KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

A dánok pezsgőt bontanak, mi meg elemezzük a sikertelenségünket

Sandra Toft és Line Haugsted átigazolása a Győri Audi ETO KC csapatához egy új irányt és egy kultúraváltást is jelent a dán női kézilabdában – véli a a dán tv2 sport szakértője, Peter Bruun Jörgensen.

Line Haugsted és Sandra Toft

A dán lányok átigazolása a sorok írójának nem okozott nagy meglepetés, és számunkra teljesen elfogadható, ha a világ egyik, ha nem a legjobb női kézilabdacsapata a világ legjobb játékosait szeretné a keretében. Ezzel semmi probléma, gratulálunk a feleknek és természetesen sok sikert kívánunk!

Viszont lenne nekünk is néhány gondolatunk, amit megosztanánk olvasóinkkal az átigazolásuk kapcsán.

De először nézzük, miért is bontottak pezsgőt a dán női kézilabda-szakértők, edzők és játékosok akkor, amikor csütörtökön bejelentették Sandra Toft átigazolását.

Öt éve még álmodni sem mertek arról, hogy három dán válogatott játékos szolgálataiért fizetnek majd a győri klubnál” – mondta Peter Bruun Jörgensen.

“Az európai topklubokhoz történő átigazolások a bizonyítékok arra, hogy a dán női kézilabda jó úton jár. A válogatott a legutóbbi világbajnokságon megmutatta, hogy nincs messze a legjobbaktól, mert bevallom, ebben korábban igen szkeptikus voltam, de a játékosok most már elérték ezt a szintet.

Az Odense és a Team Esbjerg teljesítménye a Bajnokok Ligájában (plusz a Viborg HK és a Herning-Ikast szereplése az Európa Kupa csoportkörében, ahol egy harmadik dán csapat is lett volna, de anyagi okok miatt nem vállalták a szereplést – szerk.) jelzi a dán női kézilabda már más szintet képvisel mint néhány évvel ezelőtt.

Megváltozott edzéskultúra

Azt hiszem, kulturális változás történt a dán női kézilabdában, és úgy gondolom, hogy a játékosok sokkal komolyabban veszik ezt a sportágat. A norvégok évek óta dánok előtt jártak ebben, és azt hiszem, a dán lányok tanultak tőlük. Úgy kell edzened, élned és viselkedned, hogy az ember a legjobb akarjon lenni, ha esélyt kap erre – mondta Jörgensen, aki nem aggódik amiatt, hogy Sandra Toft nem fog elég játékidőhöz jutni, hiszen sok meccse lesz a Győrnek.

Amíg a dánok pezsgőt bontanak, mi önvizsgálatot tartunk

Anne Mette Hansen már csapatkapitány a győri klubban, nyártól érkező Sandra Toft és Line Haugsted is biztosan hamar beilleszkedik majd az új munkahelyén.

A dán lányok átigazolása sok kérdés felvet – és nem csak az ők átigazolásuk kapcsán -, de amikor ezek a transzferek létre jönnek, minden kézilabda-szurkoló elgondolkodik, de miért nem magyart igazol a Győr (vagy az FTC, illetve a férfiaknál a Szeged és a Veszprém)?

Line Haugsted a világ legjobb védője. Fotó: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Line Haugsted a világ legjobb védője. Fotó: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
A mi akadémiai képzésünk miért nem termeli ki a maga Line Haugstedjét, Sandra Toftját?

Az utóbbi játékost ezen sorok írója, már 18 éves korától követi, amikor a Virum csapatából a Holstebro csaptába igazolt. Sors furcsa fintora talán, hogy akkor (2007-ben) egy magyar kapust akart leigazolni Holstebro edzője, de nem jött létre az átigazolás, majd szerződést kapott akkor egy fiatal dán reménység, Sandra Toft.

Igen, a Virum Sorgenfri csapata nem egy országosan ismert akadémia Dániába, sem az a Skive, ahol Line Haugsted pallérozódott három évig. Anne Mette Hansen egy még mai napig is amatőr körülmények között játszó Ajax Köbenhavn csapatából igazolt a nagy koppenhágai testvér Köbenhavn Haandboldhoz.

Mit tudnak azok a dán villanyszerelők, targoncások, tanárok, ápolónők vagy azok az anyukák (Sandra Toftnak 14 éves koráig az anyukája volt az edzője ) és apukák, akik munka után a kis mikro közösségéért dolgozva nevelik ki a világ legjobb csapatának játékosait? Igen, nem volt válogatott játékosok profi körülmények között, akadémiai rendszerben, fizetésért nevelik őket, hanem a szabadidejüket feláldozva munka után tartanak edzést, nevelik és képzik a dán kis kézilabdásokat akár 18 éves korukig is. Majd bekerülve a ligacsapatokba félamatőrként, tanulás és munka mellett lépegetnek feljebb egyre jobb csapatokba.

A dán és skandináv módszer rendkívül jól működik, mert a tehetségek utat találnak maguknak. Nem csak kézilabdaklubok igazolnak szívesen dán vagy skandináv játékost, megteszik ezt a női és férfi labdarúgóklubok (Real Madrid, Chelsea) is, de találatunk sikeres dán kosárlabdázót az USA-ban, illetve a jégkorongozók is megállják helyüket külföldön. A férfiakról már nem is érdemes beszélni, mert egy 16 éves focistáért zokszó nélkül kifizetnek 2 millió eurót.

Kevés a magyar minőségi kézilabdázó

A Magyar Kézilabda Szövetség most önvizsgálatra kényszerül, hiszen rés keletkezett a kézilabdázás sziklaszilárd falain. Az auditra természetesen a nagyközönség, így mi is kíváncsiak leszünk.

A dán kézilabdát 17 éve szorosan követve, lenne néhány javaslatunk, észrevételünk amit talán meg is teszünk majd egy újabb cikkben. De addig ne feledjük, amit a kézilabda edzők kijelentettek immáron egy bő évtizede: “Ne menjenek külföldre a játékosok, mert visszafejlődnek”. Addig amíg ezen javaslatok teret tudtak nyerni és a magyar edzői kar prominens képviselő közül egyiknek nem sem tűnt fel, hogy ez az irány nem járható, addig egy kifejezetten rossz (mondhatni ostoba) kijelentés, hiszen a világ elhaladt mellettük.

A skandinávok lassan pezsgőt bontanak, addig mi újra és újra csak az okokat keressük.

Tapasztaljuk és friss élménykét ért bennünk a férfi Európa-bajnokság, ahol a férfi válogatott két honosítottal (ha van magyar kézilabdára valami igazán jellemző, akkor az a honosítás) állt ki, addig a skandináv csapatok (de említhetnénk Hollandiát, Portugáliát, Horvátországot …stb. is) rendkívül széles merítési lehetőségekből gazdálkodhattak anélkül, hogy ez nagyban befolyásolta volna az eredményességüket a tornán.

Sajnos nagyon kevés magyar minőségi játékos jön ki az akadémiákról, ez tény. Ezért is választanak a klubvezetők skandináv játékosokat akkor, amikor a nemzetközi mezőny teteje a cél.

Az okokat naphosszat boncolgathatnánk, több cikket és egy hosszabb podcastot is megérne az, mit csinálnak jól a skandinávok, és mitől maradtunk le ennyire látványosan!

Meggyőződésünk – és erről sajnos egy szakértő, edző sem tesz említést –, hogy a magyar csapatsportok lemaradtak a sikeres tehetségfejlesztési környezet megfelelő kialakításában, annak kutatásában és fejlesztésében.

Ui.: A cikk írása közben a Viborg HK 21 góllal verte a Vác csapatát az Európa Liga csoportkörében! A Vác csapatában junior világbajnokok, volt és jelenlegi válogatott kerettagok is megtalálhatóak, illetve sok reményteljes tehetséget is vélnek felfedezni a szakértők és edzők!

Kiemelt kép: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix