LABDARÚGÁS

Ismét nagyot mernek álmodni a dán futballisták

Kasper Hjulmand, a dán labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kijelentette, hogy csapata mer nagyot álmodni az idei Európa-bajnokságon.

A dán labdarúgó-válogatott. Fotó: DBU/Twitter
A dán labdarúgó-válogatott. Fotó: DBU/Twitter

Az országban 29 éve igazi futball-láz lett úrrá, amikor a jugoszlávok kizárásának köszönhetően elindulhattak az 1992-es Eb-n, és végül meg is nyerték.

„Merünk nagyot álmodni, de azt is tudjuk, hogy vannak olyan nagyobb országok, amelyek jobb lehetőségekkel rendelkeznek. Elsődleges célunk a csoportból való továbbjutás, és akkor minden megtörténhet. De mindenekelőtt az első, Finnország elleni meccsre koncentrálunk, és mindent megteszünk azért, hogy jó rajtot vegyünk. Innentől kezdve bármi megtörténhet” – nyilatkozta Hjulmand a dán labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

A koppenhágai Parken Stadionban 16 ezer néző lehet jelent, de ez a szám 25 ezerre nőhet, mert az országban enyhítettek a koronavírus-korlátozásokon. Csütörtökön a dán kormány bejelentette, hogy június 14-től már nem lesz szükség arcmaszkra, kivéve a tömegközlekedést.

Skandinávok egymás ellen

Dánia és Finnország eddig 59 alkalommal csaptak össze egymással, a dánok 38-szor, a finnek 11-szer nyertek, míg tíz összecsapás döntetlen eredménnyel zárult. A finnek legutóbb 2000. február 4-én győztek (2-1) a húsz éve megszüntetett skandináv bajnokságban (Nordic Football Championship).

A legutóbbi három felkészülési mérkőzésen már a dánok voltak a jobbak, a 2003. augusztusi 1-1-es döntetlent követően 2005. június 2-0-án 1-0-ra, 2011. november 15-én pedig 2-1-re győztek.

A finnek történelmi mérkőzésre készülnek, hiszen korábban még sohasem jutottak ki világversenyre. Aztán Markku Kanerva érkezésével minden megváltozott, a korábbi 59-szeres válogatott védő szövetségi kapitányként elsőre a védekezést rakta össze, így csapata a 2018-19-es Nemzetek Ligája-csoportot meg is nyerte – éppen Magyarország előtt.

Aztán jött a sikeres Eb-kvalifikáció, a hibátlan, 30 pontos olaszok mögött 18 ponttal a második helyen zárt és így továbbjutott. Igaz, tavaly november óta nem nyert és a legutóbbi hat mérkőzéséből négyet elveszített, kétszer pedig döntetlent játszott, de ez a felkészülés során nem túl meglepő.

„Az Eb-re való kijutás óriási hatással volt a válogatottra, remélem, hogy a jövőben segíteni fogja a finn futball fejlődését és inspirálja a játékosokat és a szülőket” – mondta Kanerva.

„Nem legyőzhetetlen ellenféllel találkozunk. Az előző években megmutattuk, hogy még a nagyok ellen is bírunk futballozni. Elvileg Dánián nagyobb a nyomás, természetes, hogy minden csapat úgy gondolja, hogy Finnország ellen egyetlen pontot sem veszíthet. De remélhetőleg ez jó teljesítményre sarkall bennünket a pályán.”

Dán bajnokságból a finn válogatottba

A nagy kérdés, hogy a Norwich City csatára, Teemu Pukki, illetve az AEL védekező középpályása, Tim Sparv vállalja-e a játékot – a hírek szerint mindketten felépültek már térdsérülésükből. Több játékos is játszott Dániában, Pukki, Arajuuri és Hraderecky is volt a Bröndby játékosa. Az FC Midtjylland volt csapatkapitánya Tim Sparvnak sem ismeretlen a Parken.

“Részletesen kielemezettük a dánokat, tudjuk milyen csapat vár ránk. Négy évig játszottam a Bröndbyben, szerettem ott játszani és az országot is megkedveltem. Készen állunk ellenük és az előttünk álló feladatokra” – nyilatkozta Pukki.

Teemu Pukki a finn válogatott sztárja. Fotó: Liselotte Sabroe Ritzau Scanpix
Teemu Pukki a finn válogatott sztárja. Fotó: Liselotte Sabroe Ritzau Scanpix

Labdarúgó Európa-bajnokság, B csoport, 1. mérkőzés:
Dánia – Finnország (Kezdés: 18 óra)
Koppenhága, Parken Stadion
v.: Anthony Taylor (angol)
A várható kezdőcsapatok:
Dánia (4-2-3-1): Schmeichel – Wass, Kjaer, Andersen, Maehle – Höjbjerg, Delaney – Poulsen, Eriksen, Braithwaite – Wind
Finnország (3-5-2): Hradecky – O’Shaughnessy, Arajuuri, Toivio – Alho, Kamara, Sparv, Lod, Uronen – Pukki, Pohjanpalo

További cikkeink a dán labdarúgó-válogatott EB csapatáról itt.

Kapcsolódó cikk:

Kiemelt kép: DBU/Twitter.com