INTERJÚKLABDARÚGÁS

Csiki Anna: Ha nem lennének álmaim, maradhattam volna a Fradiban

A Dániasport.hu olvasói már megszokhatták, hogy olyan sportolókról, edzőkről vagy vezetőkről írunk, akik magyarként dolgoznak, sportolnak Dániában, Skandináviában és a mindennapjaikat az ottani ország sportéletének szentelik. Sorozatunk következő interjúalanya a magyar női labdarúgó-válogatott tagja, a svéd BK Häcken labdarúgója, Csiki Anna. A szerdán rajtoló Európa-bajnokság jó alkalommal szolgál arra, hogy megismerjünk egy női profi labdarúgót.

Csiki Anna a BK Hacken mezében. Fotó: BK Häcken
Csiki Anna a BK Hacken mezében. Fotó: BK Häcken
Kislányként is a fociról álmodott

Hogyan jött a lehetőség, hogy Svédországban szerepelj?
Ötévesen kezdtem el focizni és már akkor eldöntöttem, hogy ha nagy leszek, akkor külföldön szeretnék majd játszani, és hogy majd felnőttként a Bayern München labdarúgója leszek. Gyerekkorom óta nagy szurkolója vagyok a német sztárcsapatnak. A német nyelvet ezért is kezdtem el tanulni, így az álmaim megvoltak. A foci mellett természetesen iskolába jártam, majd az érettségi után jött egy franciaországi megkeresés. Később eltölthettem egy hetet a Bayern Münchennél is, mivel megfeleltem, szerettek volna leigazolni, de élő szerződésem volt a Ferencvárossal.

Ekkor reménykedtem abban, hogy klubban nyolc elöltött év után elfogadják a német csapat ajánlatát. 2020 januárja volt ekkor, és kicsit csalódottan vettem tudomást arról, hogy nem sikerül külföldre, álmaim csapatába igazolni. Aztán ennek az év nyarán júniusban már elfogadtak értem egy ajánlatot egy göteborgi csapattól. Híresen jó a svéd női labdarúgás, de teljesen véletlenül jött a lehetőség, és nem gondolkoztam egy percet sem, hogy igent mondjak.

Könnyű volt megszoknod az új környezetedet, mind a labdarúgás terén, szakmailag, mind az élet más területén?
A fociban nagyon sok minden új volt és szakmailag hatalmas váltásnak tűnt ez számomra. Már többszörös válogatott és stabil NB I-es játékosként igazoltam ki Svédországba, de az első hónapban azt éreztem magamon, mintha soha életemben nem fociztam volna. Nagyon nagy különbség volt tempóban, fizikálisan, taktikailag, a foci minden apró részletében.

Emiatt szinte rosszul is éreztem magam, azon gondolkodtam, hogy nem vagyok idevaló és lerontom az edzések minőségét. Pedig ekkor már rengeteg nb1-es mérkőzés volt a lábamban.

És a pályán kívül hogyan sikerült beilleszkedned a svéd életedbe?
Nagyon könnyen ment. Annyira kedvesen fogadtak a csapatnál a lányok, hogy már az első percektől kezdve azt éreztem, mintha már öt éve ismernénk egymást és jó barátok lennék. Kiköltözésem után két nappal már grillpartin voltam. Nyitottak voltak felém, segítőkészek, ezért is volt könnyű belerázódnom ebbe az életstílusba.

Svédország jó döntésnek bizonyult

Mit csinálsz, akkor amikor nem focizol?
Sokat edzünk, sok meccsünk van, így kevés a szabadidőnk, de örömmel vagyok a csapattársaimmal. Jó a társaság, gyakran összejárunk beszélgetni, társasozni, moziba megyünk. A svéd nyelvet tanulgatom szabadidőmben, de angolul szinte mindenkivel megértetem magam. De a következő szezonban még jobban szeretném megtanulni a helyi nyelvet.

Svédországban (Skandináviában) rohamosan fejlődik a női labdarúgás, igaz, szerintem Magyarországon is. Lassan minden válogatott mérkőzésen nézőcsúcsokat érnek el az Eb-előtti felkészülési mérkőzéseken. Milyen népszerűségnek örvendtek ti, mint női focisták? Láttam például, hogy a Hammarby csapatánál igen nagyszámmal látogatják a meccseket és hihetetlen hangulatot varázsolnak a pályára a női focistáknak is.
Igen, vannak tradicionális klubok, mint ahogy te is említetted a Hammarby, ahol egy-egy rangadót vagy a rivális elleni mérkőzést 9000-10 000 néző előtt játsszák. Amikor mi ott voltunk náluk, 4500 néző volt kint a stadionjukban. A hazai mérkőzésünk rangadó alkalmával éri el ezt a számot, amúgy átlagosan 1000 főre tehető a szurkolói létszámunk. A svéd női foci sokat szerepel a sajtóban is, a nézőszámok emelkednek, így elmondható nagyon népszerűek a női labdarúgók.

Én azért vagyok kint külföldön, mert vannak álmaim, amelyeket igenis szeretnék elérni.

A bajnokság egyik topcsapata vagytok. A svéd lapok és helyi ismerőseim szerint posztváltásod – balhátvédből egy védekező hatos pozícióba került fel a középpályára – nagyon jót tett a csapatodnak és a te játékodnak is.
Igen jók a kémjeid, valóban posztot váltottam, de valójában én már játszottam a középpályán. U17 koromban végül is ott szerepeltem sokáig, de aztán kellett egy balbekk a válogatottnak és ott ragadtam. Aztán a svéd klubom is így igazolt le. Tavaly ősszel volt egy edzőváltásunk. Én akkor sérült voltam, és ahogy kezdtem visszatérni, az új edzőnk az edzéseken már a középpályára tett be. Dicsérte a játékomat, a passzaimat, és ahogyan látok a pályán, így aztán egy mérkőzésen is ott találtam kaptam lehetőségeket. Jól is érzem magam itt, sokat vagyok játékban, többet tudok hozzátenni a támadásépítéshez.

Valójában nagyon tetszik és élvezem is ezt az új szerepkört. A válogatottban maradtam a baloldalon az utolsó mérkőzésünkön, Ukrajna ellen például balszélsőként játszottam.

Álmok és célok

Ha Csiki Annával beszélgetünk öt év múlva, hogy gondolod, hol leszel a karrieredben? Mi a terved?
2023 decemberéig van szerződésem a mostani klubommal, de ugye tudjuk, a labdarúgásban sosem lehet tudni, mit hoz a jövő. Ahogy mondtam is, jól érzem magam kint, a tervem az, hogy kitöltöm a szerződésemet a jelenlegi klubomnál. Utána meglátjuk hogyan alakul a pályafutásom. Én azért vagyok kint külföldön, mert vannak álmaim, amelyeket igenis szeretnék elérni. Ha ezek nem lennének, maradhattam volna a Fradiban, a kényelmes komfortzónámban és itthon jól ellenék. Most 22 éves vagyok, remélem, van még még 13-14 év aktív pályafutás a lábamban.

Ha nem is öt év múlva, de ha tíz év múlva kérdezel, és akkor majd elmesélhetem neked, hogy egy olyan csapatban játszottam, amelyikkel pályára léphettem a Bajnokok Ligája döntőjében, akkor azt hiszem, elégedett leszek a pályafutássommal. Akkor egy ötéves kislány álma valóra válik azzal, hogy focistaként egy nagy csapatban nagy torna döntőjében játszhat.

Csiki Anna eddig 24 alkalommal ölthette magára a magyar A-válogatott mezét.
Csiki Anna eddig 24 alkalommal ölthette magára a magyar A-válogatott mezét.

Kezdődik a női Európa-bajnokság, sok északi csapattal természetesen. A világranglista második helyezett svéd csapatról mit tudhatunk?
2019-es vb-n harmadik, a 2021-es olimpián a második volt, ha ezt a sormintát folytatja, akkor az aranyérem következik ezen az Európa-bajnokságon. Nagyon jó a csapat külföldön játszó rutinos játékosokkal és erős kerettel. Svédországot tartom az Eb egyik favoritjának, és nyilvánvalóan neki szurkolok. Vannak csapattársaim is a keretben, beszélgetek velük, jó a hangulat, szóval azt gondolom, van esélyük a végső győzelemre.

Női Európa-bajnokság sajnos a magyar válogatott nélkül

Várod-e az Eb-t? Nézed majd a meccseket?
Nagyon várom, igen, nézni fogom. A női labdarúgás történetének legnagyobb tornája lesz. Az, hogy Anglia rendezi már maga egy rangot ad. A női labdarúgás hazájában az utóbbi években nagyon sok pénzt fektettek be a sportágba..

Miért ajánlanád olvasóinknak, hogy ők is nézzék a női foci Eb-t?
Nagy sokat fejlődött az utóbbi időben a női labdarúgás. Európai topklubok csapatai sok pénzt fektettek be, ezért a játékosok és a válogatottak is hihetetlen népszerűségre tettek szert. A svéd női válogatott Instagramja több mint 160 ezer követőnél jár, míg az egész MLSZ-é 110 ezernél.
A fejlődés miatt óriási az érdeklődés Skandináviában a női foci iránt. Sajnos otthon még mindig be vagyunk skatulyázva, hogy ez női foci, emiatt az is megesett velünk, hogy az idegenbeli vb-selejtezőnkről semmilyen közvetítés nem volt. Remélem, aki szereti a labdarúgást, az leül a mérkőzéseket megnézni.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: bkhacken.se