KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Dán női kézilabdacsapatok anyagi helyzete a 2021/22-es szezonban

A dán női kézilabdacsapatok anyagi helyzetét mutatja be a steenhouman.com dán internetes portál, ahol megtudhatjuk a női klubok költségvetését a tavalyi, 2021/22-es szezonból. A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány diagramot, arról, hogy milyen anyagi helyzetben voltak a dán női kézilabda klubok.

A csapatok sportsikereit 70%-ban a pénzügyeinek tudható be.

Mielőtt rátérnénk annak elemzésére, hogy a 70%-ról szóló tézis valóban meghatározza-e a helyezést, tekintsük át a dán női kézilabda gazdaságát a 2021/22-es szezonban. Felhívnánk a figyelmet, hogy az adatok nem teljesen pontosak!

Bevételek:

Csak egy klub mutatta meg a forgalmát nyilvánosan, a többiek ezt nem tették közzé, amihez alapvetően joguk is van. Ezért a következő ábra egy becslés, a klubok beadott éves beszámolóban szereplő információi alapján. (A Skanderborg nem hozta nyilvánosságra az adatokat, mivel azok az egész egyesület számláinak részét képezik. A Randers csődbe ment, róla ezért nincs adat.)

Látható a legtöbb forgalommal a Team Esbjerg rendelkezett tavaly: 18,2 millió dán korona azaz 2,4 millió euró forgalmat realizáltak.

A dán női kézilabda klubok bevételei a 2021/22-es szezonban. Diagramm: Steenhouman.com
A dán női kézilabda klubok bevételei a 2021/22-es szezonban. Diagramm: Steenhouman.com

Éves eredmények:

Összességében az látható, hogy a dán női kézilabdaklubok 20,3 milliós hiányban vannak.

Éves eredmények. Diagramm: Steenhouman.com
Éves eredmények. Diagramm: Steenhouman.com
Vagyon

A vagyont az éves számviteli törvény a következőképpen határozza meg:

Olyan erőforrások, amelyek múltbeli események eredményeként a vállalat ellenőrzése alatt állnak, és amelyekből a jövőben várható gazdasági előnyök származnak a vállalatnak. Ezek lehetnek különféle eszközök, amelyek együttesen a klub eszközeit képzik. Pl: csapat értéke.

Lehetnek tárgyi eszközök, ingatlanok, vagy forgóeszközök és bevételt erősítő kint lévő követelések is.

Saját tőke
A dán női kézilabda klubok saját tőkéje.2021 /2022 -es szezon. Fotó: Steenhoumna.com
A dán női kézilabdaklubok saját tőkéje.2021 /2022 -es szezon. Fotó: Steenhoumna.com
Alkalmazottak száma:

Ennyi a főállású alkalmazott, ideértve azt is, ha két alkalmazott van fél munkaidőben, az egynek számít. Azaz két fél profi játékos lehet egy alkalmazott az ábrán. Az Odense nem hozta nyilvánosságra a beszámolójában az alkalmazottak számát. A Skandeborg teljesen amatőr, de igaz ez az Ajax Köbenhavn csapatára is. (itt leginkább költségtérítést fizetnek – a szerk). Az utóbbi klub esete érdekes, hiszen egy fő áll a klub fizetési listáján, annak ellenére a 2021/22-es szezonban 16 ponttal lettek alapszakasz 10. helyezettek.

A klub alkalmazottai.
Átlagfizetés

Ez vonatkozik az alkalmazottakra, a játékosokra, az edzőkre, az adminisztrációra és a menedzsmentre is! Az Odense Handball vezeti a listát az évi 694 ezer koronás éves bruttó fizetéssel.

Átlagfizetések a kluboknál.
Átlagfizetések a kluboknál.
Adósság

A klubok adóssága nem újkeletű és egy klub számára nem feltétlenül jelent problémát az adósság. Az a fontos, hogy milyen a kamatteher mellett milyen feltételek nehezednek a klubra, illetve hogy kinek tartoznak.

Klubok adósságai millió dán koronában feltüntetve.
Klubok adósságai millió dán koronában feltüntetve.

Összefüggés a helyezés és a személyi költségek között

dán női kézilabda: Összefüggés a helyezések és a klubok személyi költsége között (Vízszintes, helyezés)
dán női kézilabda: Összefüggés a helyezések és a klubok személyi költsége között (Vízszintes, helyezés)

A csapatok sportsikereit 70%-ban a pénzügyeinek tudható be, ahogy ezt a cikk elején is írtuk. Pontosabban 78%-ban egyezik az eredményességgel. Tehát megközelítőleg egyeznek a klubok helyezései és a személyi költségeik. Kisebb eltérések vannak, a legpozitívabb példa az Ajax Köbenhavn és a Skandeborg, amelyek évről évre felül teljesítenek, illetve az évek során sok játékost adtak több ligaklubnak, valamint az A-válogatottnak is. (pl: Anne Mette Hansen)

Kapcsolódó tartalom: