KIEMELT HÍRLABDARÚGÁSLEGFRISSEBB

3F Superliga átigazolási piac: fájó veszteségek, szép remények

A nemrég lezárult átigazolási időszak végén nézzünk kicsit körbe, hogy milyen változások is történtek, hiszen újfent elmondhatjuk, hogy a 3F Superliga krémjének egy része távozott, azonban úgy tűnik, hogy az érkezők oldalán is van bizakodásra okot adó friss szerzemények.

A 3F Superliga új játékosai.
A 3F Superliga új játékosai.

Ellenbruch Zsolt a Tükörszélső oldal szerzője jellemezte a 3F Superliga téli átigazolási időszakát

Elfogyhatnak a gólok, vagy lesz, aki pótolja őket?

A címvédő csatára, az előző idény gólkirálya és a jelenleg zajló kiírás góllövőlistájának éllova, Mikael Uhre talán az egyik legérzékenyebb vesztesége a ligának és természetesen a Brøndby IF csapatának is. A bajnokságban 17 forduló alatt 11 találatig jutó 27 éves center tavaly novemberben már a válogatottban is bemutatkozhatott, most pedig egészen Észak-Amerikáig ment, hogy új kihívást találjon magának. Az MLS-ben szereplő Philadelphia Union együtteséhez igazolt 2.55 millió euró ellenében, ami kicsit rablásgyanús, de úgy tűnik mindenképp a távozás mellett döntött.

A helyére a korábbi svéd utánpótlás-válogatott Carl Björk érkezett, akit jutányos áron, mindössze 450 ezer euróért happoltak el az IFK Norrkøping együttesétől. A 22 éves hórihorgas támadó a legutóbbi Allsvenskan során 26 találkozón hét gól és három assziszt jött össze neki.

Az FC Koppenhága

Az FCK hiába rendelkezik a legtöbb bajnoki góllal a ligában – kettes átlagot hoznak meccsenként – ez nem csak a csatárok érdeme. Persze ettől függetlenül a fővárosban sem lesz könnyű az eredményesség fenntartása. A csupán hat gólig jutó 22 éves-saját nevelésű- válogatott csatár, Jonas Wind, aki a nemzetközi porondon szépen termelt, tavasszal már a VfL Wolfsburg csapatát fogja erősíteni. A Superligában csereként gólképtelen, de a Konferencia Ligában jól teljesítő utánpótlás-válogatott Rasmus Højlund sem lesz már a keret tagja, ugyanis az osztrák Sturm Graz szerződtette a 19 éves centert. A veterán Kamil Wilczek nem tudott túl sok játékpercet kiharcolni magának, így az ő távozása aligha volt meglepetés, s visszatért a lengyel élvonalba, a Piast Gliwice csapatába.

A majd 14 millió eurós bevétel egy részét egy teljes támadószekcióra költötték el az „oroszlánok”. Érkezett a svéd Hammarby IF csapatából a jobb szélre, a nigériai Akinkunmi Amoo, a másik oldalra honfitársa a török Antalyasportól szerződtetett Paul Mukairu. Kettejük közül előbbi a gólérzékenyeb játékos, hiszen az előző Allsvenskan idényben kilencszer volt eredményes öt assziszt mellett. A center posztra hárman is érkeztek, akik közül a veterán Nicolai Jörgensen visszatérő, azzal a céllal, hogy biztosítsa helyét a novemberi vébé előtt a válogatottban, a 28 éves szenegáli, Khouma Babacar jókora topligás tapasztalattal felvértezve teszi át székhelyét Koppenhágába a Sassuolo gárdáját elhagyva, míg a 22 éves francia, Mamoudou Karamoko a szebb reményeket üldözi, amiket a LASK-nál nem igazán talált meg.

FC Midtjylland

Hiába van a második legtöbb lőtt gólja a bajnokságban az FC Midtjylland együttesének a klubnál úgy érezték, hogy kell egy kis erősítés támadófronton. A 22 éves zambiai szélső, Edward Chilufya remek szezont produkált az Allsvenskanban és a Djurgården IF egyik legjobbja volt, amit a nyolc találata és a négy asszisztja is visszaad, bár a várható gólpasszok tekintetében csaknem kétszer ennyit termelt, ami előrevetít némi előre lépési potenciált. A 37 éves Vágner Love is megérkezett északra, és őt valószínűleg nem kell senkinek sem bemutatni. A korábbi orosz és török gólkirály, aki egykoron az UEFA-kupában is a legtöbb találatot jegyezte, most a Superligaenben is szeretné letenni névjegyét

Az újonc Viborg FF helyzetét nem fogja megkönnyíteni, hogy a feljutásban főszerepet játszó, majd idén is fontos gólokat jegyző Sebastian Grønning koreai kalandba kezdett. A 25 éves center stabil pontja volt a „zöldek” támadósorának, akire mindig számíthattak. A helyét a szenegáli elmenőkkel rendelkező, de korábbi svéd utánpótlás-válogatott Marokhy Ndione veheti át, aki az IF Elfsborg együttesétől érkezik, hogy egykoron a fiatalok közt gólkirályi címig jutó formáját visszanyerve újból felépítse magát.

Hogy Benjamin Nygren mennyire tudja majd jobbá tenni az FC Nordsjaelland támadósorát az még nagy kérdés, de a svéd utánpótlás-válogatott szélső nem igazán tudott kezdővé lenni a holland Heerenveen csapatában, így most itt próbálkozik a helyes irányba terelni sorsát. Idén nem volt gólja a tavasszal, ami azért nem a legjobb előjel, de hátha változást hoz az új környezet.

Gyengülés a középpályákon

Nagyon érzékenyen érintheti a listavezető FC Midtjylland védekezését a középpálya motorjának elvesztése, ugyanis a svéd válogatott Jens Cajuste a francia élvonalban szereplő Stade Reims játékosa lett 10 millió euró ellenében. A kitűnő idényt produkáló „hatos” az egyik legfontosabb fogaskereke volt a „farkasok” gépezetének, aki a támadásépítések és az ellenfél rohamainak megszűrésében is rendkívül jól állt helyt, nem mellesleg 2018-ban 170 ezer euróért happolták el az Ørgryte IS együttesétől.

Hogy őt mennyire fogják tudni pótolni az nagy kérdés, valószínűleg átalakításra is szükség lesz, mert a kölcsönbe, vételi opcióval érkező Max Meyer egy egészen más stílust képvisel. A 26 éves német karrierje elég rossz irányba tendál és egyfajta utolsó vagy talán utolsó előtti lehetőségként próbál változtatni azon a lefelé tartó spirálon, amibe belekerült.

3F Superliga – Bröndby IF

Tovább vékonyodik a címvédő középpályás rotációja. Ugyanis a nyáron elengedett Jesper Lindström után, most a 20 éves utánpótlás-válogatott Morten Frendrup, valamint a 19 éves norvég légiós Tobias Børkeeiet is távozik a Brøndby IF keretéből. Előbbi a nagyobb név és ő a Genoa csapatát fogja erősíteni a jövőben, míg utóbbi hazatér és a Rosenborg BK sikereiért fog küzdeni.

Cserébe mindössze Joe Bell érkezett, aki az Eliteserien egyik legmegbízhatóbb védekező középpályása volt az előző idényben. A Viking Stavanger FK csapatából megszerzett 22 ausztrál játékosra nagy feladat vár, mert stabilizálnia kellene a kék-sárgák nem épp jól festő labdavesztések utáni védekezését, valamint meg kellene oldja a nem igazán működő labdaszerzések problémáját is, mert egészen gyengén muzsikál eddig ilyen téren az együttes.

Pozitív változások a hátsó alakzatokban

Egykoron nagy reményekkel vágott bele az angliai kalandba Frederik Alves, aki még utánpótlás szinten stabil kezdő volt a válogatottban is, majd aztán rossz irányba terelődött a karrierje. Most azonban a címvédő Brøndby IF dobott neki mentőövet, hogy megpróbálhassa helyre állítani a dolgokat és újra sikeressé tenni a pályafutását.

3F Superliga FC Nordsjaelland

Hasonló helyzetben van Denis Vavro is. A 25 éves szlovák bekk épp az FC Koppenhága gárdájában tudta megalapozni azt, hogy legyen esélye az olasz élvonalban is, ám az SS Lazionál nem alakult jól a sorsa, most pedig visszatér az „oroszlánokhoz” kölcsönbe vételi opcióval, hogy hátha van még remény számára. A 33 éves svéd Pierre Bengtsson hazatért és a Djurgården IF keretét erősíti a továbbiakban, miután a fővárosban nem tudott kezdővé válni.

A kolumbiai labdarúgás egyik reményteli fiatal tehetsége Pablo Ortiz, akinek most jött el az idő, hogy kipróbálja magát az öreg kontinensen. Erre megfelelő helynek tűnik az FC Midtjylland együttese, ahol megkaphatja az esélyt, de ehhez olyan játékosokat kell maga mögé utasítani, mint a visszatérő Mads Døhr Thychosen, aki egykoron a „farkasok” akadémiáján nevelkedett, majd elment az FC Nordsjaelland csapatához, ahol több esélyt kapott bizonyítani, ám most újra itt van, hogy magasztosabb célokért küzdjön. Még említést érdemel, hogy Jonas Lössl távozásával lezárult a „vita”, és eldőlt, hogy a 21 éves izlandi hálóőr, Elías Rafn Ólafsson lesz hosszútávon is a kezdő a listavezetőnél.

3F Superliga – Randers FC

A Randers FC kivívta a tavaszi folytatást a nemzetközi porondon. A vezetőség pedig hozott is némi erősítést a védelembe, ami nem volt a legstabilabb a szezon eddigi részében. Két 23 éves svéd bekk érkezett. A korábbi utánpótlás-válogatott Hugo Andersson a Malmö FF csapatától, ahol rendszerint kölcsönadták, míg Mattias Andersson a svájci FC Sion együttesétől, ahol a kisebb sérülések miatt sosem tudott megragadni a kezdő közelében sem.

Az Odense BK a kétszeres ausztrál bajnok, a válogatottban már bemutatkozó Joel King játékjogát szerzete meg, akinek ez lesz az első állomáshelye Európában, de nagy reményeket fűz hozzá a hazai sajtó. A balhátvéd remekül segíti a támadásokat, amire Andreas Alm csapatának is nagy szüksége van. Középen pedig a 22 éves szerb bekk, Mihajlo Ivancevic jelenthet erősítést, hogy stabilizálja a támadások megállítását és remek fejjátékával „légvédelmet” biztosítson.

Kapcsolódó Tartalom: