KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Bundagyanú a dán labdarúgásban

Németországban öt ember nyert 7,5 millió forintnyi eurót egy dán másodosztályú mérkőzéssel. A dán Tv2 Sport és a Operation X oknyomozó tv-stáb megtalálta és szóra bírta az egyik nyertest..

A Nestved BK és FC Roskilde csapatai 2019 május 8.-án pályára léptek a dán második vonalban, másoknak korábban nem volt igazán figyelemre méltó az összecsapás, de volt akiknek igen.

Az FC Roskilde 4-1-es veresége önmagában nem volt figyelemre méltó senki számára, de öt ember Németországban egy év után felvette a nyereményét, melyre a mérkőzés végkimenetele jogosította fel.

Az akkori edző, Christian Lønstrup (Roskilde) nehezen értette meg csapata teljesítményét és a mérkőzésen elszenvedett egyértelmű vereséget. Aztán kapott egy telefonhívást egy ismeretlentől, aki szerint több játékos is közreműködött abban, hogy az edző csapata vereséget szenvedjen.

Christian Lønstrup ( FC Roskilde edzője) gyanúja az állásába került. (Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

A mérkőzés után öt nappal Lønstrup a mérkőzés bundagyanúja miatt konfliktusba keveredett a játékosaival és az FC Roskilde vezetőivel. Ezután öt felfüggesztették a munkavégzés alól, ekkor a bajnokságból két mérkőzés volt hátra.

A bundagyanú nagy média érdeklődést váltott ki, 2019 júliusában a Midt-Vestsjellandi Rendőrség nyomozást rendelt el. Nyolc hónap múlva az ügyet lezárták, nem találtak elegendő és meggyőző bizonyítékot arra, hogy a mérkőzés az eredményét manipulálták volna.

De a történtének itt nincs vége.

20730 euró öt embernek

Amikor ez év március 5-én a nyomozást lezárta a rendőrség öt ember kiváltotta a nyertes tippmix szelvényét a német sportfogadó irodánál a Tipiconál. A pénz kifizetése addig fel volt függesztve a bundagyanú miatt.

A fentebb említett másodosztályú mérkőzés előtt a nyertesek öt órán belül tették meg tétjeiket ugyanarra a kimenetelre: FC Roskildének hátrányba kell lennie a szünetben és több mint egy góllal kell kikapnia a mérkőzés végén.

Talán ez egy véletlen egybeesés

AA az egyik nyertes

Az esemény vagy is a mérkőzés alakulása így is történt. Öt ember nyereménye 20730 euró volt aznap, egy dán másodosztályú mérkőzésen, ami egy a nyomozáshoz közel álló forrás szerint tízszer több mint amit szoktak játszani erre a dán eseményekre.

A TV2 Sport és az Operaton X nevezetű oknyomozó tv-stáb megtalálta az egyik nyertest az öt közül.

A meglepett nyertes

A stáb AA-nak nevezi őt, aki 5030 eurót váltott egy Tipicko irodában egy dél német kisvárosban, Sindelfingenben a Mercedes nevű utcán.

Nem nyilatkozom– mondta a stábnak amikor a mérkőzésről kérdezték.

Miért játszott öt ember ekkora pénzzel Németországban?

Chris Kronow Rasmussen játékszakértő

Az AA-névvel nevezett illető török állampolgár, nem volt könnyű öt megtalálni írja a tv2 sport. A stáb ismerte az adatait, de így is négy hónapjukba telt míg kapcsolatba tudtak vele lépni.

-“Honnan van meg az én telefonszámom?” -kérdezte elsőként a stábot.

-“Nem vagyok a telefonkönyvben“- folytatta.

AA meglepett volt, hogy dán újságírók keresik.

Neki és még másik négy embernek, összesen 20730 eurót fizetett ki a Tipico fogadásai iroda arra a kimenetelre handicap és félidő/végeredmény). De csak ennek az öt embernek volt felfüggesztetve a nyeremény kifizetése.

A nyomozás során nem lehetett megállapítani a szervezett és szisztematikus csalást a mérkőzésre.

Midt- og Vestsjællands Politi

A dán újságíróknak rendelkezésére állnak a nyertesek adatai még sem sikerült nekik csak AA-val kapcsolatba lépni.

Minden jel arra mutatott, hogy manipulálták a mérkőzést.

Nem csak a nagy nyeremény és a tétek voltak egyformák és figyelemre méltóak, hanem az is, hogy a megtett fogadások kimenetele mind egyezett. A gyanút tovább erősíti az is, hogy a fogadásokat földrajzilag egy kis terülten és pár órán belül tették meg.

A szerencsejátékok szakértője, Chris Kronow Rasmussen szerint, akinek a feladata többek között a nemzetközi szerencsejáték felügyelte is, teljesen egyértelmű a bundázás.

-“Miért akar valaki Németországban sok pénzzel játszani egy dán másodosztályú mérkőzésre? Egy egészen extrém, a futball iránt elkötelezett tudással kell rendelkezned vagy egy jó információval ahhoz, hogy egy ilyen mérkőzésen ennyi pénzt nyerjél”-mondta a szakértő.

De annak ellenére, hogy állítólag AA nyereménye majd több mint 5000 euró volt, arra a kérdésre, hogy mennyire ismeri a dán labdarúgást azt felelte “abszolút semmit” nem tudok róla.

-“Egyetlen csapatot ismerek Dániában az az FC Koppenhága“. -mondta.

Megerősítette azt is, hogy ő focizik egy helyi csapatban, 17 km-re attól az irodától ahol a nyereményt felvették, a két dán csapatról az FC Roskildéről és a Næstved BK nem tud semmit.

-“Nem tudok róluk semmit

Mások használták a nevedet? – kérdezte a stáb.

Nem tudom, lehet valaki más volt..” -ismételte

Mást nem ismersz aki játszott volna erre a mérkőzésre?

Nem nem tudok róla semmit ,ez csak egy véletlen lehet.“fejezte be AA-a válaszokat.

Az AA-val való beszélgetés után két órával a TV2 újságírója különös telefon hívásokat kapott, 13 különböző telefonszámról.

FC Rosklilde csapata. Arhív Fotó: TV 2 SPORT

A dán rendőrség ismeri a neveket.

A cikk arról is ír miszerint a dán rendőrség ismer sok tényt, és adatot, de még sem kérték a német rendőrség segítségét az ügy jobb felderítése érdekében.

Igazán szokatlan a dán labdarúgásban a bundázás, de öt évvel ezelőtt a dán és a német rendőrség is látókörébe került egy eset.

Érdekesség hogy ugyanezen a dél német területen, Pforzheimben a Tipico irodájánál merült fel egy dán csapat neve egy nagyobb összeggel megjásztott eseménynél. FC Vestsjælland mérkőzésre figyelt akkor a német Michael Bahrs, aki a szervezet bűnözés ezen területén dolgozik.

Chris Kronow Rasmussen szakértő szerint felbukkant a bunda Dániában is.

-“Meg vagyok győződve arról, hogy a bunda, a mérkőzések manipulálása megjelent Dániában is. Talán nem a svéd nívón de létezik. Ez a rosklildei estet is teljesen erre utal, még ha a rendőrségi nyomozás másként is ért véget. Az estek felderítéséhez minden eszközei meg van az illetékes hatóságoknak ezek eddig talán lassan és sokáig tartottak de a jövőben hatékonyabban kell lenniük az esetek felderítésében.”-mondta Chris Kronow Rasmussen.

Az oknyomozó csoport a jövőben tovább fogja keresni az ilyen gyanús mérkőzéseket a dán labdarúgásból írja a dán tv2 Sport.

Forrás, Kiemelt kép.: TV2Sport.dk

fordítás: danisaport.hu

A Dániasport közösségi oldalán illetve a https://daniasport.hu/ oldalon  található cikkek a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. A https://daniasport.hu/  cikkei és tartalmai kizárólag csak, forrás megjelölésével felhasználhatók!Engedély nélküli bármilyen módon történő felhasználása, másolása vagy sajtótermék általi megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet!