezménnyel!
Referenciáink közt magyarországi labdarúgó és kézilabda topklubok is megtalálhatóak!

Írjon nekünk még ma az info@daniasport.hu-ra!

A DÁNIASPORT a VEO KAMERÁK AMBASSADÖR PARTNERE!

Ezért az adókedvezmény sokszor nagyobb előnyt jelent a kluboknak, mint a játékosnak, tette hozzá az adószakértő.

„Sokan úgy látják, hogy a rendszer használója – jelen esetben Mikkel Hansen – előnyhöz jut, valójában azonban a munkáltató teszi ezt” – hangsúlyozta Henning Boye Hansen.

Az én erkölcsöm szerint semmi kivetnivaló nincs abban, hogy a játékosok kevesebb adót fizetnek. Valójában a szórakoztatóiparban dolgoznak, és ezzel sok embert szórakoztatnak és nyújtanak nekik jó és fantasztikus élményeket a csarnokokban. Egyáltalán nem látok semmi problémát ezzel, amíg a szabályok olyanok, amilyenek” – mondja Claus Møller Jakobsen aki maga is ezt a törvényt használta ki amikor hazatért Dániába.

“Természetesen ezt a játékosok is figyelembe veszik, amikor a hazajövetelen gondolkodnak. Az lenne a különös, ha nem így lenne. Még ha háromszor lettél is a világ legjobb kézilabdázója, akkor sem élheted le az életed hátralévő részét abból a pénzből, ami a pályafutásod során a számládra érkezett” – hangsúlyozza a korábbi válogatott játékos.

A “tudóstörvényt” hét évig használhatja fel a munkavállaló.

Kapcsolódó tartalom:

Kiemelt kép: Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix