KIEMELT HÍRLABDARÚGÁS

Beleszállt az új dán futballkapitány a főszponzorba

Még be sem mutatkozott, de már nagy port kavart Kasper Hjulmand, a dán labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya.

Kasper Hjulmand megtiltaná a szerencsejátékok reklámozását

Kasper Hjulmand figyelemfelkeltő mondatai vitát váltottak ki a Dániában. Fotó: DBU.dk
Kasper Hjulmand figyelemfelkeltő mondatai vitát váltottak ki a Dániában. Fotó: DBU.dk
A szövetségi kapitány figyelemfelkeltő mondatai vitát váltottak ki a Dániában.

A szövetség (DBU) egy éve kinevezte őt Age Hareide utódjának, akkor úgy tűnt, a norvég szakember az idei Európa-bajnokság megrendezése után távozik posztjáról. A koronavírus- járvány azonban közbeszólt, az Eb-t elhalasztották, így Hareide nem bizonyíthatta, mire lett volna képes a válogatottal, amellyel 34 mérkőzésen nem kapott ki.

A lehetőség az utódra, Hjulmandra szállt, akinek négyéves szerződése 2020. augusztus 1-jén lép életbe. Az FC Nordsjaellanddal 2012-ben bajnokságot, egy évvel később ezüstérmet szerzett szakember azonban már ott áll a rajtvonalnál, és az elveivel alaposan meglepte a szövetséget és annak egyik fő támogatóját.

A dán nemzeti szerencsejáték-szolgáltató, a Danske Spil 2017 óta férfi és női labdarúgó- válogatott szponzora, azonban Hjulmand annyira elutasító a fogadásokkal szemben, hogy kijelentette, nem lesz élő reklámoszlop, és nem hajlandó szponzorruhákban szerepelni.
A 48 éves aalborgi edző szerint a szerencsejáték reklámozását egyenesen be kell tiltani. „Rengeteg játékossal dolgoztam, láttam sok sorsot. Nagy sztárokat, akiknek azért nincsen már több pénzük, mert eljátszották. Nem szabadna, hogy mi iparágként erre ösztönözzük az embereket, ez nagyon furcsa” – hivatkozik a dán Tv2 egy hétfő reggeli rádióadásra, ahol Hjulmand volt a beszélgető partner.

A szövetség dicséri Hjulmandt

Természetesen tisztában van azzal, hogy a Danske Spil a válogatott főtámogatója, de úgy véli, joga van ahhoz, hogy személyes döntéseket hozzon és véleményt mondjon, bármi legyen is az. Márpedig ő nem fogja a ruháján reklámozni a céget.-hangzott el a rádióműsorban. A TV2-nek később Jakob Höyer, a DBU kommunikációs menedzsere dicsérte a szakembert, hozzátéve, nagyszerű látni, hogy valaki mennyire tisztában van a futballpályán kívüli világgal is.
Azt hiszem, hogy hozzá kell járulnunk a nyilvános vitához, ahogyan a kapitányi is ezt teszi. Nem hiszem, hogy kritizálta volna az egyik legnagyobb szponzort, egyszerűen releváns vitát vetett fel a sportfogadásokkal kapcsolatban. A főszponzorunk a szigorú játékszabályaival, felhívásaival és segítségnyújtásával mindenkinél előrébb jár a szerencsejáték-függőség elleni küzdelemben.-modta majd hozzátetette, hogy ezért is egy jó és természetes választás volt a Danske Spil iroda.

Kasper Schmeichel pólóján az dán tipp-mix, az oddset jól látható. Fotó: liselotte sabroe © Scanpix
Kasper Schmeichel pólóján az dán tipp-mix, az oddset jól látható. Fotó: liselotte sabroe © Scanpix

A TV2 sportriportere, Flemming Toft úgy nyilatkozott, még sohasem hallott olyat, hogy egy szövetségi kapitány így nekimenjen egy támogatónak.
„Ellentmondásos a helyzet. Kasper Hjulmandnak sok személyes tapasztalata van, ugyanakkor mégiscsak a szövetség egyik szponzoráról van szó. Azt hiszem, ez elindít valóban egy vitát” –vélte.

Többen is kifejezték véleményüket a szövetségi kapitány reakcióján a dán sajtóban.

“Természtesen semmi keresni valója a Danske Spil reklámjának a válogatott mezen, és támogatjuk a kapitányt ebben- jelentette ki Michael Bay Jørsel a játékszenvedély elleni küzdelem szervezetének igazgatója.

A szerencsejáték olyan terület amire figyelnünk kell, nyitott vagyok minden javaslatra és vitára is“- mondta a dán adóügyi miniszter, aki szerint jelenleg jól egyensúlyban vannak a szabályok a szigorításokkal és a túlszabályozással viszont nagyobb teret adnának a feketén működtettet szerencsejátékoknak.

Kasper Hjulmand álmairól ebben a cikkünkben beszámoltunk már.