KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Bemutatkozik az Odense Handbold: Átlövők

A karácsonyi szünet alkalmával ezúttal az Odense Handbold csapatáról készítettünk egy összeállítást. A Team Esbjerghez hasonlóan, az Odensét is öt részben fogjuk bemutatni posztok szerint. Ebben a negyedik részben az átlövőket mutatjuk be.

8. Lois Abbingh
Lois Abbingh Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk
Lois Abbingh Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Lois Abbingh
Becenév: Lewis
Nemzetiség: holland
Születésnap: 1992. augusztus 13.
Életkor: 30 év
Magasság: 178 cm
Lövő kéz: Jobb
Poszt: Balátlövő

Lois Abbingh egyike az Odense ötfős holland különítményének. Már 18 évesen búcsút intett a holland bajnokságnak, és Németországba szerződött a Vfl Oldenburghoz. Ezután két évet játszott a román HCM Baia Mare csapatában, majd újabb két évet a francia Issy Paris Hand csapatában. A sormintát követve két évet játszott Oroszországban a Rosztov Don csapatában, majd onnan érkezett meg az Odenséhez 2020-ban. Az első szezonja fantasztikusan sikerült. 195 góllal a csapat legeredményesebb játékosa lett. A 2021/22-es szezonban combizom sérülés hátráltatta, így már nem tudott ilyen remek teljesítménnyel segíteni a csapatán. Tavasszal pedig érkezett a hír, hogy Lois babát vár, így talán a következő szezonban újra láthatjuk a pályán.
A holland válogatottban is elég eredményesen szerepelt. VB arany- (2019), ezüst- (2015) és bronzérmet (2017) is szerzett. A 2017-es VB-n bekerült az All-Star csapatba is, mint legjobb balátlövő. EB ezüst és bronzérem is van már a vitrinjében. Az aranyéremért pedig a szülési szabadságról visszatérve biztosan ringbe száll.

25. Tonje Löseth
Tonje Löseth Fotó/Kiemelt kép: Odense Handbold
Tonje Löseth Fotó/Kiemelt kép: Odense Handbold

Név: Tonje Löseth
Nemzetiség: norvég
Születésnap: 1991. január 1.
Életkor: 31 év
Magasság: 183 cm
Lövő kéz: Jobb
Poszt: Balátlövő

Tonje a pályafutását norvég kiscsapatokban kezdte, majd a Tus Metzingenhez szerződött, ahol többek között Kelly Vollebregt is a csapattársa lett. Ezután négy évet játszott Dániában az Ikast csapatában, onnan pedig a Bresthez igazolt két évre. A szezon elején érkezett Odensébe Lois Abbingh helyettesítésére. Bár támadásban nem tud annyit hozzátenni, mint Lois, de védekezésben annál inkább. A csapatból ő blokkolta a legtöbb lövést. Ezt a statisztikát az Ikastban is vezette.
A válogatottban mindössze tíz mérkőzésre sikerült bekerülnie, de a norvég válogatottat elnézve ez is szép teljesítmény. Sajnos ezt a tíz mérkőzést sem világversenyek egyikén sikerült összehoznia, így a válogatott által szerzett érmekben ő nem részesült.

32. Mie Höjlund
Mie Höjlund Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk
Mie Höjlund Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Mie Höjlund
Becenév: Mis, Misse (jelentése: Cica)
Nemzetiség: dán
Születésnap: 1997. október 24.
Életkor: 25 év
Magasság: 173 cm
Lövő kéz: Jobb
Poszt: Balátlövő

Mie a nevelőklubjában a Randers csapatában kezdett kézilabdázni, és onnan igazolt Odensébe 2017-ben. Az első szezonokban még irányító szerepkörben játszott, viszont később a balátlövő posztra került. Játszott még jobb átlövő poszton is, de ezt nem igazán szerette. Attól eltekintve, hogy éppen milyen poszton játszik, a gólpasszok az erőssége. Jelenleg a Liga 3. legjobb gólpasszt adó játékosa 44 gólpasszal 11 mérkőzésből. Valamint MEP (Most Effectiv Player) pontszámban is a Liga top 10-es játékosa, és egyben csapata legjobbja. Az Odensében eltöltött eddigi több mint öt év során összeforrt a neve a klubbal. Ha valaki meghallja az Odense nevét, akkor nagy valószínűséggel Mie Höjlund lesz az első játékos, aki az eszébe jut a mezőnyjátékosok közül.
A válogatottban is alapembernek számít. Már az utánpótlás válogatottal is remekül szerepelt. 2015-ben EB és 2016-ban VB aranyérmet nyert. Valamint ezekben az években ő lett a bajnokság legjobb ifjúsági játékosa. A felnőtt válogatottal EB ezüstérmet és VB bronzérmet sikerült nyernie.

45. Háfra Noémi
Háfra Noémi Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk
Háfra Noémi Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Háfra Noémi
Nemzetiség: magyar
Születésnap: 1998. október 5.
Életkor: 24 év
Magasság: 178 cm
Lövő kéz: Jobb
Poszt: Balátlövő

Háfra Noémi a profi pályafutását a Ferencváros csapatában kezdte 2014-ben. A 2016–2017-es szezont az MTK Budapestnél töltötte, és a rendszeres játéklehetőség mellett csapata legeredményesebbje volt az idényben. Majd újra az FTC kézilabda következett, innen igazolt Győrbe 2021-ben. A 2022/23-as szezon előtt kapott egy lehetőséget az Odense csapatától, hogy egy évre kölcsönben, Dániában játszhasson. Így ő élt a lehetőséggel, hogy kipróbálja magát külföldön. A dán szakújságírók pedig beválasztották az öt legjobb nyári átigazolás közé.
A csapatba szép fokozatosan kívánta az edző, Ulrik Kirkely beépíteni, ami elég szépen haladt. A bajnokságban négy mérkőzésen 10 gólig jutott, és a BL-ben is 6 gólnál járt, amikor a Brest elleni BL mérkőzésen térdszalag szakadást szenvedett. Így nagy valószínűséggel már ebben a szezonban nem fog pályára lépni.
A válogatott karrierje szépen indult. A 2018-as Junior VB-n aranyérmet nyert a magyar válogatottal, és bekerült az All-Star csapatba is. Még ugyanebben az évben az EB-n szintén bekerült az All-Star válogatottba. A Bajnokok Ligája legjobb ifjúsági játékosa lett 2018/19-ben és 2019/20-ban is.
A felnőtt válogatottban már nem jöttek a sikerek, és a teher miatt egy kisebb gödörbe került a pályafutása. Remélhetőleg az Odensében töltött idő segít neki mentálisan fejlődni, és a következő szezontól újra egy olyan Háfra Noémit fogunk látni, akiről bátran kijelenhetjük, hogy a világ egyik legjobb kézilabdázója.

48. Dione Housheer
Dione Housheer Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk
Dione Housheer Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Dione Housheer
Nemzetiség: holland
Születésnap: 1999. szeptember 26.
Életkor: 23 év
Magasság: 179 cm
Lövő kéz: Bal
Poszt: Jobbátlövő

Dione Hollandiában kezdte a pályafutását a Hv Fortissimo és a VOC Amsterdam együtteseiben. Külföldi karrierjét a Nyköbingben kezdte, ahonnan az Odensébe igazolt 2021-ben. Már a Nyköbingben sem állt hadilábon a góllövéssel, de az Odensében kezdett bele igazán. Első szezonjában 206 gólig jutott, amivel a Liga harmadik legjobb gólszerzője lett. Gólpasszok tekintetében pedig már a Liga második legjobbja lett. A MEP mutató alapján is a Liga második legjobbja lett. Valószínű minden listára fel akart kerülni, így sikerült a kiállítások listáján megszereznie az első helyet, 28 kiállítással. Ebben a szezonban is szépen termeli a gólokat, de kézsérülés miatt néhány meccset ki kellett hagynia. Így most kisebb hátrányba került a házi góllövő listán.
A válogatottban szintén meghatározó játékos. Tagja volt a 2019-ben VB aranyérmet és 2018-ban EB bronzot nyert együttesnek. A novemberi EB-n viszonylag kevés játéklehetőséget kapott, ami leginkább a sérülésének tudható be.

Szerző: Gál Sándor / Daniasport.hu

Kapcsolódó cikkek: