KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

Tíz ok, amiért érdemes lesz nézni a női labdarúgó Európa-bajnokságot

Július 6-án, Angliában megkezdődik a női labdarúgó Európa-bajnokság. Honlapunk szerkesztősége és vendégszerzőnk, Gallai Bence a MoneyBall Facebook oldal szerkesztőjének segítségével találtunk tíz nyomos indokot arra, hogy miért is lesz érdemes nézni a tornát!

A női labdarúgó Európa-bajnokság sztárjai.
A női labdarúgó Európa-bajnokság sztárjai.
Ez lesz a legrangosabb futballesemény a nyáron

A normális kerékvágás szerint most egy férfi focivébé zajlana éppen, de mivel idén ez a Közel-Keleten, Katarban lesz, ezért az időjárásra való tekintettel kivételesen télen kerül majd megrendezésre. Így a hamarosan induló női Európa-bajnokság lesz az idei nyár slágereseménye

Az elmúlt évek legkiemelkedőbb sztárjai mind ott lesznek a pályán

A női labdarúgás talán most éli eddigi történetének fénykorát (bár még bőven emelkedő ágban van). Ennek köszönhetően a legnagyobb sztárjait nem a történelemkönyvekben, hanem most a pályán kell keresni. Az UEFA által az év női labdarúgója díjjal jutalmazott játékosok közül öten is ott vannak az idei mezőnyben: Ada Hegerberg (2016), Lieke Martens (2017), Pernille Harder (2018 és 2020), Lucy Bronze (2019) és Alexia Putellas (2021). Az eddig mindössze három alkalommal kiosztott Aranylabdából is a Hegerberg, Putellas páros birtokol egyet-egyet

Átlagosan több gól születik, mint a férfi tornákon

Megvizsgáltuk a legutóbbi 12 legrangosabb nemzetközi tornát (a férfiaknál és a nőknél is a legutóbbi 3 Eb-t, és a legutóbbi 3 VB-t). Ez alapján pedig egy több mint 500 meccses mintából rajzolódik ki, hogy a női tornákon meccsenkénti átlagban több gól (2,66) születik, mint a férfiak (2,5) esetében. Ha csak a világbajnokságokra szűkítjük a keresést, akkor még nagyobb a különbség (2,78 vs 2,52) a hölgyek javára. Ennek két fő oka is lehet. Az egyik, hogy a nőknél egyelőre viszonylag nagyobb a minőségbeli különbség az elit válogatottak, és a középmezőny, vagy az elmaradottabb nemzetek között, így gyakrabban láthatunk sokgólos meccseket. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne születnének meglepetésszerű eredmények.

A másik ok pedig a kapusok termetében is keresendő. Az anatómiából adódóan a hölgyek között nincsenek olyan nagydarab kapusok, mint a férfiaknál, így a kapunak értelemszerűen egy kisebb felületét tudják csak lefedni. Ezért néha lassabban, vagy egyáltalán nem érnek oda 1-1 nagyon a sarokra, vagy a kapu felső részébe érkező lövésre.

A 2021-es férfi Eb-n a kezdő kapusok átlag magassága 191,2 centiméter volt, míg a hölgyek mostani mezőnyében ez a szám mindössze 174,9. A férfi mezőny legalacsonyabbja, Yann Sommer (183 cm) is magasabb az összes női kapusnál, a Bayern München izlandi portását, Cecilia Runarsdottirt (188 cm) leszámítva. Mindez nagy mértékben kedvez a távoli lövéseknek, és a látványos bombagóloknak.

Könnyen lehet, hogy olyan csapat nyeri az Eb-t, akinek ez korábban még soha nem sikerült

Franciaország és Spanyolország sem nyert még soha Európa-bajnokságot, most mégis esélyesként indul. A két nemzet a klubszinten a legnagyobb elithez tartozó csapatokból, a Lyonból és a Barcelonából építkezhet, akik idén egymással játszották a BL-döntőt – a válogatottak pedig igyekeznek átültetni a klubszintű sikereket a nemzeti csapatokba is.

Az esélyesek közé sorolható még Dánia, vagy a házigazda Anglia is, akik korábban jártak már Eb-döntőben, de nyerniük még nem sikerült. Minden korábbinál nagyobb esély mutatkozik rá, hogy idén akár egy újonc győztest is avathatunk.

„Fedezd fel magad!”

Imádjuk, hogy a férfi labdarúgás legmagasabb szintjén gyakorlatilag minden adat azonnal elérhető. A női fociban talán pont az lehet vonzó, hogy „menekülőt” nyújt a hatalmas zaj közepette. A hölgyek terepe még mindig felfedezésre vár, főleg, ha valaki először tér át a férfi labdarúgásról. A külső narratíváktól lecsupaszítva, 100%-ig a játékon lehet a fókusz.

Igazi egyéniségekkel találkozhatunk majd. Fotó: The Analyst
Igazi egyéniségekkel találkozhatunk majd. Fotó: The Analyst
Igazán népszerű játékosokat láthatunk.

Példaképek és igazi véleményformáló játékosok a válogatottakban. Reklámarcok és magazin címlapfotókon szereplő, több százezres, esetleg milliós Instagram-követőkkel rendelkező játékosokat láthatunk. Népszerűségükkel a szövetségeik Social Media felülete is rendkívüli interakciókat bonyolítanak le, és jó hatást gyakorolnak akkor, amikor a jövendőbeli utánpótlást, vagy a szurkolókat, szponzorokat kell megszólítani. Új kedvenc csapatokat, játékosokat ismerhetünk majd meg!

Angliában lesz az EB, a futball hazájában

…és ez már magába foglalja azt, hogy érdemes lesz leülni a tv elé! Remek stadionokban lesznek a mérkőzések, feltehetően a szurkolókra nem lehet majd panasz, a jó hangulat garantált lesz! A cikkünk keletkezésekor már több mint félmillió jegyet értékesítettek a szervezők!

Aki szereti a labdarúgást az leül a mérkőzéseket megnézni

Mondta Csiki Anna (a vele készült interjúnkat hamarosan olvashatják a honlapon – a szerk.) magyar válogatott labdarúgó arra kérdésünkre, miért is nézzük a női labdarúgó Európa-bajnokságot. Igazat kell adjunk neki, mert aki szereti a labdarúgást, az leül a tévé elé, és megnézi a mérkőzéseket, függetlenül attól, férfiak vagy nők játszanak.

Anna felhívta a figyelmünket arra is, hogy aki női vízilabdát vagy kézilabdát néz, az sosem hasonlítja össze a fiúkkal az ő szintjüket, és azt kéri, ne tegyék a labdarúgásban sem, hiszen természetes az, hogy mint nők, fizikálisan nem tudnak olyanok lenni, mint a férfiak. De ahogy mondta honlapunknak, a legszínvonalasabb Eb elé nézünk, ezért is lesz érdemes nézni a mérkőzéseket.

Szép gólok, passzok és cselek a felkészülési mérkőzéseken.

Biztos vagyok benne, hogy remek egyéni megoldásokat láthatunk majd. Szép gólokat, passzokat, cseleket, és nem utolsó sorban remek meccseket is majd az ikonikus stadionokban! Nemcsak a felkészülési mérkőzések adnak számunkra optimizmusra okot, hanem látva játékosok technikai képességét, az vetekszik a férfiakéval.

A nemzetközi média is rekord nézettségre számít

Minden jel arra mutat, hogy nézettségi csúcsot dönt majd a női labdarúgó Európa-bajnokság. A nemzetközi sajtó természetesen nagy terjedelemben foglalkozik majd az Eb-vel, így biztosak lehetünk benne, hogy közelebb hozzák számunkra a csapatokat, játékosokat a torna ideje alatt.

Magyarországon a mérkőzéseket az M4 Sport is közvetíti!

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: The Analyst