KIEMELT HÍRLABDARÚGÁS

Dánia újra aranyat nyerne az Európa-bajnokságon

Kasper Hjulmand a dán labdarúgó válogatott új szövetségi kapitánya, már most arról álmodik, hogy megnyerje az EB-t.

A szövetségi kapitányt – aki korábban volt vezetőedző a Mainz 05-nél, illetve több, mint hat évig irányította az FC Nordsjællandot – olyan európai futball-óriások, mint Belgium, Franciaország és Spanyolország, sem ijesztik meg, amikor a jövő évi Európa bajnokságról álmodik.

A dán labdarúgó válogatott 34 mérkőzésen maradt veretlen Åge Hareide irányítsása alatt. fotó DBU.dk

“Igen, valóban erről álmodom, ezek az álmok és vágyak vezérelnek. Van időm gondolkodni, elmerülni és mindent kidolgozni a legapróbb részletekig. – mondja a szövetségi kapitány a dán BT-nek, akinek a szövetség megengedte, hogy munkáját idő előtt kezdje el.

Nem vagyok túl jó abban, hogy reális célokkal dolgozzam, amikor pl.: a bajnokságban az FC Nordsjællanddal a dobogóra kellett valahogy felérni, akkor én bajnokságot és kupát akartam nyerni. Ezt mondtam a játékosaimnak is, amikor hetedikek lettünk a bajnokságban. Ez vezérel engem. Mindig hittem abban, hogy a legmagasabb célokat tűzhetjük ki magunk elé.

Két évvel a hetedik helyezés után, az FC Nordsjælland megnyerte a Superliga-t és kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

A 48 éves szakemberre nemzetközi szinten valamivel nagyobb kihívás vár jövő nyáron, mivel az összes nagy európai labdarúgó nemzet ott lesz  az Európa-bajnokságon.

Annak ellenére, hogy más országokban sokkal nagyobb a népesség, több igazolt futballistával rendelkeznek, nagyobb a merítés lehetőségük, Hjulmand úgy gondolja, hogy Dániának is megvannak a maga előnyei.

“A közösségünk, az összetartásunk, és az a képességünk, hogy tudást gyűjtsünk és egymást inspiráljuk elvezethet a legmagasabb célokhoz is“-magyarázza az edző, aki csak a 2020-as EB után vette volna át a dán válogatottat.

Amikor Dánia lett Európa legjobbja (1992-ben-a szerk.), akkor is egy egység voltunk. Kollektívan és keményen dolgoztunk, ahol mindenki feláldozta magát a csapatért a lehető legjobb eredmények elérése érdekében. Tele energiával, dinamikával, hittel és bátorsággal, mindenkit letudunk győzni, legyen az egy nagyobb vagy akár kisebb válogatott.” – mondja.

A 2020-as Európa -bajnokság eredetileg a nyár folyamán került volna megrendezésre, ám Európában és a világ többi részén elterjedt Covid-19 járvány miatt  egy évvel elhalasztották.

Ez azt jelenti, hogy Hjulmand a dán nemzeti csapat élén lesz az Európa bajnokság idején, bár eredetileg a norvég  Åge Hareide lett volna a szövetségi kapitány, akinek a szerződése a 2020-ra tervezett Európa-bajnokság után járt volna le és vele kvalifikálta magát a válogatott az EB-re.

Dánia Finnországgal, Oroszországgal és Belgiummal van egy csoportban, és az összes csoportmérkőzését a koppenhágai Telia Parken-ben játssza.

Kasper Hjulmandon nagy lesz nyomás Fotó: Nikolai Linares / Byrd

Magasabb elvárások, nagyobb nyomás lesz az edzőn

Kasper Hjulmand tudja, szövetségi kapitányként most nem pár ezer ember szórakoztatásáért felel majd, mint amikor az FCN-nél dolgozott és ritkán volt 5000 embernél több Farumban a Right to Dream Parkban. 5,8 millió dán szurkol a foci válogatottnak, ami nagy felelősség, annál is inkább mert az elvárás magas, mindig minden meccsen győztesként kell elhagyniuk a pályát.

Amikor ajánlatot kaptam Peter Møllers-tól, a DBU sportigazgatójától akkor sok mindenki véleményét meghallgattam. Természetesen a családom volt az első, nekik is nagy változás lesz ez. A gyerekeimnek is, hiszen az iskolában a gyerekek megkérdezik mivel foglalkozik az apukád, ő a foci válogatott szövetségi kapitánya, akit esetleg szidtak mert kikapott a csapat előző este vagy fordítva, szóval ez hatással lesz rájuk, így erre is gondolnom kellett, mielőtt igent mondtam.”-mondta az új kapitány.

Ismerem a sajtót is, tudom mivel jár az ha valaki a dán válogatott szövetségi kapitánya. Az utóbbi években a szövetségi kapitány nem lakott Dániában, sem Morten Olsen sem Åge Hareide, én itt szeretném élni az életem, akkor is amikor nem vagyok munkában. Voltak igazán jó ajánlataim is külföldről ahova csak később jött volna velem a család, amikor már minden a helyén lett volna. Most már ez nem aktuális mert még komolyabb feladatra mondtam igent, ahol nyomás még nagyobb lesz rajtam. Ki ne emlékezne arra, amikor Morten Olsen irányitása alatt a csapat 2-0-ra vezetett a szünetben és még is kritikus hangok voltak. Åge Hareide veretlenségi sorozata egészen imponáló (34 mérkőzés-szerk.), Gudmundsson olimpiát nyert a férfi kézilabda válogatottal és még ők is kaptak negatív kritikát, ez ezzel jár, erre is fel vagyok készülve. -jellemezte a helyzetét a 48 éves Kasper Hjulmand a dán BT újságnak, aki még nem tudja mikor mutatkozhat be a válogatott élen.

Forrás: BT.dk. Kiemelt kép: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Fordítás: Németh Tamás, daniasport.hu