KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Az Eriksen-faktor mentheti meg a PL-klubot

Nagyon kevesen hittek abban, hogy a tavaly nyáron történt, majdnem tragikus végkifejletet hozó esetet követően látjuk még a pályán Christian Eriksent.

Christian Eriksen nagy hatással van a Brentford játékosaira. Fotó: Tv2.dk
Christian Eriksen nagy hatással van a Brentford játékosaira. Fotó: Tv2.dk

A középpályás a finnek elleni, koppenhágai Európa-bajnoki csoportmérkőzés első félidejének végén összeesett a pályán, életét a csapattársak, valamint az orvosi stáb gyors beavatkozásának köszönhetően sikerült megmenteni.

Defibrillátorral élesztették újra, majd hat napot kórházban töltött, ahol szívritmus-szabályozót kapott. Mivel ilyen szerkezettel Olaszországban nem léphet pályára, klubja, az Inter decemberben felbontotta a szerződését.

Kicsit edzett otthon, majd január végén meglepetésre szerződést írt alá a szezon hátralévő részére a Brentforddal. A Londonba való visszatérése – korábban a Tottenham játékosa volt – fenekestül felforgatta a klub életét.

Kellett a nagy feltámadáshoz

Amikor Eriksen aláírta a szerződését, a klub tulajdonosa, Matthew Benham szerencsejátéknak nevezte a tervet és az ötletet. A csapat januártól márciusig zsinórban nyolc Premier League-mérkőzésen maradt nyeretlen, azonban a dán klasszis bemutatkozásával minden megváltozott.

Ugyan a csapat a február 26-i, Newcastle United elleni mérkőzést elveszítette 2-0-ra (Eriksen az 52. percben, ennel az állásnál lépett pályára), de ezt követően egy nagyszerű sorozat vette kezdetét. Ahogy a britek fogalmaznak: a többi már történelem.

A csapat azóta nyolc mérkőzésből ötöt megnyert, egyszer döntetlent játszott és csak kétszer kapott ki – legutóbb éppen hétfőn a Manchester United otthonában 3-0-ra.

„El kell hinnem, hogy nélküle is nyertünk volna néhány meccset, de egyértelmű, hogy Christiannak óriási szerepe volt a feltámadásunkban” – ismerte be a múlt héten Thomas Frank vezetőedző. Azzal ugyan mindenki tisztában van, hogy nem egy ember nyeri meg a meccseket, de a számok nem hazudnak, és ha közös nevezőt keresünk Brentford jelenlegi sikerének megértésében, akkor az Eriksen-faktort kell kiemelni.

Mindenkinek biztonságérzetet ad

Jay Harris, a The Athletic újságírója és rendszeres Brentford-tudósítója szintén nem kétséges, hogy az Eriksen-hatás észrevehető. Nem csupán a mezeladás nőtt, de a pontgyűjtéssel a Brentford is nagy valószínűséggel bennmarad az élvonalban.

Ezek után meglepő, ha a dán iránti szerelem óriási?

„Nehéz felbecsülni, mennyire fontos a Brentfordnak. A közösségi média izzik, és a szurkolók folyamatosan a meccs játékosának nevezik, függetlenül attól, hogy ő volt a legjobb vagy sem” – mondta Jay Harris.

Mads Junker, a dán TV2 futballszakértője szerint Eriksen éppen azt adta meg az angol csapatnak, ami addig hiányzott: egy rutinos középpályásra, aki lát a pályán, aki elosztja a labdákat, irányítja a támadásokat.

Thomas Frank edző három középpályásra épülő játéka remekül passzol Eriksenhez, a csapat legnagyobb sztárjával együtt nő az önbizalom is.

„Mindenkinek biztonságérzetet ad, hogy tudja, hogy van egy csapattársa, aki tartja a szintet, akiben bízni lehet, így az idegesség is alábbhagy” – mondta Junker.

A Brentfordnál bíznak a maradásában

Jay Harris még egy dolgot fontosnak tart, a társak mind azt mondják róla, hogy fantasztikus srác, akitől hihetetlen sokat tanulhatnak.

„De többen külön megemlítették azt, hogy Christian Eriksen minden nap más-más csapattárssal ebédel edzés után. Könnyű lenne ugyanazokkal, de ő mindenkivel ápolja a kapcsolatot. És ezt minden játékos értékeli. Tanulni akarnak tőle, és imádják a hozzáállását edzés közben és után is.”

A bajnokságból már csak három mérkőzés van hátra, nyilvánvaló, hogy mind a klub, mind a szurkolók abban bíznak, hogy Eriksen a Brentfordnál folytatja pályafutását.

A 30 éves, 111-szeres dán válogatott játékost kapcsolatba hozták a Tottenham Hotspurrel, a Newcastle Uniteddel és a Manchester Uniteddel, de Thomas Frank menedzser nem adta fel a reményt, hogy mégis a Brentfordnál marad.

„Még mindig pozitív vagyok. Szerintem jó esélyünk van megtartani. Tudom, hogy boldog itt, és élvezi a futballt” – mondta az Old Traffordon elszenvedett hétfői vereség után.

Kiemelt kép: TV2.dk