KÉZILABDAKIEMELT HÍRLEGFRISSEBB

Különleges Európa-bajnokságra készülnek a svédek

A svéd férfi kézilabda-válogatott kapcsán még mindig a kilencvenes évek legendás csapata jut az ember eszébe, a Bengt Johansson irányította válogatott akkoriban a világ egyik legjobbjának számított.

A svéd férfi kézilabda-válogatott. Fotó : https://www.svenskhandboll.se/
A svéd férfi kézilabda-válogatott. Fotó : https://www.svenskhandboll.se/

Azonban pontosan húsz év telt el azóta, hogy a svédek világversenyt nyertek volna (akkor a hazai Európa-bajnokságon szereztek aranyérmet), de látva az elmúlt évek fejlődését a siker akár a mostani garnitúrában is benne lehet.

A válogatott a legutóbbi három világbajnokságon sorrendben a hatodik, az ötödik, majd a második helyen végzett, tavaly az olimpián is az ötödik helyen zártak, míg a 2018-as horvátországi Eb-döntőt követően két éve mindössze a hetedikek lettek, az idei tornán újra ott lehetnek a végelszámolásnál.

A koronavírus a skandinávoknál sem kegyelmezett, Karl Wallinius, Lucas Pallas, Tobias Thulin, Oscar Bergendahl és Hampus Wanne is pozitív tesztet produkált, csakúgy, mint a másodedző Martin Boquist.

A Hollandia ellen tervezett két edzőmeccs közül csak az elsőt, a múlt csütörtökit rendezték meg, azon a svédek 19-19-es félidő után 34-30-ra verték a magyarok csoportellenfelét. Szombaton csaptak volna össze ismét a felek, de miután mindkét csapatban új fertőzöttek jelentek meg, inkább elhalasztották a mérkőzést.

„Ez megint egy különleges bajnokság lesz, a legnagyobb kihívás, hogy csak magunkra koncentráljunk, ne arra, amire nincsen ráhatásunk”mondta Glenn Solberg szövetségi kapitány a csütörtöki Eb-rajt előtt.

A csapat Pozsonyban Bosznia-Hercegovina ellen kezd, a csoportban még Csehországgal és Spanyolországgal mérkőzik meg.

„Minden megtettünk a felkészülés során, nagy hangsúlyt fektettünk a koronavírusra és a tesztelésre. Nem volt optimális, de a lehető legjobban kihasználtuk az időt. A játékosok fizikálisan jól vannak, és örülünk az egy felkészülési meccsnek, amit lejátszhattunk” – mondta Solberg.

A szakember elmondta, a hollandok ellen a védekezés sok kívánnivalót hagyott maga után, de szerinte ez az Európa-bajnokságon folyamatosan javulni fog.

„Széles a keretünk, és van egy olyan játék filozófiánk, amelyet folytatni akarunk. Gyors, széles és változatos kézilabdát szeretnénk játszani” – tette hozzá.
Nagy változás igazából a szakmai stábban lesz, ugyanis az egyiptomi világbajnokságon még segítette a munkáját a csapatmenedzser, Tobias Karlsson, aki a lelátón ülve jobban átlátta a pályát, és onnan adott ötleteket, tanácsokat.

A szakembert azonban a civil munkája ezúttal nem engedte utazni, így csak otthonról szoríthat a fiúkért.

Az ő szerepkörét kényszerből Boquist veszi át, aki jelenleg is szállodai karanténban van, és tévéről figyel majd az eseményeket. A videoelemző Björn Sätherström veszi át Boquist helyét a padon, és az egyik fülében lévő airpodon keresztül telefon-összeköttetésben lesz a másodedzővel a meccs alatt.

„Nézem a meccset a hotelszobámban, remélem, nem késik majd túl sokat a kép” – mondta mosolyogva Boquist az Aftonbladetnek. „Még soha nem csináltam ilyet. Egy dolog tévében nézni a meccset, más pedig a helyszínen lenni. Teljesen más érzéseket kelt az ember, ha közvetlenül az oldalvonalnál ül a padon.”

A svéd válogatott 18 fős kerete
Kapusok:
Andreas Palicka (Redbergslid), Peter Johannesson (Lemgo), Tobias Thulin (Stuttgart)
Balszélsők: Hampus Wanne (Flensburg), Lucas Pellas (Montpellier)
Beállósok: Max Darj (Bergischer), Felix Möller (Sävehof), Fredric Pettersson (Toulouse), Oscar Bergendahl (GOG)
Jobbszélsők: Niclas Ekberg (Kiel), Daniel Pettersson (Magdeburg)
Balátlövők: Jonathan Carlsbogaard (Lemgo), Eric Johansson (Elverum), Karl Wallinius (Montpellier)
Irányítók: Jim Gottfridsson (Flensburg), Felix Claar (Aalborg)
Jobbszélsők: Albin Lagergren (Rhein-Neckar Löwen), Lukas Sandell (Aalborg)

Kapcsolódó tartalom