LABDARÚGÁS

Cantona-mez és tökön rúgás – emlékezetes sztorik a dánok 1992-es Eb-győzelméről

A dán labdarúgó-válogatott története legnagyobb sikerét 1992 nyarán könyvelhette el a svédországi Európa-bajnokságon. Azt a nyarat és az Eb-aranyhoz tartozó történeteket és anekdotákat a mai napig felelevenítik Dániában.

Az Európa-bajnokságok egyik legváratlanabb tornagyőzelmét szerezte meg a dán labdarúgó válogatott 1992-ben. Fotó: Palle Hedemann
Az Európa-bajnokságok egyik legváratlanabb tornagyőzelmét szerezte meg a dán labdarúgó válogatott 1992-ben. Fotó: Palle Hedemann

Hogy a magyar futballrajongók is képet kapjanak mi történt akkor, a Dániasport.hu összeszedett néhány legendás történetet.

Amikor Kent Nielsen Eric Cantonával találkozott

Az Eb alatt Kent Nielsen és az angolok sztárja, Gary Lineker mezt cserélt a 0-0-ra végződött malmői mérkőzésen. A franciák ellen azonban teljesen más volt a forgatókönyv, miután a torna egyik esélyese 2-1-re kikapott Dániától, a játékosok annyira csalódottak voltak, hogy a meccset követően a kézfogás, illetve a mezcsere is elmaradt.

De Nielsen kitartása kifizetődött. Miután átöltözött, megállt a franciák öltözője előtt és kezében a saját mezével Cantonára várt.  A francia sztár kilépett az öltözőből és a buszuk felé sietett, amikor Nielsen csendesen megkérdezte: „Na, cserélünk mezt?”

Cantona mérgében gyorsan kinyitotta a táskáját, kirántotta a mezét és egy mondat kíséretében odaadta Nielsennek.

Tessék itt van!  A tied nem kell nekem! ” – mondta, majd köszönés nélkül tovább folytatta az útját.

Flemming Poulsen Peter Schmeichelről

Poulsennek saját egyéni véleménye van arról, miként teljesített a dánok kapujában Peter Schmeichel.

„Azt mondták, hogy Dániának van a világ legjobb kapusa. Nem értem, akkor miért nem vittük magunkkal Svédországba? – nyilatkozta egy kis cinizmussal a sajtónak.

A dánok szövetségi kapitánya az esélyeikről

„Szeretném nyomatékosan kijelenteni, hogy mi az Eb-trófeáért utazunk Svédországba! “– mondta Richard Möller Nielsen a játékosainak miután a mindenkivel találkozott egy körforgalomnál, és elindultak az első edzésre, hogy felkészüljenek a tornára.

Készen állni a 90 percre!

„Az nagy segítségünkre volt, hogy el tudtunk menni néhány napra edzőtáborba. Már az első edzések után is azt éreztük, hogy mindenki készen áll az előttünk álló a 90 percre: 30 az angolok, 30 a svédek és 30 a franciák ellen” – mondta Flemming Polusen, a dánok csatára az indulás előtt a sajtónak.

Az 1992-es Eb-győztes dán labdarúgó válogatott a németek elleni döntő előtt.
Az 1992-es Eb-győztes dán labdarúgó válogatott a németek elleni döntő előtt.
Jean-Pierre Papin már az elődöntőre készült

„Csak nyugodtan. Mi szeretnénk az erőinket az elődöntőre és a döntőre tartogatni” – mondta az 1991-es aranylabdás Jhon Sivebaeknek a játékoskijáróban. Végül Dánia a franciák 2-1-es legyőzésével jutott a négy közé.

„A tökeid közé rúgom”

Ezt válaszolta Fleming Povlsen a hollandok kapusának, amikor Hans van Breukelen megkérdezte az elődöntő büntetőpárbajában, hogy  hova fogja rúgni a tizenegyest.

Brian Laudrup bízott Schmeichelben

„Teljesen nyugott voltam a büntetőpárbajnál. De miért is lettem volna ideges, ha van egy olyan kapusunk, mint Peter Schmeichel?” – mondta Laudrup az elődöntő után.

Richard Möller Nielsen motivációs beszéde

„A németek annyira biztosak a sikerükben, hogy már építik a mobillelátókat a frankfurti reptérre, hogy a sok ünneplő szurkolót tudják fogadni” – mondta a dánok szövetségi kapitánya a döntő előtt a játékosainak. Ezzel is motiválni akarta őket.

Hova tűnt Steffan Effenberg?

„Effenberg felhívott  a döntő előtt és megbeszéltük, hogy mindenképpen mezt cserélünk majd. Három héttel később láttam először, amikor edzésen találkoztunk” – Brian Laudrup, úgy mint Stefan Effenberg is 1992 nyarán igazoltak a FC Bayernből a Fiorentinába.

Klinsmann nem bírt gólt rúgni

„Minimum három gól lett volna a nevem mellett akkor, ha bárki más állt volna a kapuban és nem Peter Schmeichel” – mondta Klinsmann a döntő után.

Vogts egyszerű ténymegállapítása

„Nekünk voltak a legjobb játékosaink, Dániának volt a legjobb csapata” – mondta a németek szövetségi kapitánya.

A legboldogabb pillanat az Eb-ről

„Hogy mi volt a legboldogabb pillanat számomra az Európa-bajnokságról? Természetesen a bíró végső sípszója a döntőben” – Richard Möller Nielsen a megnyert döntő után.

Jugoszlávia is örült a dánok sikerének

„Boldog voltam, hogy Dánia nyerte az Európa-bajnokságot, amikor végül is nekünk kellett volna ott lenni” – mondta Dragan Stojkovic a jugoszlávok akkori csapatkapitánya.

A dánok legendás svédországi sikerét nem csak anekdoták, sztorik és történetek örökítették meg, hanem egy mozi film is: Sommeren 92 (A nyár 92-ben) címmel.