LABDARÚGÁS

Bemutatkozik a svéd labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságon

Bemutatkozik a 2000-es évektől mindig az Európa-bajnokáságok állandó résztvevője a svéd labdarúgó-válogatott. Szupersztáruk nélkül, de sok jó játékossal felvértezett kerettel várja ellenfeleit a svédek az E-csoportban, ahol Spanyolország , Szlovákia és Lengyelország vár rájuk.

A svéd labdarúgó-válogatott.
A svéd labdarúgó-válogatott.
A múlt

EB-résztvevő: 1992, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2020

Legjobb EB szereplés: 1992-elödöntő, Svédország-Németország 2-3

Szövetségi kapitány: Janne Andersson 58 éves, végig járta az edzői szamárlétrát, 38 éve edzősködig. Svéd bajnok a Halmstad BKés az IFK Norrköping csapataival. 2016 óta a válogatott szövetségi kapitánya. A 2018-as világbajnokságon a negyeddöntőig vezette csapatát, ahol az angolok állították meg a válogatottat. Változatos vezetői képességeiről híres, nagy hangsúlyt fektet edzői stábja kialakítására, ezért a legjobb szakembereket keresi maga mellé. Szervezettség és stabil védekezés jellemzi csapatait, amit erős és hasznos kontrajátékkal próbál fűszerezni.

Csapatkapitány: Sebastian Larsson

A svéd labdarúgó-válogatott kerete

Kapusok:

Robin Olsen, Everton
Kristoffer Nordfeldt, Gençlerbirligi
Karl-Johan Johansson, FC Koppenhága

Védők:

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Pontus Jansson, Brentford
Marcus Danielson, Dalian
Andreas Granqvist, Helsingborgs IF
Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn(kölcsönben Vejle BK)
Filip Helander, Rangers
Mikael Lustig, AIK Stockholm
Emil Krafth, Newcastle
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen

Középpályássok:

Albin Ekdal, Sampdoria
Sebastian Larsson, AIK Stockholm
Kristoffer Olsson, Krasnodar
Viktor Claesson, Krasnodar
Dejan Kulusevski, Juventus
Emil Forsberg, RB Leipzig
Mattias Svanberg, Bologna
Ken Sema, Watford
Jens Cajuste, Midtjylland
Gustav Svensson, Guangzhou

Csatárok :

Alexander Isak, Real Sociedad
Robin Quaison, Mainz
Marcus Berg, Krasnodar
Jordan Larsson, Spartak Moskva

Sérülés miatt hiányzók: Zlatan Ibrahimovic AC Milan, Martin Olsson BK Häcken. Koronavírus fertőzés miatt Kulusevski és Svanberg a spanyolok elleni nyitó mérkőzést biztosan kihagyja

Érdekesség: A svéd U21-es válogatott 2015-ben EB-t nyert, a döntőben  Portugáliát győzték le tizenegyesekkel. Az akkori csapatból több játékos is tagja a jelenlegi válogatottnak. Filip Helander, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson, Kristoffer Olsson, Robin Quaison

Kulcsszerepet szánunk nekik

Az AIK Stokholm akadémiájáról került el a Dortmundhoz, egy rövid hollandiai kitérő után a Real Sociedadban megtalálta a helyét, az idei bajnokságban 17 gólt szerezve nagy szerepet vállalt csapata jó szerepléséből. Sajtóhírek szerint az Arsenal vetette ki rá a hálóját. Agilis, gyors és remek befejező csatár.

A Sundsvall akadémiájáról került el a Malmö FF-hez ahonnan a Lipcse szerződtette, ahol az évek során stabil, meghatározó játékossá nőtte ki magát. Előkészítő és befejező szerepkörben is nagy hasznára lehet a válogatottnak. A pálya több részén is bevethető, legyakrabban baloldali középpályásként lép be a játékba, szívesen keresi a pálya középső területeit, kimagasló rúgótechnikával rendelkezik. Nemrég hosszabbított szerződést, ami 2025-ig szól a német csapatnál.

A Västerås akadémiájáról került el a Benficához ahonnan Angliába került. Jelenleg kihagyhatatlan a Manchester United védelemből, ahol az évek során meghatározó játékossá vált. Remek mélységi passzai és remek helyezkedés jellemzi játékát, nyugodt megbízható játékos. Az angliai évek során az “Iceman” becenevet kapta.

A svéd labdarúgó-válogatott elemzése

Labdakihozatalukra jellemző a szélső védők mélységi és szélességi pozíciója, ami lehetőséget nyújt elsősorban Forsbergnek az ellenfél középpályásai mögé befutásokhoz ami nagy erőssége

Területvédekezés jellemzi őket, szervezettség és a csapatrészek közötti területek leszűkítése az erősségük. Folyamatos céljuk az ellenfeleket a szélekre és magas labdákra kényszeríteni.

Mérkőzéseik:

Spanyolország-SVédország 14/06 hétfő, 21.00

Svédország-Szlovákia 18/06 péntek 15.00

Svédország-Lengyelország 23/06 szerda 18.00

Köszönjük a segítséget a Svédországban dolgozó magyar foci edzőnek Millinkhoffer Györgynek

Kapcsolódó cikk: