KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

A svéd kézilabdázás történetének legnagyobb prémiumát érné az aranyérem.

A svéd férfi kézilabda-válogatott utoljára húsz éve nyert aranyérmet világversenyen. A válogatott játékosok még soha nem kerestek ennyi pénzt bónuszok formájában, mint az elmúlt évben.

A svéd férfi kézilabda-válogatott a franciák elleni elödöntő után. Fotó: JOHANNA LUNDBERG BILDBYRÅN
A svéd férfi kézilabda-válogatott a franciák elleni elödöntő után. Fotó: JOHANNA LUNDBERG BILDBYRÅN
A svéd Sportbladet nyilvánosságra hozta a svéd válogatott kézilabdázók premizálási szisztémáját!

A férfi válogatott egy győzelemre van attól, hogy 20 év után először nyerjen aranyérmet – és a svéd kézilabdázás történetének legnagyobb prémiumát is megkapja.

Természetesen senki sem a pénzért játszik a válogatottban, hanem a becsületért.

A svéd újság azonban elárulja, hogy a teljes Európa-bajnokságon résztvevő játékosok fejenként 125 ezer svéd koronát kapnak, ha Európa Bajnokok lesznek.

Amikor Svédország legutóbb aranyérmet nyert, -a 2002-es hazai rendezésű Európa-bajnokságon- teljesen más összegek szerepeltek a premizálási listán. A Bengan Boysnak akkor, fejenként 35 000 koronával kellett beérnie.

A mai válogatott tagjai már legalább 75 000 svéd koronát kerestek az ezüstérmmel.

Ezenkívül a játékosok a csoportkörben és a középdöntőben elért minden egyes győzelemért fejenként 5000 svéd koronát kapnak. Az ottani hat győzelem, már így is 30 000 svéd koronát hozott.

Így már több mint 100 000 koronát szereztek az Európa-bajnokságon. Persze, ezek az összegek nem hasonlíthatók össze a futballban kifizetett javadalmazásokkal.

De ez egy kézilabdázónak ez is pénz, nem? -kérdezte az újság

Ez a pénz minden embernek jól jön” – mondja Lucas Pellas.

Az újonc Oscar Bergendahl, aki az Európa-bajnokságon robbant be a válogatottba, nem nagyon érti a bónuszokat, és így azt sem, hogy mit kezdjen a pénzzel.

Fogalmam sincs. Valószínűleg egy megtakarítási számlára vagy valamilyen alapba fog kerülni, azt hiszem” – mondja.

Legyen szó aranyról vagy ezüstről az Európa-bajnokságon, az elmúlt év svéd kézilabda sikerei – vb-ezüst, sikeres olimpiai és Európa-bajnoki selejtezők – azt jelentették, hogy azok a játékosok, akik mindennek részesei voltak, mostanra több pénzt kerestek, mint bármelyik svéd válogatott kézilabdázó korábban.

A tavalyi vb-ezüst, az Európa-bajnoki és az olimpiai kvalifikációs prémiumok, a vb- és az Eb-győzelmi prémiumok, valamint legalább egy Eb-ezüst azt jelenti, hogy egy játékos, -aki végig a keretben volt-, egy év alatt 305 ezer svéd koronát keresett, ami 355 ezer (12.070.000 HUF)koronára nőhet, ha vasárnap aranyat nyernek.

“Elszórakozhatod vagy elköltheted valami értelmes dologra is az életben” – mondta Pellas.

Mint például?

“Én és a barátnőm Hanna keresünk egy lakást Stockholmban. Ahhoz több mint 355 000 svéd korona kell. Szóval ezen a szinten kell tartanunk magunkat, több döntőt kell játszanunk, és akkor talán előbb-utóbb találunk valamilyen lakást-” mondta Pellas nevetve.

A svéd nőknek és férfiaknak egyenlő a javadalmazásuk a válogatottnál.

Az Európa-bajnoki bónusz 100%-át csak akkor kaphatod meg, ha mind a kilenc mérkőzésen regisztráltak a jegyzőkönyvben. Ha például a kilenc mérkőzésből csak hármat játszottál (a korona miatt sok játékos ki-be járkált a keretben), akkor a bónusz 33%-át kapod meg.

A jelenlegi szerződést már 2018-ban rögzítették, és 2022-ig marad érvényben. Az egy év múlva sorra kerülő hazai világbajnokságra ezt újra tárgyalják.

A játékosok egyfajta napidíjban is részesülnek, amely minden egyes napra, amikor a nemzeti csapattal együtt vannak, valamivel kevesebb mint 1000 svéd koronát kapnak.

A nők és a férfiak 2018 óta pontosan ugyanannyi bónuszt és juttatást kapnak, ami szokatlan a csapatsportágakban, még akkor is, ha a labdarúgás az elmúlt években kiegyenlítettebbé vált.

Svéd kézilabda válogatott javadalmazási rendszere (játékosonként)

Aranyérem: 125 000 SEK. (4.250. 000 HUF)

Ezüst: 75 000 SEK. (2.550.000 HUF)

Bronz: 33 000 SEK. (1.220.000 HUF)

Negyedik hely: 20 000 SEK

Győzelmi bónuszok: 5 000 SEK/győzelem a bajnokság csoport- és középdöntőjében.

A bónuszra való jogosultsághoz be kell kerülnie a mérkőzés jegyzőkönyvébe.

Napi juttatás: körülbelül 900 SEK (30.600 HUF)

Kapcsolódó Tartalom:

Különleges Európa-bajnokságra készülnek a svédek – daniasport.hu