KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Bemutatkozik az Odense Handbold: Irányítók és az edző

A karácsonyi szünet alkalmával ezúttal az Odense Handbold csapatáról készítettünk egy összeállítást. A Team Esbjerghez hasonlóan, az Odensét is öt részben fogjuk bemutatni posztok szerint. Ebben az ötödik részben az irányítókat és az edzőt mutatjuk be.

5. Trine Pedersen
Trine Pedersen Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Trine Pedersen
Nemzetiség: dán
Születésnap: 1993. május 3.
Életkor: 29év
Magasság: 170 cm
Lövőkéz: Jobb
Poszt: Irányító

Trine Pedersen születési nevén: Trine Dalgaard Fomsgaard Knudsen a férjezett nevét a Pedersent használja. De ne lepődjünk meg, ha néhány cikkben Knudsenként hivatkoznak rá. A Horsensben kezdett el kézilabdázni, majd több élvonalbeli klubnál is megfordult. Skanderborg, Silkeborg, Fredericia, Holstebro után 2021-ben érkezett az Odenséhez. Ez egy nagy előrelépés volt számára, mert az volt az álma, hogy a Bajnokok Ligájában játszhasson.
Előző klubjaiban a csapata húzó embere volt, a legjobb volt gólpasszok és gólok tekintetében egyaránt. Az Odensében viszont már nehezebb dolga van, feltéve, ha a csapattársai egészségesek.
A válogatottba még nem sikerült bekerülnie, de egy jó szereplés az Odensével meggyőzheti a szövetségi kapitányt.

9. Larissa Nusser
Larissa Nusser Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Larissa Nusser
Nemzetiség: holland
Születésnap: 2000. február 8.
Életkor: 22 év
Magasság: 175 cm
Lövő kéz: Jobb
Poszt: Irányító

Az Odense Handbold csapatát bemutató sorozatunk ötödik holland játékosa Larissa Nusser. 18 évesen döntött úgy, hogy külföldön folytatja pályafutását, és a Köbenhavn csapatához szerződött. Gólpasszaival már ekkor is kitűnt a csapatból, pedig Mie Rej volt a csapattársa. A 2020/21-es idényben a Liga második legtöbb gólpasszát osztotta ki, így nem ért senkit meglepetésként, hogy az Odense leigazolta.
A 2021/22-es szezon is elég jól indult számára, de májusban olyan súlyos térdsérülést szenvedett, hogy azóta se tudott pályára lépni.
A válogatottban is remekült szerepelt. 2019-ben ezüstérmet szerzett az ifjúsági EB-n, majd még ugyanebben az évben VB aranyérmet szerzett Japánban.

68. Helena Elver
Helena Elver Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Helena Elver
Becenév: Elvis, Elle
Nemzetiség: dán
Születésnap: 1998. március 1.
Életkor: 24év
Magasság: 168 cm
Lövő kéz: Jobb
Poszt: Irányító

Helena a Hellerup csapatában kezdett el kézilabdázni, majd a Gudme és az Aarhus csapatához került. Onnan érkezett Odensébe 2020-ban. Karrierjét folyamatosan sérülések hátráltatják. 2021-ben 23 évesen már a harmadik keresztszalag sérülését szenvedte el. De nem adja fel, és bízik benne, hogy ez a hármas szám szerencsét hoz neki. November 27. – én sikerült visszatérnie a sérüléséből, ami remélhetőleg nem fogja már többet akadályozni.
A dán U17-es válogatottal 2015-ben EB aranyérmet nyert, és a torna MVP – je lett. 2016-ban pedig VB ezüstérmet nyertek.
A felnőtt válogatottnál a 2019 VB – re utazó bővebb keret tagja volt, de végül nem került be az utazó keretbe. A 2020-as EB-re bekerült Jesper Jensen utazó keretébe, de a sérülése miatt nem vehetett részt a tornán.

90. Mie Rej Frahm
Mie Rej Frahm Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Mie Rej Frahm
Becenév: Rej
Nemzetiség: dán
Születésnap: 1990. február 2.
Életkor: 32év
Magasság: 168 cm
Lövő kéz: Jobb
Poszt: Irányító

Mie Rej (civilben ügyvéd) Koppenhágában született és Ajax Köbenhavn csapatában kezdte ifjúsági karrierjét. Felnőtt karrierjét az FCK majd a Roskilde csapatában folytatta, majd két évre Svédországba szerződött a H65 Höör csapatához. Utolsó mérkőzésén keresztszalag szakadást szenvedett. Ezután visszatért Dániába a Köbenhavn Handbold csapatához. Olyan jól sikerült a felépülése, hogy a 2016/17 – es szezonban a csapata legjobb gól szerzője lett. Megelőzve akkori csapattársát Anne Mette Hansent is.
2020. decemberében érkezett az Odenséhez, ahol az első fél szezonja elég jól sikerült. A következő szezonokban viszont a sérülések újra megakadályozták abban, hogy egy teljes szezont végig játsszon.
A sérülések a válogatott karrierjére is nagy hatással voltak. A 2021-es VB-n az első mérkőzésen a Tunézia ellen aratott 34-16-os győzelem alkalmával megsérült. A sérülése olyan súlyos volt, hogy nem tudta folytatni a VB-t és Michala Möller vette át a helyét.
A novemberi EB előtt pedig a csapathirdetés napján sérült meg, így az EB-n sem vehetett részt.

Ulrik Kirkely
Ulrik Kirkely Fotó/Kiemelt kép: odensehaandbold.dk

Név: Ulrik Kirkely
Nemzetiség: dán
Születésnap: 1972. január 5.
Életkor: 50 év
Poszt: Vezetőedző

Ulrik Kirkely mint játékos a GOG, Gudme és a Tved csapatait erősítette. Utóbbinál kezdte edzői karrierjét. Ezután a Gudme, a Team Sydhavsoerne csapataihoz került. Első női klubcsapata a KIF Vejen volt. Majd vezetőedző lett a Bahreini férfi válogatottnál, később a Szaud- Arábiai férfi válogatottnál is. Mindkét csapatot a VB részvételig sikerült vezetnie.
2012. szeptember 1 -jén a dán női válogatott másodedzője lett, ettől a posztjától 2015 januárjában vált meg, hogy az első osztályú Randers HK csapatának edzője legyen. A 2015-16-os szezonban a HC Odense edzője, 2016 nyarától – Jan Pytlick segítőjeként – a másodedzője lett.
Emellett elvállalta a japán női válogatott vezetését, és 2017-ben és 2018-ban ezüstérmet szerzett az Ázsia-bajnokságon. 2017-ben a 16., két évvel később a 10. lett a világbajnokságon. Tavaly az olimpiai 12. hellyel búcsúzott, igaz, addigra már az Odense kispadján (is) ült. Irányításával a klub 2021-ben és 2022-ben dán bajnokságot, 2020-ban pedig Dán Kupát nyert.

Ez év decemberében pedig bejelentették, hogy Ulrik Kirkely lesz a Győr vezetőedzője a 2023/24-es szezontól.

Szerző: Gál Sándor / Dániasport.hu

Kapcsolódó tartalom: