LABDARÚGÁS

Eriksen esete megmozgatta a futballvilágot

Christian Eriksen esete óriási érzelmi vihart kavart minden sportszerető emberben, az Inter játékosának tragikus pillanatai mindenkit megmozgattak, akár karitatív cselekedetről, akár másról volt szó.

Christian Eriksen esete után még erősebb dán válogatottat láthatnak majd a szurkolók. 
Kasper Schmeichel Pierre-Emile Højbjerg vigasztalja. Fotó Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix
Christian Eriksen esete után még erősebb dán válogatottat láthatnak majd a szurkolók.
Kasper Schmeichel Pierre-Emile Højbjerg vigasztalja. Fotó Liselotte Sabroe/ Ritzau Scanpix

A DR Sporten összeállított egy öt pontból álló listát, hogy megmutassa, milyen érzelmi töltetet jelentett Eriksen esete és remélhető gyógyulásának a híre.

100 ezer dán korona adomány

A 31 éves koppenhágai Mikael Olai Milhöj egy barátjával a helyszínen tekintette meg a Dánia-Finnország mérkőzést. Elmondása szerint nagyon megijedt és komoly hatsással voltak rá a történtek.

„Éreztük, hogy komoly a dolog, bár eddig úgy néz ki, jól végződik, nehezen emésztettem meg. Ez valóban ráébresztett arra, hogy az élet milyen törékeny” – mondta.

„Tehetetlennek éreztem magam, és tenni akartam valamit. Ezért egy online adománygyűjtést indítottam el vasárnap, azt a célt tűztem ki, hogy 5000 koronát gyűjtsek össze. Az az ötlet vezérelt, hogy mennyire fontos a gyors segítség.

Hétfőn 10 órakor 97 ezer, 11 órakor 100 ezer, 20.35-kor pedig már 127 670 korona volt a számlán.

„Vadul elsöprő volt az egész, azt bizonyította, más is ugyanazt élte meg, mint én. A pénzadományozók közül üzentek is, történeteket meséltek magukról vagy olyan közeli ismerősökről, akik szívbetegségben szenvedtek. Nagyon megható volt.”

Elmondta, azt is tervezi, hogy felfrissíti elsősegélytudását, hiszen csak annak a 2008-as tanfolyamnak az emléke él benne, amely a jogosítvány megszerzéséhez kellett.

Mindenki Eriksen- és Kjaer-mezt akar

Kereskedők szerint megugrott a válogatott mezek árusítása, és nem meglepetés, hogy a legnagyobb kereslet Eriksen, illetve egyik megmentője, Simon Kjaer után van.

Az értékesítés vasárnaptól felgyorsult, és arra számítanak, hogy ötszörös növekedést érnek el a korábbi eladásokhoz képest.

Megnőtt az igény az életmentő tanfolyamokra

A Hjerteforeningen (Szív Egyesület) igazgatója, Anne Kaltoft azt mondta, szombat estétől hétfő 20 óráig 162 regisztrációt kaptak, ennyien jelentkeztek, hogy elvégeznének egy úgynevezett szívmentő tanfolyamot. Ez összehasonlításban 56 százalékkal több, mint az előző hétvégén.

„Kétségtelen, hogy Eriksen esete felnyitotta a dánok szemét az újraélesztés fontossága tekintetében, ami döntő fontosságú a szívmegállás utáni másodpercekben és percekben” – kommentálta.

A tanfolyam mindössze 30 percig tart, a középpontban az újraélesztés és a defibrillátor használata van.

„Ha három-öt percen belül beszerez és használ egy defibrillátort, az ember túlélési esélye 50 és 70 százalék közé nő. Ha egyáltalán nem tesz senki semmit, akkor ez az arány hat százalék. A különbség a károsodás mértékében van. A szívmegállás esetén döntő jelentőségű az idő és az a tény, hogy valaki tesz valamit, és erről a minap mindannyian emlékeztetőt kaptunk” – tette hozzá.

11 méter fal is kevés volt

A koppenhágai móló mellett futó Ofelia Pladsen az Európai Labdarúgó Szövetség szurkolói zónát hozott létre, ahol többek között nagy képernyővel és kis focipályákkal, valamint egy graffitifallal várják az érdeklődőket.

„A sors azt akarta, hogy Christian Eriksen motívumát, valamint a Kom så Danmark! (Gyerünk, Dánia!) szöveget már a finn meccs előtt megfessék” – nyilatkozta Ulrich Ammundsen, az Ofelia Plads szurkolói zónájának vezetője.

„Vasárnap óta olyan nagy az érdeklődés mind a dánok, mind a külföldiek részéről, hogy tovább kellett terjeszkednünk. Az eddigi 11 métert újabb négy méterrel megtoldottuk.”

Nagy támogatás a közösségi médiában

Christian Eriksen összeomlása és élet-halál harca az egész világot megmozgatta, a labdarúgó közösségi médiában olyan nagy támogatást kapott, hogy Christiano Ronaldótól a holland királyi családig küldtek neki üzeneteket.

Nem sokkal az eset után az emberek a világ minden tájáról elkezdték használni #prayforeriksen és #prayforchristian (imádkozz Eriksenért / Christianért) hashtageket a Twitteren.

Még az a Fabrice Muamba is megszólalt, aki 2012. március 17-én hasonlót élt át: a Bolton Wanderers játékosaként a Tottenham elleni FA Kupa-mérkőzés 41. percében megállt a szíve és összeesett. Perceken át próbálták újraéleszteni majd egy londoni kórház intenzív osztályára szállították – a hírek szerint a szíve 78 percig nem vert.

„Az a hír, hogy jobban van, az egész Európa-bajnokság legjobb híre. Amikor láttam, arra gondoltam, hogy nem történhet meg újra. Olyan érzelmeket ébresztett bennem, amelyeket sohasem akartam újra érezni” – mondta a Sky Sportsnak.

Az olaszországi hírek szerint az szövetség terveiben az áll, hogy minden játékosnak kötelező lesz átesnie egy életmentő kurzuson!

Simon Kjaer, akit az AC Milan szurkolói már csapatuk kapitányának szeretnének látni a következő szezontól

Eriksenről, Simon Kjaerrről és még sok minden másról is az eset kapcsán, ebben a podcastban beszélgettünk Tokics Tamással a Büntető.com egyik szerkesztőjével.