KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

„Aki azt mondja, nem érzi a nyomást, hazudik”

Nagy feladat vár a 38 éves Michael Apelgrenre, aki váratlanul csöppent bele a svéd férfi kézilabda-válogatott szakmai stábjába a január 11-29-i, svéd-lengyel közös rendezésű világbajnokságra.

A svéd férfi kézilabda-válogatott Budapesten nyert Európa-bajnokságot: Fotó /Kiemelt kép: handbollslandslaget.se
A svéd férfi kézilabda-válogatott Budapesten nyert Európa-bajnokságot: Fotó /Kiemelt kép: handbollslandslaget.se

Svédország év elején megnyerte az Európa-bajnokságot Budapesten, ezek után meglepetésként hatott, hogy néhány hónappal később a szövetség megköszönte a másodedző Martin Boquist munkáját.

Igazából komolyabb indoklás sem hangzott el, a szövetség csak annyit jelzett, hogy a fejlődési ívet szeretnék kicsit „felcsavarni” – jelentsen ez akármit is.

Boquist helyét a korábbi ötszörös svéd válogatott irányító Michael Apelgren vette át, aki játékosként a svéd Hammarby és Sävehof, a spanyol Granollers és Puerto Sagunto, valamint a norvég Elverum színeiben szerepelt. Edzőként eddig nagyszerűen teljesített: az Elverummal hatszoros (2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020), a Sävehoffal egyszeres (2021) bajnok lett, tavaly pedig a svédekkel a hazai kupában diadalmaskodott.

„Természetesen jó móka lesz hazai pályán várni a világbajnokságot, számomra szórakoztató érzés, hogy részese lehetek ennek az utazásnak” nyilatkozta a szakember, aki a Sävehof vezetőedzői posztját sem adta fel.

Michael Apelgren Fotó: Mathias Bergeld / Bildbyran
Michael Apelgren Fotó: Mathias Bergeld / Bildbyran

„A keretben nagyon kevés a meglepetés, a válogatott megpróbál a stabilitásra építeni, szerintem ez a csapat erőssége. De vannak apróságok, amelyek lehetővé teszik, hogy a magunk javára billentsük a meccseket” – mondja Apelgren.

Szerinte az normális, hogy egy-egy kerethirdetésnél sokan találgatnak, de a svéd kézilabda erősségét mutatja, hogy van választék. Ugyan akadtak kisebb kérdőjelek, de végül Eric Johansson, Oscar Bergendahl és Mikael Appelgren is bekererült.

„A világ tíz legjobb csapata közül bárki bárkit legyőzhet. Érezzük a nyomást, ha valaki azt mondja, hogy nem így van, az hazudik. Persze, lesznek elvárások a hazai rendezés miatt, de amikor ennyi tehetséges játékosunk van, akkor ez egyértelmű. Meglátjuk, mennyire bírjuk ezt elviselni.”

Svédország a C csoportban sorrendben Brazília (január 12.), a Zöld-foki Köztársaság (január 14.) és Uruguay (január 16.) ellen lép pályára, a középdöntőben pedig a D csoportból (Magyarország, Izland, Portugália, Dél-Korea) kap ellenfeleket.

A svédek világbajnoki kerete:
Kapusok: Andreas Palicka (Paris Saint-Germain), Mikael Appelgren (Rhein-Neckar Löwen), Tobias Thulin (GOG)
Balszélsők: Hampus Wanne (Barcelona), Lucas Pallas (Montpellier)
Beállósok: Max Darj (Füchse Berlin), Fredric Pettersson (Toulouse), Oscar Bergendahl (Stuttgart)
Jobbszélsők: Niclas Ekberg (THW Kiel), Daniel Pettersson (Magdeburg)
Balátlövők: Jonathan Carlsbogaard (Barcelona), Eric Johansson (THW Kiel), Karl Wallinius (THW Kiel)
Irányítók: Felix Clarar (Aalborg), Jim Gottfridsson (Flensburg-Handewitt)
Jobbátlövők: Albin Lagergren (Rhein-Neckar Löwen), Linus Persson (Nantes), Lukas Sandell (Aalborg)