KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Vjahirjeva szerződtetése vihart kavart a háború árnyékában

Hat évvel ezelőtt még Vlagyimir Putyin ünnepelte a 27 éves orosz válogatott kézilabdázót, Anna Vjahirjevát, aki a csütörtökön szerződött a Rosztov-Dontól a norvég Vipershez. Vjahirjeva átigazolás felélénkítette a vitát arról, hogy szabad-e orosz játékost alkalmazni, míg a legendás edző, Jevgenyij Trefilov markáns véleményt is megfogalmazott.

Vladimir Putin és Anna Vjahirjeva 2016-ban. Fotó vg.no / Kremlin.ru
Vladimir Putin és Anna Vjahirjeva 2016-ban. Fotó vg.no / Kremlin.ru

A Vipers csütörtökön jelentette be, hogy a Rosztov-Don játékosa a következő szezonban Kristiansandban játszik. Ole Gustav Gjekstad edző szerint ez egy kemény folyamat eredménye, a tárgyalásokba ugyanis egyeztetés szintjén bevonták a Norvég Kézilabda Szövetséget, a legnagyobb szponzorokat, sőt, még a helyi politikusokat is.

„Lehet, hogy sokféle nézet van, de úgy érezzük, megerősítették, hogy jól döntöttünk. Nem bíztunk a saját véleményünkben” – hangsúlyozta Gjekstad a Vg.no portálnak.

Az edző természetesen örül a játékos érkezésének, akit világ egyik legjobb játékosának tart.

“Anna több poszton használható játékos, akinek extrém egyéni képességei vannak. Ezen kívül jó szeme van a játékhoz igazi csapatjátékos.”– mondta a Vipers vezetőedzője a csapat honlapján.

A Norvég Helsinki Bizottság főtitkára, Berit Lindeman szerint egyértelmű, hogy különbséget kell tenni a hétköznapi oroszok és Putyin rezsimje között.

„A Vipers helyesen döntött, hiszen Vjahirjeva csak egy norvég klub játékosa” – mondta.

A helyi kézilabda-szövetség elnöke, Kare Geir Lio megerősítette mindezt. Hozzátette, hogy a sport és a kézilabda csak az orosz rezsimmel szemben áll, nem egyének ellen küzd. Szerinte magánszemélyekkel rosszul bánni azért, amiért a rezsim felelős nagyon veszélyes lenne.

A norvég lap szerint a helyzet azonban változhat, ha az olimpiai bajnok Vjahireva úgy dönt, pályára lép az orosz válogatottban. Oroszországot egyelőre kizárták mindenhonnan, a november 4-én rajtoló Európa-bajnokságon sem lehet ott.

A jobbátlövő – aki áprilisban még szerepelt a válogatottban egy moszkvai tornán – átigazolását az orosz kézilabdaelnök, Szergej Siskarov is támogatja.

„Ne felejtsük el, hogy Vjahirjeva továbbra is az orosz válogatott játékosa, akit még látni fogunk edzőtáborokban és versenyeken” – mondta.

Ole Gustav Gjekstad azonban nem biztos abban, hogy a Vipers játékosa ott lesz a nemzeti csapatban.

„Az orosz válogatottnak most semmi feladata, az előzetes párbeszéd pedig arról szólt, hogy Anna most a Vipers játékosa.”

A Helsinki Bizottság főtitkára, Berit Lindeman szerint a helyzet bonyolódna, ha a játékos pályára lépne válogatottjában is, míg a Norvég Sportszövetség kommunikációs menedzsere, Finn Aagaard szerint a válogatottban egy sportolót nagyon gyorsan felhasználhatnak Putyin rezsimjének propagandacéljaira.

„A nemzetközi sportágakban ma már egyetértés van abban, hogy orosz csapatok és válogatottak nem vesznek részt nemzetközi versenyeken. Ez összhangban van a sporttestület döntésével” – tette hozzá.

A Norvég Sportszövetség nem is vizsgálta Vjahirjeva átigazolását, ahogy az se merült fel Ukrajna februári megtámadása óta, hogy a Bodö / Glimt orosz kapusa, Nyikita Haikin védhet-e a továbbiakban.

A szervezet szerint egyértelmű különbség van aközött, hogy a Putyin-párti Alekszandr Bolsunov, aki öt érmet (közte három aranyat) nyert sífutásban a pekingi téli olimpián az orosz válogatottat képviseli-e, míg Vjahirjeva a Vipers rózsaszín mezében kézilabdázik.

Oroszországban az átigazolást heves kritikák érték. Köztük volt a legendás kézilabdaedző, Jevgenyij Trefilov is, aki szerint Vjahireva lépése nem volt szép.

„Ha a norvég klub egy Katrine Lunde szintű játékost maradásra kért volna, akkor biztosan nem igazolt volna Oroszországba vagy Romániába, hanem otthon maradt volna” – célzott arra, hogy a klasszisnak Oroszországban lenne a helye.

Kiemelt kép: SUSANA VERA / Reuters