KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Egykori szövetségi kapitányt igazolt a Győri ETO kézicsapata

Szinte napra pontosan egy hónappal azután, hogy Ambros Martín jelezte, a nyáron távozik a Győri ETO kispadjáról, a magyar kézilabdacsapat bejelentette, hogy ismét külföldi edzőt szerződtetett. Arról lehetett hallani, hogy északról jöhet az utód, Ulrik Kirkely neve azonban nem igazán volt benne a köztudatban.

Ulrik Kirkely a Győri Audi ETO KC vezetőedzője lesz a nyártól. Fotó / Kiemelt kép:  Odense Haandbold.
Ulrik Kirkely a Győri Audi ETO KC vezetőedzője lesz a nyártól. Fotó / Kiemelt kép: Odense Haandbold.

„Hihetetlenül boldog vagyok az Odense Handball tagjaként, és elégedett a lányokkal, a vezetőséggel és mindenkivel a klubban. Tisztában voltam azzal, hogy ha a női kézilabdában folytatom, akkor egyszer magasabb szintre lépek klubnál vagy válogatottnál. Ezt az ajánlatot nem én kerestem, hirtelen jött, alaposan átgondoltam, és nem tudtam nemet mondani. Most az lesz a feladatom, hogy továbbra is teljes mértékben arra koncentráljak, hogy az Odense jó tavaszt produkáljon mind a dán bajnokságban, mind a Bajnokok Ligájában és remélhetőleg újabb címet szerezzek a klubnak” – nyilatkozta Kirkely az Odense honlapján.

A sportigazgató Trine Nielsen nagyon sajnálta, hogy az edző a nyáron távozik, hiszen nagyszerű munkát végez a klubnál. Ennek ellenére örül a nagyszerű lehetőségnek, amire a szakember már nagyon várt.

„Biztos vagyok benne, hogy kitűnő benyomást fog tenni Győrben – akárcsak itt, Odensében. Egy pillanatig sem kételkedem abban, hogy a szezon hátralévő részében a kézilabda iránti teljes szeretetét beleteszi a projektünkbe. Számunkra most a piac feltérképezése a feladat, hogy megtaláljuk a megfelelő edzőt. Olyat, aki segíthet abban, hogy az Odense még közelebb kerüljön az álmaihoz. Meggyőződésem, hogy jövő nyáron olyan edzőnk lesz, aki a csapattal együtt kész keményen dolgozni.”

A Győri Audi ETO KC új edzője dolgozott már magyar játékossal edzői pályafutása során, most Kurucz Orsolyát kérdeztük, aki 2011 őszén a KIF-Vejen csapatánál volt a játékosa.

“Örültem, amikor meghallottam a hírt és nagyon nem is lepődtem meg rajta. Nagyon jó munkát végez az Odense csapatánál. Nemrég meg is látogattam az edzésüket, amikor a Bukarest ellen készültek, illetve a nyáron is találkoztunk egy edzőmérkőzésen Dániában. Úgy gondolom, Ulrik, becenevén Spaane, jól ért a játékosok nyelvén, megfontolt és jól kezeli a kisebb-nagyobb krízishelyzeteket. Kiválóan kommunikál, egy megértő edző, akihez lehet bizalommal fordulni amellett hogy tud igen határozott is lenni. A mérkőzéseken több taktikai elemet is szívesen alkalmaz, kíváncsian várom, milyen stílusban fog játszani az új csapata. Gratulálok a feleknek és remélem, sok sikerben lesz részük a közös munkájuk során.”

Világbajnoki, olimpiai és BL-tapasztalat

Az 50 éves Ulrik Kirkely játékosként legmagasabb szinten a GOG Gudmében szerepelt, edzőként pedig alacsonyabb osztályban kezdett, dolgozott a harmadosztályú Gudme HK, a második ligás Tved és Team Sydhavsöerne férficsapatainál, illetve a Faaborg HK másodosztályú női együttesénél.

Szintet 2009-ben lépett, amikor Mik Hagenbo lett a bahreini férfiválogatott szövetségi kapitánya, és asszisztensként Kirkelyt is magával vitte. Az akkor 37 éves szakember akkor már komoly elismertségre tett szert tehetséggondozásban, a dán U18-as férfiválogatottal részt vett a tamperei ifjúsági olimpián is, ahol másodikak lettek.

Bahreinben így megkapta az U16-os és az U18-as válogatottakat is, majd Hagenbo távozásával átvette a felnőtt csapatot és a 2010-es Ázsiai Kupán – története során először – döntőbe vezette az együttest, és az ezüstérmével kvalifikálta magát a 2011-es svédországi világbajnokságra.

A bahreini politikai zavargások miatt 2011 májusában lemondott és a 2011-12-es szezontól a dán első osztályú KIF Vejen edzője lett. De ne múltak el nyomtalanul a közel-keleti évek, 2011 novemberében ismét távozott Dániából, ezúttal a szaúd-arábiai férfiválogatott irányítását vette át.

2012. szeptember 1 -jén a dán női válogatott másodedzője lett, ettől a posztjától 2015 januárjában vált meg, hogy az első osztályú Randers HK csapatának edzője legyen. A 2015-16-os szezonban a HC Odense edzője, 2016 nyarától – Jan Pytlick segítőjeként – a másodedzője lett.

Emellett elvállalta a japán női válogatott vezetését, és 2017-ben és 2018-ban ezüstérmet szerzett az Ázsia-bajnokságon, 2017-ben a 16., két évvel később a 10. lett a világbajnokságon. Tavaly az olimpiai 12. hellyel búcsúzott, igaz, addigra már az Odense kispadján (is) ült. Irányításával a klub 2021-ben és 2022-ben dán bajnokságot, 2020-ban pedig Dán Kupát nyert.

Kapcsolódó tartalom: