KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

A férfiaknak tervezett futballcipők növelik a nők sérülésének kockázatát

Női labdarúgás: érdekes témát szolgáltatott a DR Sporten oldala, amely megszólaltatott egy dán kutatót, aki szerint nagy hiba, hogy a női futballisták a férfiaknak szánt felszereléseket használnak.

A női labdarúgás egyik jelenlegi legnagyobb sztárja a spanyol Alexia Putellas (FC Barcelona) is térdszalag szakadást szenvedett a nyáron Fotó/Kiemelt kép: Getty Images
A női labdarúgás egyik jelenlegi legnagyobb sztárja a spanyol Alexia Putellas (FC Barcelona) is térdszalag szakadást szenvedett a nyáron Fotó/Kiemelt kép: Getty Images

„Ha nem teszünk ellene valamit, örökké panaszkodhatunk, és még többen megsérülnek” – érvelt Katrine Okholm Kryger, aki az egyik szerzője annak a novemberben megjelent tudományos értekezésnek, amelyet a londoni St. Mary’s University professzoraként jegyzett.

A „Tíz sportmérnöki kérdés: technológia az elit női futballban” című írás tíz kérdésen át kereste a választ arra, hogy szükség van-e speciális női testre szabásra és ha igen, miért. Így kerültek szóba olyan problémák, mint a futballfelszerelések, sportmelltartók, cipők vagy éppen a menstruációs ciklust nyomon követő eszközök.

Az írás szerint azért van szükség külön nőkre szabott technológiára a futballban, amiért korábban más területeken is eljött ennek az ideje.

„Ez nem a futballra jellemző probléma. Hasonló gondokkal foglalkoztak például az űriparban, ahol korábban az űrruhák nem illettek a női űrhajósokhoz, az űrben használt vécéket nem a női testi funkciókra tervezték, így szivárgási problémákat okozott. De a covid-világjárvány idején az egészségügyi dolgozók légzésvédő eszközeit is férfiak számára tervezték, így a nők sokkal inkább ki voltak téve a fertőzésnek” – olvasható.

De a tanulmány azt is megjegyzi, hogy az egész kutatás gyerekcipőben jár, példa erre az is, hogy a női futball technológiájáról mindössze 32 tudományos cikket lehet találni a szakirodalomban.

Már a stopli sem optimális

Katrine Okholm Kryger a DR Sportennek elmondta, közvetlen kapcsolat van a cipő és a megnövekedett sérülésveszély között.

„Különösen idén, 2022-ben tapasztalhattuk meg a keresztszalag-sérülések fokozott kockázatát a női futballistáknál, és kiderült, hogy náluk akár ötször nagyobb lehet a súlyos térdsérülés kockázata, mint a férfiaknál” – mondta a dán kutató, aki hiányolja a figyelmet és a témával kapcsolatos további kutatásokat.

Szerinte a sportban érintett szakemberek is látják ezeket a hiányosságokat, legalábbis ez derült ki azokból a tanulmány számára készített beszélgetésekből, amelyeket többek között az angol válogatott szövetségi kapitányával, Leah Williamsonnal, valamint a Tottenham csapatorvosával, Craig Rosenbloommal készítettek. És ugyan a kifejezetten futballisták számára tervezett sportmelltartóktól a kisebb női futball-labdákig sok lenne a tennivaló, az aggodalmak listáján mégis a női futballcipők fejlesztése áll az egyik legelőkelőbb helyen.

A legnagyobb sztárok is a sérültek listáján.

A női labdarúgás és a női sport egyik legnagyobb sztárja, a spanyol Alexia Putellas (FC Barcelona) is térdszalag szakadást szenvedett a nyáron. Ilyen okok miatt került kényszerpihenőre pár héttel ezelőtt a magyar válogatott játékosa.

Csiki Anna (BK Hacken) is, akit szerint is érdekes a téma és szívesen nyilatkozott honlapunknak.

“Ez tényleg egy nagyon érdekes téma, amivel valóban nagyon kevesen foglalkoznak még, pedig azt gondolom, hogy sok tanulmányozás után valóban lehetne csökkenteni a súlyos sérülések számát. Tény, hogy a női labdarúgóknál sokkal gyakoribb a keresztszalag-szakadás, ami sok mindennek lehet az oka: szélesebb a csípőnk, ezáltal a combcsontjaink nem párhuzamosak, ennek köszönhetően a térdünk sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve. Valamint a férfi focicipők, nehéz labdák mind-mind még kockázatosabbá teszik számunkra a sportot. De amire már szerencsére elkezdtek nagyobb hangsúlyt fektetni és tanulmányozni, az az, hogy a női ciklus hogyan befolyásolja/ veszélyezteti még inkább a sportolókat az adott időszakban. Én is abban az időszakban sérültem meg, amikor a legnagyobb százalékban sérülnek meg a játékosok, a menstruáció utáni első hétben. Ezeknek a témáknak a tanulmányozása azt gondolom, mind-mind hosszú éveket igényelnek, de biztos vagyok benne, hogy tudnánk csökkenteni a keresztszalag-szakadások számán, mert főleg az utóbbi 2-3 évben a női játékosok nagyon nagy arányban sérülnek súlyosan. Az, hogy az elmúlt pár évben a keresztszalag-sérülések száma ennyire megemelkedett, az azért nem véletlen. Évente mi is lejátszunk 45-55 mérkőzést, ami hatalmas emelkedés az eddigiekhez képest. Nyilván ez jó dolog, hiszen sokkal nagyobb az érdeklődés a női foci iránt, így több meccset játszunk, de ezzel párhuzamosan meg emelkedik a súlyos sérülések száma. Azt kívánom, hogy a kutatóknak, orvosoknak köszönhetően sikerüljön a súlyos sérülések arányát lecsökkenteni, mert minden futballista a pályán akar lenni és nem a konditeremben gyógytornázni hónapokon keresztül…”

Egy kisebb ausztrál cég próbált női futballcipőt fejleszteni, de a kutató szerint a cipőgyártók nem veszik figyelembe, hogy különbség van a férfi és a női láb között. A női labdarúgók ugyanis általában könnyebbek, mint férfi társaik, ezért például más hosszúságú stoplikra lenne szükség.

„A stopliknak biztosítaniuk kell az optimális tapadást a fűben, de a kisebb súly miatt a cipő sokkal inkább letapadhat, amikor egy női játékos irányt vált, mint egy férfi. És ekkor jön a térdsérülés. Főleg az zavarba ejtő, ha megnézzük az olyan keresztszalag-sérülések mechanizmusát, amikor azok a más játékosokkal való érintkezés nélkül történnek ” – vélte.

Kiszolgáltatottabb nők

Csak a női Premier League-ben olyan neves játékosok sérültek meg, mint Jessica Ziu (West Ham), Chantelle Boye-Hlorkah ( Aston Villa) vagy Kyah Simon és Ellie Brazil (mindkettő) Tottenham) – a DR által megszólaltatott dán válogatott középpályás, Karen Holmgaard azt mondta, reméli, hogy a jövőben kevesebb ilyet lát majd.

„Őrület, hogy ennyi sérülés van a nők között, jobban ki vagyunk szolgáltatva, mint a férfijátékosok. Rendkívül izgalmas lenne, ha valaki jobban megvizsgálná, hogy például más cipőkkel megelőzhető-e néhány térdsérülés” – nyilatkozta az Everton játékosa.

A hivatásos labdarúgók dán képviseleti szervezete (Spillerforeningen) részéről a női futball projektmenedzsere, a korábbi 132-szeres dán válogatott védő, Line Röddik is úgy vélte, a londoni egyetem tanulmánya rendkívül releváns olvasmány.

„A női labdarúgás egyik legnagyobb problémája a sok keresztszalag-sérülés, ezektől szeretnénk megszabadulni” – mondta.

„A fejlődés jó irányba halad, de a férfi- és női futballban még hosszú az út az egyenlő feltételek megteremtéséig. Két független területként kellene ezekre tekinteni, hiszen a fiziológiai különbségekkel tisztában kellene már lenni. Szóval valóban jó, hogy a kutatók jobban szemügyre veszik a női futballt.”

Katrine Okholm Kryger szerint biztosan elindult valami ebben a témában, ugyanis írásuk megjelenése, azaz lassan két hónap óta, a cikkük a világ legolvasottabb tudományos cikkeinek felső egy százalékában szerepel.

„Tiszta őrület, nagyon meglepett, hogy a téma ekkora érdeklődést keltett” – vallotta be.

Kapcsolódó tartalom: