KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

A semmiből nőtt európai élcsapattá a finn női futballválogatott

Július 6-31-e között Anglia nyolc városának tíz helyszínén rendezik a 13. női labdarúgó Európa-bajnokságot. A 16 csapatos tornán az észak-európai válogatottak mindegyike képviselteti magát. Ebben a cikkünkben ezúttal egy meglepetésre készülő csapat, a finn női labdarúgó-válogatott mutatkozik be.

Mosolygós lányok alkotják a finn női labdarúgó-válogatott keretét. Fotó: UEFA.com
Mosolygós lányok alkotják a finn női labdarúgó-válogatott keretét. Fotó: UEFA.com

2004-ben nagy meglepetés okozott a finn női labdarúgó-válogatott, amely addig csetlett-botlott csak az Európa-bajnoki selejtezőkön, és ha a kvalifikáció során nem végzett az utolsó helyen, és eljutott két győzelemig, már fej fölött tapsolt mindenki.

A 2005-ös Eb előtt azonban történt valami, a Michael Käld vezette válogatott ugyanis megtáltosodott. Pedig a keretet hat, Svédországban légióskodó játékos mellett csak hazai ligában szereplők alkották, mégis sikerült három győzelemmel, négy döntetlennel és egy vereséggel csoportharmadikként zárni, és eljutni a playoffig.

Ott aztán az oroszokat a hazai 1-0 után idegenben 3-1-re verték, és máris történelmük első Eb-részvételét ünnepelhették. De ezzel nem volt vége a csodának, hiszen a nyolccsapatos kontinenstornán az elődöntőig jutott, ahol a későbbi győztes németek állították meg. A torna egyik legjobbja pedig a középpályás Anne Mäkinen volt.

Megleptetésre készülnek

Hogy a siker nem a véletlen műve volt, azt 2009-ben egy Eb-negyeddöntővel ismét bizonyította a csapat, de 2013-ban sem játszott alárendelt szerepet, ha az olaszok vagy a dánok elleni döntetlen helyett egyik meccset megnyeri, simán továbbjutott volna a csoportjából.

A 2017-es Eb-ről hajszállal maradt le. A selejtezőben ugyanúgy 13 ponttal végzett, mint a portugálok, de az egymás elleni eredmény tekintetében a rivális vívhatott playoff-csatát és jutott ki végül a tornára.

Az idei Eb selejtezőin azonban nem ismert kegyelmet a svéd Anna Signeul irányította csapat, hiszen veretlenül zárt, hét győzelem mellett mindössze egy döntetlent engedett. Ugyan a vb-selejtezőkön nem ment ilyen jól, de ott is áll még a zászló, és elképzelhető, hogy története során először kijut a világ legrangosabb tornájára.

De hogy mi lesz az Eb-n? A spanyolokkal, a dánokkal és a németekkel szemben teljesen esélytelennek tartják a csapatot, bár a szakma szerint a Tottenham kapusára, Tinja-Riikka Korpelára, a Portland Thorn védőjére, Natalia Kuikkára és a Juventus hátvédjére, Tuija Hyyrynenre érdemes lesz odafigyelni.

A Real Sociedad támadója, Sanni Franssi 10 góllal és hét gólpasszal nagy szezont futott Spanyolországban, de a tapasztalt csatár, Linda Sällström találataira is szükség lesz, ő a selejtezőben 10 gólt szerzett – ennél többre csak a belga Tine De Caigny (12) volt képes.

A finnek kerete

Kapusok: Katriina Talaslahti (Fleury 91), Anna Tamminen (Hammarby), Tinja-Riikka Korpela (Tottenham).
Védők: Elli Pikkujämsä (KIF Örebro), Tuija Hyyrynen (Juventus), Emma Koivisto (Brighton), Anna Auvinen (Sampdoria), Nora Heroum (Lazio), Natalia Kuikka (Portland Thorns), Anna Westerlund (Aaland United).
Középpályások: Ria Öling (Rosengard), Olga Ahtinen (Linkoping), Emmi Alanen (Kristiandstad), Essi Sainio (HJK) Eveliina Summanen (Tottenham).
Csatárok: Adelina Engman (Hammarby), Sanni Franssi (Real Sociedad), Juliette Kemppi (IFK Kalmar), Amanda Rantanen (KIF Örebro), Jutta Rantala (Vittsjö), Jenny Danielsson (AIK), Heidi Kollanen (KIF Örebro), Linda Sällström (Vittsjö).

A finnek csoportmérkőzései:
Július 8., péntek
17.00: Spanyolország – Finnország

Július 12., kedd
17.00: Dánia – Finnország

Július 16., szombat
20.00: Finnország – Németország

A torna csoportbeosztása:
A csoport:
Anglia, Ausztria, Norvégia, Észak-Írország
B csoport: Németország, Dánia, Spanyolország, Finnország
C csoport: Hollandia, Svédország, Svájc, Portugália
D csoport: Franciaország, Olaszország, Belgium, Izland

Kapcsolódó tartalom: